Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Iščete delo/delavca? Razpis: nismo izbrali nobenega kandidata?!

Razpis: nismo izbrali nobenega kandidata?!

Trenutno se malce oziram po drugi sluzbi. Zanimivo je, da sem v zelo kratkem casu prejela 5 identicnih odgovorov. Odlocili smo se, da ne izberemo nobenega kandidata.

Sej bi se razumela, ce se ne bi to razpaslo kot se ocitno je.

Ne razumem cemu potem razpis. Sploh pa glede na to, da glede na razpisano ustrezam (in verjetno se kdo) v 90%.

Ima kdo od karovnikov pojasnilo za tovrstno dogajanje?

Meni je zanimivo, da nekatera podjetja po več mesecev iščejo kader. Spremljam oglase, eno podjetje ima ene in iste oglase že od lanskega leta. Težko verjamem, da se nihče ne prijavi oz. da so vsi prijavljeni popolnoma neustrezni.

To so nategovalci.

Meni je zanimivo, da nekatera podjetja po več mesecev iščejo kader. Spremljam oglase, eno podjetje ima ene in iste oglase že od lanskega leta. Težko verjamem, da se nihče ne prijavi oz. da so vsi prijavljeni popolnoma neustrezni.
[/quote]
Pri nas so iskali specifičen profil, pa je prišlo okoli 30 ljudi na razgovor, vse čisti mimo, na koncu je headhunter naredil svoje. 10 mesecev je trajalo, da je prišel novi l.

V čem je fora takšnih oglasov?
NE verjemem, da se ne prijavi noben ustrezen kandidat!

točno tako

Naj bi nategovali? Sebi in ljudem jemali čas …. ker??

Jaz tudi ne razumem tega jajcanja.

Kaj vam ni jasno? Pri nas so tudi razpisi skos. Razgovori vsak mesec, rednega šihta ni in nebo, iščejo samo delavce, kake mlade ko bi delali na črno za pol manj keša kot je oglaševano. V tem je keč. V našem primeru razkladanje, popis, deklariranje, skladiščenje, dostava strankam, skrb za čistočo…14ur dnevno deklica za vse. Zakaj bi zaposlili redno 3 delavce, če lahko en be dak dela vse za 800€ v kuverti.

Iščejo multitalentirane mladince s tridesetimi leti delovnih izkušenj, ki bi opravljali dela petih ljudi različnih poklicev za eno (minimalno) plačo. Ker takih čudežnih dečkov in deklic ni, ponavljajo razpise v upanju na čudež.

Da! Zato pa so skos razpisi, ker noben ne zdrži več kot mesec ali dva.

Pri nas so iskali specifičen profil, pa je prišlo okoli 30 ljudi na razgovor, vse čisti mimo, na koncu je headhunter naredil svoje. 10 mesecev je trajalo, da je prišel novi l.
[/quote]
V primerih o katerih govori avtorica, ne gre za specifični kader, saj pravi, da ustreza.

Avtorica sem bila nekoč na enem razgovoru, kjer nas je bilo več, po koncu smo dobili obvestilo, da nikogar niso izbrali. Na to delo. mesto je bila zaposlena potem hčerka od zaposlene v kadrovski, ki sploh ni ustrezala nobenim pogojem iz tistega razpisa, komaj je končala faks in rabila zaposlitev. pa je očitno mamica priskrbela službo. Postala je vodja oddelka v turistični dejavnosti – takoj po zaključeni diplomi na fdv, ki s turizmom na splošno ali s področjem, ki ga je vodila ni imela nobene veze. Tako žal to gre. Ostali pa se lahko na zobe mečemo.

Ko sem bil mlad svež s faksa, me nikjer niso vzeli, ker nisem imel izkušenj. Zato od takrat dalje delam vse drugo, samo svojega področja ne. danes, če se prijavim kamorkoli glede mojega področja, me ne vzamejo, ker sem prestar, zdaj bi oni imeli enega mojih let, pa 10 elt izkušenj naj ima, ali pa enega svežega pripravnika s faksa. tak je začaran krog naše gnile Slovenije, če nimaš vez. zato bom pač do smrti delal nekaj, kar je čisto mimo tega, za kar sem se šolal.

