Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! Razlike med vejami protestantizma

Razlike med vejami protestantizma

Zanima me, kakšne so razlike med posameznimi vejami protestantizma (adventistististi, evangeličani, binkoštniki, baptisti…) Na internetu se sicer nekaj najde, vendar opisov ne razumem. Verjetno zato, ker nisem verna in se zato ne spoznam niti tako, da bi dobro razumela razlike. Zato bi prosila, če mi lahko kdo na preprost način razloži razlike? Recimo kakšna je razlika v njihovem verovanju, bogoslužju, itd. Hvala!

Jaz ti lahko razložim našo vejo. Sem evangeličan. V Sloveniji je okrog 18 tisoč evangeličanov, ki večinoma živimo na Goričkem. Pri nas so imamo tudi poleg duhovnikov duhovnice. Ne priznavamo papeža. Ne odobravamo celibata, torej duhovnik lahko ima družino. Temelj vere je Sveto pismo. Za razliko od RKC ne molimo in ne priznavamo svetnikov, Marije, ali kogar koli drugega kot Boga. Poznamo 2 zakramenta – krst in konfirmacija. Le ta dva sta omenjena v Bibliji (nimamo spovedi pri duhovniku, ampak ko je se spovemo pred oltarom, kjer obžalujemo grehe in nam bog odpusti, pri tem prejmemo hostjo in vino, vsi, ker je tako zapovedal Jezus: Vzemite in jejte vsi in nato tudi pijte vsi). Cerkve so podobne katoliškim po zunanjosti. Po notranjosti se pa močno razlikujejo. V njih ni blišča in nepotrebnega okrasja. Imamo samo 1 oltar in prižnico, drugega ne potrebujemo. Evangeličani se ne križamo. Ne molimo rožnega venca, ampak le Oče naš in veroizpoved.
Za ilustracijo priporočam film: Luther, 2003, ki prikazuje, kako se je M. Luther uprl tedanji cerkvi. Film je zelo dober.
Še najboljšo sliko dobiš, če obiščeš bogoslužje, ki je 1 krat tedensko ob nedeljah okrog 10. ure. Cerkev imamo tudi v LJ in MB.

Strinjam se z vašo doktrino, ne razumem pa, zakaj častite nedeljo in ne sobote, kot je zapovedano v SP?
V kolikor spoštujete manj pomembna navodila, je ta, ki je med zapovedmi na visokem 4. mestu ignorirana? Tu ste pa le sprejeli katoliško spremembo?

New Report

Close