Najdi forum

razložitev izvida

Prosim, če mi lahko razložite izvid gastroskopije pri otroku. ezofagitis LA-A. Enojna petehija na predelu antruma želodca. posamezna nakazana erozija na kardiji. Hvala

Pozdravljeni!

Ezofagitis LA-A- pomeni vnetje sluznice požiralnika zaradi kislega refluksa. LA-A je stopenjska klasifikacija refluksa po Los Angeles klasifikaciji. A je najblažja oblika, D najtežja.

Petehije so drobne pikčaste podkožne krvavitve. Ne vem kaj je mislil s petehijo v antrumu (del želodca), morda je bila tam manjša krvavitev in jo je tako poimenoval.

Erozija je manjša površinska poškodba sluznice.

Najverjetneje so otroku predpisali zaviralec protonske črpalke, saj so vse spremembe lahko posledica prekomernega izločanja kisline.

Lp,Nataša Smrekar

Hvala za razlago. Dobili smo Nexium. Zanima pa me še to, ali se kardia, ki ne tesni dobro še lahko popravi? Ali pa bo imel težave v smislu refluksa za zmeraj?Star je natančno 1 leto. Hvala in LP

Pozdravljeni!

Težko odgovorim na to vprašanje, ker nisem pediater. Glede na to, da je otrok star šele eno leto, se bodo najverjetneje nekatere stvari še spremenile. Pri odraslih je insuficientna kardija ( kardija ne tesni) dokončno stanje.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni, dobili smo še histološki izvid, ki ga sploh ne razumem. Mi lahko še tega prosim razložite?
Sluznica dvanajstnika, ni diagnostičnih znakov za celiakijo. Blag nespecifičen duodenitis. Okoli 25 eozinofilnih celic v polju. Vprašanje blage alergije.
Koropoantalna sluznica. HP 0. Blago inenzivno kronično vnetje brez prominentne aktivnosti. Videz refluksa. Edem, hiperemija fibroza. Apoptoze, blag infiltrat eozinofilnih celic in jedrni drobir povrhnje.
Sluznica požiralnika. Blag ezofagitis 1b. Eozinofilne celice niso pomnožene.
Hvala za odgovor lp

Pozdravljeni!

Iz histološkega izvida je razvidno, da gre za blago vnetno dogajanje v dvanajstniku, želodcu kot tudi požiralniku, ki je posledica želodčne kisline. Spremembe v sluznici dvanajstnika niso tipične za celiakijo, nekaj več je eozinofilnih celic (le te ponavadi srečamo pri alergijah na prehrano, zdravila ali pri t.t. eozinofilnem gastroenteritisu).

V terapiji zaradi tega prihajajo v upoštev zaviralci protonske črpalke.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!Sem Suvad in imam težave z želodcem dvojčka.Pred kratkimi sem šel v Gastropijo in dobil sem ugotivitve,da imam Hitalno hernijo,refluksni esofagitis LA B,kronični panagastrobulbitis v akutnem poslabšanju.
In nebi razumel kaj pomenijo te strokovne besede.Zato potrebujem vašo pomoč,če mi lahko kako razložite z domačimi besedami.

Lep pozdrav! 🙂

Pozdravljeni!

Hiatalna kila-pomeni, da je manjši del želodca zdrsnil skozi odprtino v preponi v prsno votlino. To ni nič hujšega, bolniki imajo lahko zaradi te kile le nekaj več refluksnih težav.
Pangastritis in bulbitis- pomeni vnetje celotnega želodca in začetnega dela dvanajstnika
Refluksni ezofagitis stopnje LA B- vnetje sluznice požiralnika (LA klasifikacija pomeni samo kako hude stopnje je to vnetje)

Skratka-pri vas gre za vnetje sluznice želodca, dvanajstnika in zaradi vračanja kisline tudi požiralnika. V terapiji je potrebno jemati zaviralce protonske črpalke. Ni pa podatka, če so vam določili prisotnost bakterije Helicobacter pylori.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close