V bivši firmi je jemal po vprašalniku in všečnosti. Razpisi tudi objavljeni skos še danes. Kaj je bila poanta, šef je iskal fuk in temu primerna so bila tudi vprašanja na razgovoru, imate otroke in kolike stare, ste poročeni, kako vidite službene izlete, kako se razumete z možem, kaj počnete v prostem času, pijete alkohol, kako preživite vikend, socialno stanje, poklic moža, kadite in tako naprej. Na podlagi tega so bile izbrane ožje kandidatke in so prišle na razgovor do šefa, tam pa takoj na tikanje, si zvesta možu, si bila vedno zvesta možu, kaj bi naredila za službo…in v tistem letu, ko sem delal je napil in nategnil v svoji pisarni (da sem 100%) 2 ženski. Do danes jih je že sigurn več, zbiral pa samo poročene s slabim razumevanjem doma. To so razpisi:D

Tako stanje ni od sedaj, je praksa že kar več kot petnajst let.
Na eni strani testirajo, kaj in koliko kadrov se jim ponuja, zatem razpis ponovijo, ter ga prilagodijo, da usteza tistemu, ki ga želijo izbrati.
Večkrat, spl9h v JS se razpise razveljavi, se jih ponovi z drugačnimi pogoji, kot v prvem, da točno odgovarja tistemu, ki ga želijo zaposliti, četudi ne ustreza javno veljavnim pogojem, npr.druga izobrazbena smer, ni potrebno imeti opravljenega str.izpita ipd.
Nato ustreznemu ministrstvu jamrajo, da ustreznih kadrov ni in so morali nekoga izbrati.
To tako gre že leta in leta. Podšefi se pridno učijo od šefov, da so pripravljeni na to, ko sami postanejo šefi.
Običajno so tudi sami na ta način sploh prišli do zaposlitve. Zatem samo še skačejo s stolčka na stolček, dokler ne pridejo do tja, kamor jim je cilj.

Mogoče še en drugačen vidik.

Sicer nisem kadrovnica, sem pa velikokrat v komisiji, ko izbiramo nove kadre. Vsi, ki ustrezajo razpisnim pogojem, pišejo test, najboljših 10 – 20 povabimo na razgovor (odvisno od delovnega mesta). Presenetilo bi vas, koliko teh, ki formalno ustrezajo pogojem, se prej niti ne pozanima, na kakšno delovno mesto prihaja, in ne zna odgovoriti na niti najbolj osnovna vprašanja. Nikoli namreč ti testi niso zastavljeni tako, da nanje ne bi znal odgovoriti povprečen človek (ki se je vsaj malo pozanimal o delovnem področju, na katerega se prijavlja). vsakič jih vsaj 10% odda prazne pole, tako da se prav vidi, da pridejo pisat samo zaradi tega, ker očitno morajo izpolniti nek pogoj na zavodu za zaposlovanje.

Potem pridemo do razgovorov. Čisto vedno se najde kdo, ki na razgovor ne pride, se ne opraviči in ne prestavi (razumemo razne bolezni in druge zadržanosti in zmeraj prestavimo, če se kandidat prej javi). vedno se najde kdo, ki odkrito pove, da si tega delovnega mesta sploh ne želi, ampak se prijavlja na vse možno, ker upa, da bo slej ko prej našel službo točno na XX področju (se pravi, tudi če bi ga izbrali, bi bili samo odskočna deska za kam drugam). kakšni so tako nezainteresirani, da komaj odgovarjajo (imaš občutek, da jim je odveč, da so tam). RES bi vas presenetilo! Pa na papirju vsi ustrezajo pogojem. Včasih od tistih 20, ki pridejo na razgovor, dejansko nimaš koga izbrati. in ja, tudi mi smo že ponavljali razpis.

Moje mnenje je to, da za tem stojijo nesposobne kadrovnice in kadrovniki. Pač ne more napisati, da šef ni bil zadovoljen z izbiro zato se ponovno objavlja razpis.

Preko oglasov se poizkusi dobiti poceni specifičen kader. Možnosti za to so omejene, prijavi pa se polno ljudi. V trenutni situaciji se kvalificiran kader išče preko HR agencij, kjer se kar nekaj denarja nameni iskalcu kadrov, ko pa se kader najde, ga je povečini potrebno izmakniti drugemu delodajalcu, kar pomeni višja plača, kake ugodnosti + plačilo iskalcu kadrov. Takega sodelavca zaposlitev da od cca 5000€ naprej da ga sploh pritegneš… pa sem premal rekel..,

In po vsem tem vam še ni kapnilo, da delate napačno selekcijo? In še kar trmasto vztrajate na istem napačnem principu nabora za ožji krog? Res ste biseri. Kje vam je resnost, fleksibilnost in inovativnost v pristopu? Po vaši birokratski logiki so itak vsi drugi krivi, samo vi ne.

Kaj pa to, ko ima banka SKB kar naprej odprte razpise za razlicna delovna mesta? Kadar koli pogledas na stran Zavoda za zaposlovanje banka SKB ziher isce.

Lahko samo še podatek, do katere starosti vi iščete svoje “strokovnjake”?

New Report

Close