Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Razočaranje

Razočaranje

Pred tremi leti je oče zbolel za drobnoceličnim pljučnim rakom. Zdravlili so ga s kemo in obsevanjem. Zdravljenje je bilo uspešno, počutje dobro, skratka vse v redu.
Kako je možno, da so se metastaze(možgani, jetra, nadledvičnica, kosti) pojavile zdaj, po treh letih!?!
Poznate kak primer, ki je bil uspešno ozdravljen?
Poslali so ga na obsevanje glave in KT.

Spoštovani!

Omenjeni rak – drobnocelični karcinom pljuč je eden izmed najbolj malignih vrst raka nasploh, ne samo na pljučih in se,žal, v veliki meri ponavlja,ker ima pač tendenco k ponovitvi oz. zasevanju po celotnem telesu.
Žal mi je,da se Vam to dogaja, vendar poznam ogromno primerov(ne samo s tem pljučnim rakom, rakom nasplošno), da so ljudje navidezno ozdravljeni od raka, kasneje pa se pojavijo zasevki. Rak je sistemska bolezen že od samega začetka, ko postane invaziven, se pravi PRAVI RAK, KI je sposoben zasevati po telesu in ustvarjati svoje klone nekje drugje po telesu.Taka je narava te bolezni, zato sam redko govorim o ozdravitvi raka v tako kratkem času, čeprav tri leta brez bolezni mogoče nekaj le povejo pri določenih sortah raka. Pri vsakem bolniku z rakom(ne glede na stadij bolezni) so v resnici ob diagnozi raka že prisotne metastaze, vendar to so MIKROzasevki po telesu, in jih s slikovnimi diagnostičnimi metodami ni možno odkriti, niti z laboratorijskimi testi večinoma ne.LAHKO SE samo sklepa,kje ,pri katerem bolniku bi bilo možno,da so prisotne mikrometastaze,vendar to je le ugibanje in je površno ravnanje.
Dejstvo je,da tako je.Zato se čez nekaj let pojavijo pri nekaterih bolnikih klinično evidentne metastaze, ki seveda ogrozijo življenje.Pri nekaterih bolnikih pa ne, vendar ne zaradi tega,ker niso imeli mikrozasevkov(ker jih imajo vsi bolniki z rakom!), ampak zaradi tega,ker je narava tega njihovega raka taka, da pač mikrozasevki ne bodo nikoli ustvarili metastaz, ki bodo ogrozile življenje.Zato je logično, da danes že vemo,da prognoza raka ni odvisna toliko od stadija bolezni(razen če je prvenstveno stadij 4),ampak od biologije raka, ki pove vse.Poleg tega so pomembni tudi imunski popravljani mehanizmi vsakega posameznega človeka, zato je praktično nemogoče napovedati prognozo slehernemu bolniku,ker enostavno ne moreš vedeti, kako bo bolezen šla.Žal nima nihče od nas sposobnosti videti v telo te mikročipe.
Razložil sem Vam patogenezo te bolezni, da boste razumeli,zakaj lahko kadarkoli pride do zasevkov pri raku.
Ta sorta raka je žal taka,da ponavadi zajame več vitalnih organov v terminalni fazi, zato se ga mora tudi agresivno zdraviti.
Ker pa ste vprašali o ozdravljenih , pa lahko dodam,da poznam nekaj par. primerov, pri katerih tudi ta sorta raka nekako stagnira, se pravi se jih smatra za ozdravljene.
Kar pogumno v boj proti raku z agresivno kemoterapijo.Dobra stran te sorte je,da se dobro odziva na tovrstvo zdravljenje.Bolj ko je rak agresiven,bolj se odziva na citostatike.

SREČNO IN LEP POZDRAV!

Lep pozdrav. Medicinca bi prosila še za razlago velikoceličnega raka pljuč.Kdaj se lahko pojavijo metastaze? Ali bolezen poteka po istem principu kot pri drobnoceličnem karcinomu pljuč? Kakšnja je razlika med tem dvem rakom? Hvala

Medicinec, hvala za napisane besede!
Naslednji teden ima obsevanje glave, nato KT.
Jaz držim pesti!

