Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija razočarani nad alergološko LJ

razočarani nad alergološko LJ

Pozdravljeni.
ZAvedam se, da mi nihče ne bo mogel dati ogovora na naše težave, ampak zadostovala mi bodo že vaša mnenja.
NAj na kratko obnovim našo zgodbo z alergijami pri našem tromesečniku. Začelo se je že v prvem mesecu, najprej z izjemno močnimi krčim preko celega dneva, kmalu pa so sledili še močni izpuščaji po celem telesu. Po nasvetu pediatrinje sem šla takoj na dieto brez mlečnih izdelkov, jajc in rib, nakar je bilo stanje en teden boljše, a se je zgodba kljub vztrajanju na dieti kmalu vrnila na začetek, poleg tega pa se je pojavilo še tekoče, sluzasto, sicer rumeno blato. Pristali smo na alergološki v Izoli, kjer so mu pri niti ne dveh mesecih naredili krvne teste, ki so bili vsi negativni in mene dali na strogo dieto (urtikarija III). Krči so se sicer ublažili, koža je bila tudi malenkost boljša, blato pa še naprej tekoče. Ker so sklepali, da gre za lažne rezultate testov pri tako majhni starosti našega fantka, mi diete niso niti za malenkost opustili – ravno nastprotno, še zelo so mi zreducirali dovoljena živila, med drugim tudi pšenico in dobili smo napotnico za v LJ. IStočasno smo šli tudi na BICOM testiranje, kjer nam je pokazalo kar nekaj alergenov (med drugim tudi mleko, soja, candida, arašidi…gluten, pšenica). Od takrat dalje (dva tedna nazaj) se strogo držim diete tudi brez vseh pšeničnih izdelkov in stanje je bilo iz dneva v dan boljše z izjemo blata.
Nakar smo šli čez teden dni na alergološko v Ljubljano. Koža je bila takrat že zelo boljša, a še vedno ne popolnoma, pa tudi njegovo razpoloženje še vedno ni bilo popolnoma ok. Najprej so potrdili diagnozo atopičnega dermatitisa, nardili so mu kožne teste, kjer je imel zelo močno reakcijo na jajca in na kontrolni test (histamin). Glede na to, so potrdili, da so njegove reakcije na alergene očitno zelo močne, ampak da testi še v tej starosti niso povsem kredibilni. Vzeli so mu še kri in nam naročili, da za rezultate pokličemo čez teden dni, do takrat pa naj se strogo držim diete. V tem zadnjem tednu se je njegova koža dokončno ščistila, njegovo razpoloženje se je že toliko umirilo, da mu čez dan ni problem tudi za kakšno urico v miru zaspat…vendar blato je pa še vedno tekoče in sluzasto.
In tako po enem tednu včeraj pokličem na alergološko za rezultate. Zdravnica me je odpravila zelo na hitro – testi so vsi negativni in naj začnem jest kar lepo vse po vrsti razen jajc, mleka in svinjine! Uspela sem jo še na hitro vprašat v zvezi z blatom, pa mi je zabrusila, da to pa ni njihovo področje in naj gremo na gastro!!!
Verjetno mi ni potrebno posebej razlagat, kako šokirana in razočarana sem bila. Če samo pomislim, da bi začela jest vse lepo po vrsti in da se bomo spet vrnili na staro stanje, ko se je naš mali mučil cele dneve s srbečo kožo, ko je tulil in mu nisi vedel več, kako pomagat, mi postane kar slabo.
In kaj naj sedaj? Ali uradna medicina res ni sposobna več kot toliko in je pri takih dojenčkih čisto nemočna???
Da ne bom preveč dolgovezila – zanima me vaše mnenje o teh stvareh, morda tudi izkušnje, napotki…spodbudne besede.
Že vnaprej hvala in lep pozdrav!

Ne morem ti reči drugega kot to, da sem sama tudi zelo razočarana nad onosom zdravnikov in osebja na alergološkem oddelku v Ljubljani in da se sama bolj zanašam na svoje izkušnje ter nasvete ostalih mam ter v zvezi z atopičnim dermatitisom z mnenjem in napotki dr. Dragoševe, ki dela na dermatološkem oddelku mestne otroške bolnice. In pa, da te zelo razumem, kako se počutiš. Sama enostavno nisem mogla verjeti, da je kaj takega možno. Lep pozdrav in pogumno naprej,

Saša

Verjamem, da je zelo hudo in se počutiš nekako nemočno.

