razlika v dioptriji
Zakaj se mi pojavi dvojna slika, če fokusiram na predmet v bližini? Pojavi se mi dvojno ozadje pri katerem je ena slika bolj ostra kot druga. imam pa razliko v dioptriji in zaenkrat nimam očal. Razlika med očesoma je 3,75 dioptrije. (eno oko +, drugo -) ali je to morda zaradi te razlike? Opažam pa tudi to, da odkar se mi je dioptrija (-) pojavila na drugem očesu, kot da bi mi hotelo na blizu dominirati eno oko, na daleč pa drugo. Ali je mogoče da se to zgodi? lp
hmmm, no hotel sem samo mnenje, no sicer sem pa prišel do informacij nekje drugje. In sicer po obisku 5ih različnih optik in 4 različnih okulistov.
No glede očal kot jih vi predlagate ne bo šlo kar tako z lahka. In prav povsod je bilo tako v vsaki optiki, vsi bi mi radi obesili ta OČALA!!! Sicer ne samo optiki pač pa tudi nekateri okulisti. Samo eden mi je razložil zarevo, katero sem tudi jaz predvideval sam, samo nisem bil 100% če je to možno. Morda vam pride ta informacija še kdaj prav če naletite na podoben primer.
V mladosti nisem imel tretiranega lenega očesa. Po vsej verjetnosti se je to zgodilo zato ker nisem škilil, kar je v takih primerih običajno. Se pravi, levo oko imam že od mladosti +3 in je bilo večji del mojega življenja ignorirano. Ko sem nastopil na delo, se mi je pač zaradi dela na bližino (računalnik) pojavila dioptrija še na levem očesu do -0,75. Se pravi da možgani ščasoma niso mogli prenašati take razlike in tako se je še levo oko pričelo truditi da bi videlo. Po letih truda, postaja tako to oko vse manj leno. Kaj pa zdaj? Naenkrat možgani dobijo slike iz dveh očes, kar niso nikoli dobili in ne znajo gledati binokularno, ker so do sedaj gledali samo monokularno. Sledilo bo postopno izbolšavanje lenega očesa z dodajanjem dioptrije in potrebne bodo vaje za vspostavitev binokularnega gledanja.
SE PRAVI NISEM SAMO JAMRAL, kot ste navedli 🙂
pa lp
Mogoče sem se grobo izrazil (se opravičujem za to), vendar sem mislil zakaj nimate očal na to, da vas predhodno pregleda zdravnik, kateri bi ugotovil to, kar ste podrobno in lepo opisali. Včasih reagiram prehitro, saj dobivam preveč enakih ali preveč podrobnih vprašanj, katerih se ne da rešit preko interneta.
Še enkrat se opravičujem in lp.
Kaj ste eni ljudje… sej sploh ne vem, kako bi se izrazla… “Ej z mano je vse OK, jst ne rabim nobenih pripomočkov in zdravil, sem čist v redu!” Namesto, da bi pustili, da se vam pomaga in ne bi imeli nobenih težav in oči se vam ne bi matrale (pa verjetno bi vas še glava manj bolela, vsaj mene je, dokler nisem začela nosit očal in se matrat). Imam pa enako 3,0 razlike v dioptriji. Btw. če je problem denar ali to, da nočete nositi očal (ker bi potem vsi videli, da slabo vidite), vam povem, da dobite subvencionirane 2-letne leče (100% subvencija, brez doplačila). Leče naj bi bile pri takšni razliki še veliko boljše od očal!
LP,
Tanja