Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Razlika zjutraj in po hrani v višini sladkorja

Razlika zjutraj in po hrani v višini sladkorja

V podjetju smo imeli med drugim tudi možnost pregleda sladkorja v krvi. Pri pregledu mi je pokazalo vrednost v višini 7,2. Pol ure pred tem sem jedla kosmiče s sladkorjem, zjutraj spila kapučino. Rekli so mi, da naj grem po napotnico, da mi na tešče vzamejo kri za pregled sladkorja, kar bom tudi storila.

Zanima me – kakšna približno je razlika med izmero na tešče in ko nekaj malega pojemo?

Hvala za odgovor.

Strokovno ti bo odgovorila zdravnica.

Vem pa “iz prakse” da moja mama, ki je stara 65 let in je zdrava, delavna ženska, je po običajnem kosilu in tortici za povrh imela izmerjen sladkor samo 6,3.

Jaz, njena hči pri 35-letih z diabetesom II, pa po običajnem kosilu z malo OH in brez tortice, sem namerila 10 moll.

Mislim, da zdravi ljudje namerijo sladkor od 3,5 do 6,5 moll.

Pozdravljeni!

Normalen krvni sladkor (KS) na tešče je med 3,6 do 6,0 mmol/l, po jedi pa do 7,8 mmol/l.

Sladkorna bolezen je prisotna, če je krvni sladkor na tešče enak oziroma večji od 7 mmol/l ali če je izmerjen po jedi (oziroma kadarkoli) večji od 11 mmol/l. Vrednosti manjše od 6.1 mmol/l pomenijo, da ne gre za sladkorno bolezen.

Med normalnimi vrednostmi KS na tešče (od 7), je vmesno stanje, ki ga opredelimo kot mejna bazalna glikemija. Le to lahko še natančneje določimo z obremenitvenim testom s 75 g glukoze in če je vrednost KS po 2 urah po obremenitvi večja od 7,8 mmol/l, gre za moteno toleranco za glukozo, če je večja od 11 mmol/l pa za sladkorno bolezen. Obe stanji, mejna bazalna glikemija in motena toleranca za glukozo pomenita prediabetes. O istih vrednostih lahko govorimo tudi po jedi. KS, ki je > od 11 je sladkorna bolezen (vsaj dvakrat izmerjena).

Lep dan

Karmen Janša

Mene pa zanima naslednje. Na tešče sem imela svk 6,0. Eno uro po zajtrku pa 10. Naslednja meritev je bla naslednji dan in sicer na tešče 5,5. pol ure po kosilu 9, eno uro po kosilu 6.5.- vmes sem bla aktivna. Nevem, ali je to možno, ali je aparat kaj zatajil. Kaj menite?

HVALA!

Pozdravljeni,

vrednosti, ki jih navajate, so povsem možne. Sicer niste napisali, ali imate sladkorno bolezen in ali jo zdravite. Pri zdravem človeku je nihanje krvnega sladkorja relativno majhno, od 4 do 8 mmol/l. Hormonski sistem namreč stalno regulira nivo krvnega sladkorja, navzdol in navzgor. Pri sladkornem bolniku pa je nihanje večje, ker je sistem regulacije porušen. Na nivo krvnega sladkorja moramo vplivati sami, s pravilno prehrano in telesno dejavnostjo, oziroma, če je potrebno, nam zdravnik doda še zdravila. Za dobro urejenost sladkorne bolezni je potrebno doseči stabilen krvni sladkor v vrednostih, ki so čim bljižje normalnim. In vaše nihanje ni veliko. Višina krvnega sladkorja je odvisna od prehrane, telesne dejavnosti, stresa, in še kaj bi lahko dodali. V vašem primeru se tudi jasno vidi, da telesna dejavnost zniža krvni sladkor, ko bi jo le diabetiki uporabljali večkrat.

Lep zimski dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close