Najdi forum

Razlika – TV 50 vs 100 hz

Zanima me, če je tu kakšen strokovnjak, ki bi znal svetovati glede izbire televizorja. In sicer – odločam se med Sonyjem 72 cm 50 hz ali 100 hz. Razliko pri sliki sem videla pri dveh tevejih eden poleg drugega – 50 hz sliko bolj “trese”, 100 hz pa je super.

Sedaj pa imam problem: za 100 hz tv so rekli, da ni dober, če nimaš čisto čistega signala, kar ga jaz pri nekaterih programih res nimam. Ali je to res ali je to bolj veljalo za tiste teveje iz stare šole?

Sicer imam 100 hz Sonyja že doma, vendar še ni plačan in imam še vedno možnost izbire.

Ampak res ne bi rada imela 50 hz, ker se pri tolikšnem ekranu že kar dobro pozna tisto “migetanje” slike.

Pliz heeelp!

Lp, Saška.

Če ti dela na 100Hz zadovoljivo ga kar obdrži. Bolje obdržati oči kot 50 dodatnih nepotrebnih TV kanalov.

Sem mislila da herci nimajo nobene veze s tem koliko kanalov imaš na voljo.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Načeloma je res kar si mislila. Vendar, če je res tudi kar so rekli Saški: “za 100 hz tv so rekli, da ni dober, če nimaš čisto čistega signala, kar ga jaz pri nekaterih programih res nimam”(stvari ne poznam dovolj v detaile, ampak se mi zdi precej verjetno,da je res tako) potem lahko, da nekaterih kanalov ne bo mogla dobro videti. Tako se res lahko zgodi, da bo pri programih z dobrim signalom slika na 100Hz ekranu boljša kot pri 50Hz, pri programih s slabšim signalom bo pa lahko tudi slabša. In osebno se raje odpovem nekaterim programom, kot da mi vsi utripajo. Sploh ker so pri kabelskih operaterjih domači kanali, ki jih ljudje največ gledajo praviloma z najboljšim signalom.

Niko, tudi sama bom tale 100 herčni teve kar obdržala. Morda niti ne bi tako “navalila” na 100 hz, če ne bi v prodajalni videla tv poleg tv (50 in 100hz) in primerjala sliki. Ob 100 herčnem je slika na 50 hz kar poskakovala.

Sicer sem imela doma prej obični tv, star 5 let, diagonala cca 50 ali 55, ne vem točno, in tisti je bil tudi 50 hz. Samo utripanja nikoli nisem opazila. Mogoče zato, ker zgleda ob tem novem teveju kot kinder jajček? :))

Lp, Saška.

To nima nobene zveze s poskakovanjem slike. V trgovini imajo preveč aparatov skupaj. Ti ga kar vključi – novega seveda, pa boš hitro spoznala, kako stara jajčka si gledala dosedaj.

Če drugega ne, bo sprejem boljši že zaradi novega aparata, tehnologija gre namreč hitro naprej. Komaj ga pripelješ domov, imajo že boljšega na policah.

ha ha
mislim to o kinder jajčku.

No ja nisem ravno popolni nevednež, ampak da bi kaj dosti vedela pa še manj.
Pri nas na žalost nimamo kabelske tv – pač še nismo tako napredovali, ne mi doma, ampak okolje kjer živim.
Imam pa že kake tri leta 100herčni tv in lahko iz svoje lastne izkušnje povem , da je to živ podn. Še tisto kar smo včasih nekako videli, sedaj vidimo no ja tako. tako.

Najbolj žalostno pri vsem tem je, da me lastne napake prav nič ne naučijo. Pred davnimi leti sem kupila enaga prvih televizorjev s teletekstom in ga tudi seveda temu primerno drago plačala.
Rezultat?
Zaradi slabega signala je bila ta funkcija tv-ja skoraj popolnoma neuporabna, oz. odvisna od vremenskih razmer.

Grrrr.