Draga rmani!
Makrocelularni-velikocelični karcinom pljuč ima tudi slabo napoved v splošnem, okoli 15% je preživetje po 5ih letih za vse stadije,s tem da stadij I samo okoli 47%.Vendar to je zopet statistika, ki v bistvu ne pomeni za posameznika nič(to sem navedel samo za približno predstavo,kako slabo napoved imajo ti raki).Še najbolj ugoden histološki tip tumorja na pljučih je epidermoidni-ploščatocelični tip.Vsi ostali imajo slabo napoved,vendar nekoliko boljšo kot drobnocelični.Zdravijo se tudi z drugimi citostatiki kot drobnocelični.
Zaseva lahko kadarkoli, ponavadi pa že takoj ko postane invaziven, se pravi zasevki so prisotni ponavadi že pred odkritjem bolezni.Je agresiven biološko in zato odgovoren za toliko smrti.
Razlika med tema dvemo rakoma je le v velikosti in tipu celic , ki jih patologi ugotovijo pri pregledu pod mikroskopom,ko dobijo vzorec tumorja.Sicer bistvene razlike v obanšanju ni,tudi predilekcijska mesta metastaz so nekako podobna-CŽS, jetra, nadledvičnice,mogoče malo manj kosti!

Upam,da sem odgovoril na zastavljena vprašanja.
SREČNO!

Dragi Medicinec.Najlepša hvala za odgovor.31.8.mi je bil diagnosticiran makrocelularni karcinom srednjega pljučnega režnja.25.9. narejena srednja desna lobektomija pljuč.Histološki izvid govori o epidermoidnem,slabo diferenciranem,perifernem karcinomu,stadij T1 N0 M0.Še enkrat hvala za odgovor na moje vprašanje.Lep pozdrav.

Draga rmani!
To je pa drugo, vi imate oz.ste imeli slabo diferenciran epidermoidni karcinom, ki ima od vseh rakov pljuč še najboljso prognozo, sploh ker je bila pri vas bolezen odkrita v zelo zgodnjem stadiju.Lahko ste zelo vesela in srečna, kar pogumno, boste videli,da boste čisto uredu.Sploh ne dvomim.
Stadij I pri pljučnem raku in sploh histološki epidermoidni tip(četudi slabo diferenciran) pomeni ponavadi ozdravitev bolezni.
Držite se in veliko naredite zase;)

Lepi pozdravi!

Kar pogum. Moj oče z tako diagnozo in zdravljenjem živi že 28 let.

Spoštovani!
Nimam točnih in izvirnih podatkov o bolezni svojca pa vendar bi vas prosila,če mi lahko vsaj na kratko odgovorite,seveda,če navedene informacije sploh zadostujejo za odgovor…
Zanima me,koliko,na kakšen način in če sploh pridejo v poštev biološka zdravila pri zdravljenju pljučnega raka(primarno na pljučih)?žal ne vem za kakšno vrsto raka gre pri svojcu in za kater stadij gre,po preiskavah so ugotovili da je rak metastaziral v kosti,omenjeni svojc hodi na obsevanje levega očesa,tudi operirali so ga pred začetkom obsevanja očesa,katero zateka in moten je vid.Začel je tudi s kemoterapijo po kateri so izraziti stranski učinki kot so slabost,izguba apetita in telesna oslabelost,vrtoglavica,omotičnost tudi krajša nezavest…kemoterapijo je prejemal tri dni zapovrstjo zdaj ima pavzo.gospod je star 63 let,kakšna je prognoza,koliko bi lahko biološka zdravila pripomogla poleg kemoterapije k zdravljenju?

Najlepša hvala!

Spoštovani!
Zanima me prognoza zdravljena pri naslednji diagnozi: epidermoidni karcinom desnega spodnjega pljučnega režnja, T2N3M1, meta v linguli in v levem spodnjem režnju, stanje po 6 krogih KT z gemcitabinom in cisplatinom, parcialna remisija, progres po 1 letu, 5 mesecev že na erlotinibu, klinično in rentgenološko progres. Kaj lahko pričakujemo in kako takemu bolniku najbolje pomagati? Nikjer na izvidu ne zasledim označbe stadija, pa me zanima ali pravilno domnevam, da je to stadij IIIb.