Sama bi ti svetovala naslednje – na pediatrični kliniki je ena fuuuuul prijazna dietologinja – ona ti bo najbolje svetovala kaj jesti, in kako preiti s tamalim tudi kasneje na gosto hrano, ker sklepam, da boste tudi tu imeli kar nekaj problemov.
Skratka, sama sem bila pri njej na 1 urnem sestanku in mi je vse lepo razložila kako in kaj – pa tudi ti bo vedela svetovati kako postopati pri alergiji vašega malčka.

lp
N.

Enake težave smo tudi mi imeli, vsake 2 meseca smo bili hospitalizirani zarasi poslapšanja AD.Testeriali so jo samo 2x, pa še vedno so hoteli mene prepričati, da ne pazim pri prehrani, a strogo sem se držala navodil.Testirali pa niso nič novega. Potem ko smo pa šli na BICOM, se je pa stvar izboljšala. V ljubljani so ugotovili 5 alergij, po BICO metodi pa 30, pa še vedno kaj novega najdemo, ko staro s terapijami pozdravimi. Tako, da sedaj hodimo v LJ na obvezne kontrole, samo nič več ne razpravljam, pa končno so nas predlagali za dodatek za nego, ki smo ga dobili. To je bilo edino OK. Drugače pa dokler smo bili hospitalizirani so jo mazali z ELOCOMOM, da je bila koža čista, 7 dni je jedla samo rižolino in smo šli lahko domov, doma pa spet od začetka, tako da živci moji adijo. Sedaj pa kar normalno živimo in spimo od kar hodimo na BICOM. Vem, kako vam je hudo, ampak to je pač uradna medicina.

Vsem hvala za vspodbudne besede. Kot sem predvidevala, nismo izjema s takimi izkušnjami.
Niko33 bi pa vprašala, kako ste prišli do dietologinje. Z napotnico? Ste morali napotnico dobiti na alergološki ali pri osebnemu pediatru? Poleg tega bi me zanimalo še, na osnovi česa, vam je sestavljala jedilnike, če uradni testi niso pozitivni na večino alergenov?
Še enkrat hvala za odgovor in lep pozdrav!

Tudi naši hčerki so na pediatrični kl. potrdili le nekaj alergij: mleko, jajca in arašide. Ker so jo testirali šele pri 8 mesecih, jih sploh nisem vzela resno. Mi smo imeli težave praktično od rojstva; driska, AD, krči… S pediatrinjo sva se dogovorili za postopek izločanja in tako ugotovili večino alergenov. Z BICOM metodo (ko je imela 5 mesecev) smo vse te alergene potrdili. Odkar sem na dieti , glede na BICOM!!!, ima mala popolnoma čisto kožo in nobenih krčev več! Pred mesecem smo bili ponovno na ped.kli. na testiranju, kjer je pokazalo le še alergijo na jajca… Jaz jih sploh ne upoštevam, o testih si pa žal mislim svoje. Očitno ne znajo pomagati, zdravijo le posledice alergij in to izpuščaje na koži, pri driskih so pa že nemočni.

Irena

Zdravniki so pri alergijah precej nemočni, lahko testirajo, lahko gasijo požare s kortikosteroidi, to je pa to. Glavna zdravnica za svojega otroka si ti! Ti sama boš najlažje ugotovila, na kaj je mali alergičen. Tudi meni so se na alergologiji malodane smejali, ko sem rekla, da sumim, da je hčerka alergična na riž. To da kao ni mogoče! (Pa je potem ena sestra prišepnila, da so imeli tudi otroke z alergijo na riž, samo da so redki…) In da naj neham stradati in lepo jem riž. Pa ga nisem, ker je bila vedno reakcija. Vsakih par mesecev sem poskusila, pa ni bilo v redu, in ga nisem jedla. Testi in verjetnost gor ali dol. Tudi bicom ni nič pokazal glede riža, pa me sploh ni ganilo.
Jaz ti predlagam, da zdaj, ko se je malemu koža uredila, ti pa si na hudi dieti, začneš postopoma spet uvajati posamezna živila, pa opazuješ.
Veliko sreče!