In z to 100 herčno televizijo je prav tako.
Še dobro, da imamo lastno sat-tv, kjer je pa signal dober in tudi sprejem temu primeren.
in da ne bi govorili o dragih antenah in ojačevalcih in še +dodatnih ojačanjih, da bi sploh lahko kaj videli. Vrjeli ali ne – to je prekleto drago.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Uf, in to je še ena dodatna zadevščin, ki me dodatno “razpi…”. Ko kupiš nekaj novega misleč, da bo delovalo boljše kot prejšnje “zastarelo”, ugotoviš, da ti še daleč najbolje lovi ne vem npr. radio, kjer moraš ročno iskati postaje.

Pa spet nasedeš in kupiš drugo in….
brez veze.

Imam pa že kake tri leta 100herčni tv in lahko iz svoje lastne izkušnje povem , da je to živ podn. Še tisto kar smo včasih nekako videli, sedaj vidimo no ja tako. tako.
Marika, kako to misliš da vidite sliko tako tako. Je kriv slab sprejem?

Lp, Saška.

Dober 100Hz sprejemnik je za normalno uporabo vreden mnogo več, kot vsak 50Hz. To je dejstvo.

Seveda pa moraš vedeti, da so sprejemni pogoji po svetu različni. Na zahodu skoraj ni več stanovanj z lastnimi antenami, saj ljudje običajno živijo skoncentrirano, ne pa tako razmetano kot pri nas, zato je kabelska TV tam nekaj vsakdanjega. In v kablu močni signali na vseh kanalih. Preveč občutljiv sprejemnik se pri močnih signalih slabo obnese. V njem pride do križne modulacije, kar privede do izredno slabe slike. Zato je večina sodobnih televizorjev narejenih za močne vhodne signale. Seveda imajo taki potem težave s sprejemom šibkih signalov, ki jih mimogrede prekrije šum.

Če imaš slab TV signal, potem moraš kupiti TV z vhodno stopnjo ki je bolj občutljiva in ki ima manjše šumno število. Vse to piše v tehničnih podatkih, je pa res da 99,9% prodajalcev tega ne obvlada. Kupci pa seveda tudi ne.

Če to veš, potem lahko kupiš odgovarjajoč TV in boš imela tudi na 100Hz pri slabem signalu dobro sliko. Ali pa zadevo popraviš s pravilno antensko instalacijo (prave antene in izenačevalni ojačevalniki). Vse to pa obvladajo mojstri, ki premorejo ustrezne instrumente. Ne pa sosedov fant, ki “se spozna na vse” :)))

Ja, res bo slika ob dovolj močnem signalu bistveno lepša, pri slabšem signalu bo pa v glavnem enaka (in ne bo slabša). Torej se nakup 100Hz tv-ja splača, če imaš zadosti močan signal, sicer je razliko v denarju bolje izkoristiti drugače, ker tak tv ne bo mogel izkoristiti svojih prednosti in slika ne bo lepša.

Roman pravi:
Vse to pa obvladajo mojstri, ki premorejo ustrezne instrumente. Ne pa sosedov fant, ki “se spozna na vse” :)))

Roman, a potem mi ne sme sosed, ki ima btw avdio-video servis, nastaviti antene? :)))

Sicer pa se vsem zahvaljujem za odgovore in mnenja. 100 hz Sony bo kar lepo ostal pri meni doma. 🙂

Lp, Saška.

Pa tudi ko crkne(Bog ne daj, da bi crknu televizor), je ura popravila 100 -tke 9000,00, 50-tke pa 6000,00.

Seveda je kriv slab sprejem, zaradi slabega oddajanja in ne tv-jke. Vsekakor je televizor kvaliteten in temu primerna tudi slika, če je signal…

Ja, pa še res je, da prav toliko procentov prodajalcev kot si zapisal, pojma nima. To me včasih tako obnori, da bi najraje sredi trgovine dobila histeričen napad.
Najprej te prijazno gledajo in ponujajo na široko. Ko postaviš o kakšni zadevi malce bolj konkretno vprašanje, te bedasto pogledajo (prav nič zmedeno), potem preletijo z očmi tvojo postavo, ki je pač ženska in se prijazno nasmehnejo. In tisti nasmeh!

Butasta baba pač ne more postavljati vprašanj, ki se nanašajo na tehniko. Ma tega svet še ni videl!

Jaz navaden nevednik, neizobražen človek, vaška gospodinjica pa naj se znajdem in ne preostane mi drugega, kot da nadaljujem monolog s samo seboj.
Grrr….

New Report

Close