Najdi forum

razlika žička – trak

Pozdravljeni,

15 letni sin je po dveh letih končal ortodontsko zdravljenje s fiksnim aparatom. Zobje so se mu zelo lepo poravnali, samo med zg.dvojko in trojko je na eni strani ostal prostor cca 1mm. Zanima me, če menite, da se bo tudi ta del “združil”, ko mu zraste sedmica na tej strani.

Drugo kar me zanima pa je sledeče: Ortodontka mu ni dala neke tanke žičke, ki se namesti na notranjo stran zob za ohranjanje stanja postavitve zob , ampak samo nek samolepilni bel trak (tako izgleda), ki je počez prilepljen na sprednje zobe. Pri ortodontu je bil sam in ni nič vprašal kaj je to in v čem je razlika med žico in tem trakom, zato sprašujem vas..

Najlepša hvala in lep dan

Spoštovani!
Vsekakor je žični retener ali žička, kot jo imenujete, v vseh pogledih, tako glede vzdrževanja higiene, kot tudi zaradi same funkcije, boljša od traku, ki ga opisujete. Lep pozdrav!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Spoštovani,
hvala za kratek a izčrpen odgovor. Imam pa še eno vprašanje:
po prvi namestitvi tega traku, se mu je le-ta odlepil po parih dneh. Ortodontka mu je namestila novega, ki pa se je odlepil že isto popoldne po namestitvi, kar nalepil se mu je na jezik. Ko sem poklicala naslednji dan v ordinacijo in povprašala za razliko med obema možnostima (trak / žička) in vprašala (šre predno ste mi vi odgovoril) zakaj mu ne namesti žičke, je ortodontka rekla, da je ta trak korak naprej od žičke (da gre za neko stekleno ne vem kaj je že rekla) in se hudovala, kaj je sin delal (bila sem zraven, ko se mu je odlepilo, tako da vem da ni počel nič kar bi lahko povzročilo odstop tega traku; konec koncev pa mora človek tudi jesti in si umivati zobe, kjer je očitno možnost odstopa še večja). Rekla je, da ta trakec stane 300€ (res dvomim v to!) in da naj pokličem naslednji mesec, ko je novo plačilno obdobje, da v tekočem mescu zavarovalnica ne krije več. Lepo prosim, če mi poveste svoje strokovno mnenje (vas ne bom nikjer omenjala) toda res me nervira tale sinova ortodontka, ki je zelo arogantna, najbolj pa me moti, da argumentira zadeve tako, da še laik hitro ugotovi, da gre za metanje peska v oči, zato sem hotela še vaše mnenje. Kaj lahko storim, da jo prepričam, da sinu namesti žičko, saj si ne pusti pametovati in se še kako dobro zaveda, da smo mi odvisni od nje v smislu želje po stabilizaciji stanja zob, saj menjava ortodonta ni tako enostavna kot berem iz posameznih postov. Če ne najdem skupnega jezika z njo vas sprašujem, če je možno, da sina naročim v vaši ambulanti, kjer bi nadaljeval “zdravljenje” in koliko dejansko stane ta žični retener? Je res, da zavarovalnica krije ta trak samo 1x na mesec oz.kje bi lahko dobila ustrezne informacije?

Najlepša hvala in lep dan!

Spoštovana gospa,
prosim, če me pokličete na telefon 051 313 000 in pomagal vam bom rešiti vaše težave.
Lep pozdrav,
Leon Herman

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close