Pozdravljena!

Tudi pri nas imamo podobno situacijo kot pri vas. Moja hči je stara 4 mesece in pol. Z dieto brez jajc, mleka in pšenico sem začela z letošnjim letom. Testi na pediatrični kliniki niso pokazali alergije. Rekli so, naj pričnem z uvajanjem živil. Nato se je stanje kože močno poslabšalo. Drisko imamo kljub dieti. Ne vem več, kaj bi drisko še lahko povzročalo (ne jem niti soje, raznih oreškov, čokolade,…). Zanimivo pa je, da se je blato normaliziralo po dobivanju antibiotikov.
Izkušnje z zdravstvenih ustanov so pa mešane. Kdaj so prijazni, kdaj ne (ko bi to najbolj potreboval). Spoznala pa sem, da se bom morala z ugotavljanjem alergij sama spopasti in zadevo porivati naprej. Pediater namreč pravi, da je pri alergijah vse možno in da tako ali tako izvenijo…Zato tudi ne testira blata…Včasih imam občutek, da misli, da preveč kompliciram. Groza…

Lep vikend,
Bouha

Bouha, a to pomeni, da si pediatra prosila za laboratorijske preiskave blata, pa te noče uslišati? Mi imamo namreč ta teden posvetovalnico in nameravam na to napeljati našo pediatrinjo. Pa ne vem, kaj bi najbolj zaleglo…
Kakšne antibiotike ste pa imeli? In kaj blatp se je izboljšalo samo za časa jemanja le-teh? Kolikokrat pa tvoja hčerka sploh odvaja blato? In kakšno točno je (barva, gostota, vonj)? Kako pa je z napredovanjem teže? Ni nihče nikoli posumil na alergijo na gluten?
Oprosti, da sem te zasula z vprašanji, a to blato me zadnje čase vse bolj skrbi.

Pozdravljena!

Hčerka ima že od 26.12. zeleno blato (poleg izpuščajev). Pri tem se spreminja od zelenorumenega s sluzjo do čisto temno zelenega. Gostota je od gostejšega s sluzjo do čisto redkega. Smrdi bolj kot običajno. Enkrat je kakala samo sluz..Izredno me je skrbelo, da je celiakija. Pred kakim mesecem smo jemali antibiotike (Ceclor-14 dni). Takrat se je sicer stanje kože poslabšalo, blato pa je po treh dneh postalo lepo rumeno. To je trajalo do prejšnjega petka (3 tedne). Mislim, da sem pojedla nekaj nedovoljenega (zelenjavna rižota v gostilni). Kakamo 10x na dan. Danes že 6x. V ponedeljek mislim nesti plenico v analizo. Na pediatrični so mi rekli, da so lahko vzrok bakterije ali virusi v črevesju in da je potrebno narediti preiskave. To nameravam povedati pediatru.
Moja teorija: Sumim, da so bakterije, ker se je v času jemanja antibiotikov stvar popolnoma popravila…Mislim, da sem z neustrezno hrano spet porušila ravnovesje v črevesju in posledica je razrast bakterij (moja teorija). Videli pa bomo, kaj bodo pokazale preiskave…

Kako pa je pri vas?
LP,

Bouha

Pri nas je že dva meseca blato popolnoma tekoče, včasih bolj včasih manj pomešano s sluzjo, vedno pa rumene barve. Tekoče je v taki meri, da se popolnoma vpije v plenico, na površini ostane le sluz. Odvaja pa ga povprečno vsak drugi dan in takrat 2-3× na dan, vedno takoj po jedi.
Vonj me mogoče malo spominja na kvas, kar mi daje slutiti probleme z glivicami.
Tudi meni so na alergološki v LJ rekli, da naj gremo na preiskave na gastro oddelek. To bom tudi jaz povedala pediatrinji in upam, da bo kaj učinkovalo.
Sicer me pa skrbi tudi to, da je prva dva meseca napredoval za skoraj celo kilo v teži, zadnji mesec pa naenkrat samo za pol kile, je pa neprimerno večkrat na dan kot prejšnja dva meseca. Se to dogaja tudi vam?
Lp!

