razmik mišic
Pozdravljeni.
Sem tri mesece po drugem porodu in še vedno imam razmika za dva prsta (pri prvem ga nisem dobila). Brala sem že o vajah, ki jih dokaj redno tudi izvajam. Zanima pa me, koliko se lahko ukvarjam s športom, saj sem nekje prebrala, da naj se ne bi preveč obremenjevala (rada namreč plezam, kolesarim, tečem…). Zanima me tudi, ali bo ta diastaza vplivala na naslednjo nosečnost in ali je to res nastalo, ker sem se med zadnjo nosečnostjo preveč fizično obremenjevala.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav.
Angolanka
Pozdravljeni!
Pogosteje pride do diastaze pri ženskah, ki imajo močno sprednjo trebušno mišico – rektus abdominis. Z pretiravanjem se lahko razmik med mišicama še poveča, to je resnica.
Težko vam svetujem kaj je za vas primerno, saj vas nisem videla v kakšnem stanju so vaše mišice in vaše telo. Na splošno velja, da ste 2 leti po porodu v rizični skupini za poškodbe, saj toliko časa traja da se vzpostavi prejšnje hormonsko ravnovesje in da pade nivo hormona relaksina na normalno mejo. Zato bi vam v tem času odsvetovala vse ekstremne športe in vam priporočam da se raje ukvarjate z pilates vadbo, jogo, tai ji quan, qi gong, sprehodi v naravi.
Vsaka nosečnost prinese svoja veselja in težave. Težko je reči ali je za kaj od tegob v naslednji nosečnosti kriva prejšnja nosečnost. Menim da je najpomembneje, da se s tem sploh ne obremenjujete in rešujete probleme šele ko nastanejo.
Pozdravljeni!
Sama imam podobno težavo. Po drugem carskem rezu imam distaze za več kot 4 prste in nikakor ne gre nazaj. Sem leto dni po porodu. Prosila bi vas za kakršnoli informacijo, kaj lahko naredim. A obstajajo kakšne posebne vaje, ki bi pomagale k izboljšanju stanja? A se da dogovoriti za obisk, da se pokaže kako se določena vaja pravilno izvaja itd….Za kakršenkoli nasvet vam bom zelo hvaležna.
Lep pozdrav,
Andreja
Pozdravljeni!
Nisem vedela, kam bi pisala mojo težavo, poskusila sem tudi na sosednjem forumu, ampak bo tu najbrž najprimerneje.
2 meseca po porodu sem na sprednjem delu levega stegna opazila udrtino na mišici – kot bi bila mišica udrta počez čez celo stegno. To se vidi in otipa. Lahko da sem to imela že prej, pa nisem opazila. Sedaj sem 6 mesecev po porodu in je stanje enako. Bolečin zaenkrat nisem imela in tudi drugih nevšečnosti ne. Obseg noge na tem delu je približno za 1 cm manjši od desne noge.
Zanima me, ali je to lahko kaj povezano s porodom, kot mi je rekla splošna zdravnica? Ne zdi se mi, da bi stegenske mišice zelo trpele…
Res je, da sem do konca nosečnosti delala, v vrtcu, kjer je veliko gibanja, drugače pa nisem športnica.
Zanima me vaše mnenje in ali moram ukrepati? Zdravnica je rekla, naj si merim obseg in če bo napredovalo, naj grem k ortopedu, na uzv itd…
Hvala!