Spoštovani!
Gre za stadij 4, IV-se pravi metastastki rak pljuč.Ker M1 pomeni,da je bolezen razsuta-generalizirana-zasevek je v pljučih ter linguli-načeloma je težko napovedati,kako bo bolezen potekala-kajti tumorji so različni in mi ljudje ravno tako različno odgovorimo na določeno terapijo, je pa epidermoidni karcinom pljuč nekako boljsi kar se tiče histoloske vrste tumorjev pljuč!

Lep pozdrav.MZ

Hvala za odgovor upamo,da bo nadaljne zdravljenje uspelo omejiti raka.

Pozdravljeni!

v družini imamo bolnika z diagnozo drobnoceličnega pljučnega raka. Zanima me, kolikšna je možnost in doba preživetja pri tem raku? Pri pregledu forumov in nekaj literature,so prognoze približno leto dni. Kaj vse lahko vpliva na dobo preživetja? Je možno, da telo zaradi kemoterapij in obsevanj oslabi v tolikšni meri, da to lahko povzroči smrt? S čim (možni prehranski dodatki, ipd) lahko poamgamo bolniku?
Ali je morda na forumu kdo, ki se je osebno ali preko sorodnikov soočil s to vrsto pljučnega raka. Za odgovore se že vnaprej iz srca zahavljujem.

Pozdrav,

Ravno (3 dni nazaj) smo izgubili atija. (61 let)
Njegova diagnoza ob (uradno) ugotovljeni bolezni: Drobnocelični karcinom levega pljučnega režnja, T1N3M0.
Pravijo mu tipični kadilski rak (kadil je 40 let, 2-3 šk/dan).
Zbadati pri srcu ga je začelo 3 mesece pred postavljeno diagnozo, ravno tako je 3 mesece prej imel težjo sapo ob kakšnem delu (zadihanost). Te znake je imel konec oktobra/začetek novembra 2013. Postavljena diagnoza konec januarja 2014. Torej, z boleznijo živel 2 leti oziroma, če je merilo postavljena diagnoza, je živel 1 leto in 9 mesecev.
Začel je s KT, katero je dobro prestal, brez običajnih težav, ki se pri KT pojavijo (slabosti, bruhanje,…). 6 ciklusov. Mesec dni po zaključeni KT je bilo potrebno obsevanje glave (zasevki na možganih) – december 2014. Feb.2015 opravijo CT-PET, kateri pokaže žarišče (zasevki) na nadledvični žlezi. Tako zečetek marca 2015 sledi nova runda KT, katero ravno tako zdrži brez posebnih težav. S KT zaključi v drugi polovici julija 2015.
Začetek avgusta 2015 se začnejo pojavljati epileptični napadi. Z MR glave se ugotovi, da mu en zasevek povzroča te težave (ep.napade). Sledi ponovno obsevanje glave (z manjšo dozo) – september 2015. Tudi to obsevanje je prenesel brez posebnih težav. V oktobru je sledila bolečina hrbta (hrbtenica). RTG in scintigrafija skeleta pokažete degenerativne spremembe (zasevkov ni pokazalo). Bolečine se stopnjujejo in potrebne so morfinske tablete. Drugo polovico oktobra zaradi močnih bolečin v hrbtenici preleži doma in zadnjih 10 dni v bolnišnici do njegovega konca ravno tako. V teh dneh so bile še hude bakterijske okužbe (usodne za njegov organizem), pljučnica, okužba sečil, akutna odpoved ledvic (ni pil). Skratka, v 14 dneh zelo navzdol, zadnje 3 dni pa navzdol s svetlobno hitrostjo. Zaspal, brez posebnih bolečin (razen hrbta nekaj dni prej). Bili smo z njim in bolelo ga ni. Veseli smo vsaj tega.
V teh 2 letih – času svoje bolezni je bil za takšnega bolnika precej aktiven, ker se je “dobro” počutil glede na zdravljenja, ki jih je dobesedno non stop imel. Bil pa je tudi pred boleznijo vso življenje fizično aktiven in verjamem, da je zaradi te aktivnosti tudi vzdržal vsa ta zaporedna zdravljenja v celoti.

Upam, da sem oz. bom komu pomagala z opisom naše izkušnje.

Lep pozdrav.

New Report

Close