Mislim, da otroci prvi mesec največ napredujejo, potem pa manj. Pri 4 mesecih je od porodne teže 3480g napredovala na 6500g, v prvih 6 tednih za eno kilo. Mislim, da je do pol leta normalno, če se otrok zredi od 20-30g na dan, potem pa manj. Po moje se s tem ni treba obremenjevati. Vonj blata moje hčerke me ne spominja na kvas, bolj na pokvarjeno hrano…

Srečno v posvetovalnici. Oglasi se kaj, da vidimo kaj ste ugotovili…
LP,

Bouha

Pozdravljena!
Tudi moja hčerka je hud atopik. Težave so se začele pri dobrem mesecu.
Hudi izpuščaji po vsem telesu in odvajanje rumenega sluzastega blata. Krvni testi so pokazali alergijo šele pri šestih mesecih, prej so bili rezultati negativni, menda zaradi nerazvitega imunskega sistema pri tako majhnem otroku. Z dermatitisom se še vedno intenzivno ukvarjamo (prejšnji mesec je bila stara pet let), na težave z blatom pa smo že pozabili. Spomnil me je šele tvoj post. Vzroka zdravniki niso odkrili, hčerka je pridobivala težo (sicer bolj počasi), težava pa je bila rešena ko smo začeli uvajati gosto hrano. Natančneje, prvič je bilo blato normalni, ko je popila nekaj požirkov HIPPovega korenčkovega soka.

Pa še to: za dietologinjo na Pediatrični ne rabiš napotnice, le pokličeš po telefonu in poveš, da hčerko obravnavajo alergologi na njihovi kliniki in se dogovoriš za sestanek. Ima veliko podatkov o sestavah posameznih proizvodov (meni je ona npr. povedala, da je naravni pektin iz jabolk, na katera pa je hči alergična – od takrat sami kuhamo marmelado zanjo).

Aja, tudi mi smo zelo zelo razočarani nad alergologi na Pediatrični, decembra lani so nam naredili veliko škodo (tako in drugačno).

LP, Maja

Maja L., lahko kaj več poveš o škodi, prosim?

LP!

Pozdravljena, Maja!

Mi lahko prosim na kratko opišeš, kako se je pri vas alergija z leti nadalje razvijala? Kolikokrat ste šli na testiranje, preden vam je sploh kaj pokazalo? Ste šli kdaj sploh na gastroendokrinološki oddelek zaradi blata (tako blato ima očitno neko povezavo z alergijami)?
Hvala za odgovore in lp.

Mi smo na Pediatrični kliniki pristali šele pri enem letu. Prej sva bili pri treh mesecih 4 dni v Bolnici na Jesenicah (izvidi niso pokazali ničesar, niti kožni testi, niti krvni testi, tudi izvid blata je bil b.p.) in pri šestih mesecih na pregledu pri dr. Voduškovi, kjer je že ugotovila alergijo na KML, jajce in pršico. Tudi cepljenja pred enim letom je izvajala dr. Voduškova (za vsak slučaj sva morali po cepljenju pri njej počakati dve uri). Kot sem napisala je pri nas težave s sluzastim rumenim blatom rešil korenčkov sok, ki ga je začela piti pri dopolnjenih petih mesecih, in potem kak mesec vsak dan 1 dcl. Od takrat dalje ne je korenja (alergična). Ko se je težava z blatom uredila sama od sebe smo se s tem prenehali ukvarjati.

LP, Maja

Samo še eno vprašanje – so vam naredili samo laboratorijski pregled blata za bakterije ali kaj več?

Kolikor se spomnim so bili narejeni tudi izvidi na prebavljenost.

Maja

Škoda?

V decembru je bila devet dni (od 7. do 15. ure – na našo izrecno zahtevo ne tudi čez noč) na alergološkem oddelku da bi ugotovili česa od tega kar je ne sme. Pa so jo namazali z močnim kortikosteroidom (Beloderm) in ji HKRATI uvedli štiri nova živila. Rezultat je bil tak izpuščaj, da ga v petih letih še nismo doživeli in je bila potem še tri dni na dermatološkem oddelku pri dr. Dragoševi da so ji uredili kožo.

Maja

Maja, hvala zaenkrat za vse odgovore. Ravno smo s sistematskega, kjer smo takoj dobili napotnico za gastroendokrilnološki oddelek, kjer se bodo malo bolj poglobili glede njegovega blata. Lp!

New Report

Close