Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Razlika: predračun – račun

Razlika: predračun – račun

Dali smo zamenjati streho. Od nekaj obrtnikov smo dobili preračun in se na podlagi tega za enega odločili. Vse lepo in prav. Pridejo, zamenjajo in dobimo račun. Račun je bil višji za cca 40k!
Ampak pozor, niso bile večje količine (to je ostalo enako), večja je bila cena na enoto pri 4ih postavkah in zato je prišlo do take razlike.
Jaz mislim, da je to nepošteno in zavajajoče.

Zanima me sledeče:
– ali lahko to naredijo, da spremenijo oz. je to običajna praksa?
– ali obstaja kakšen pravilnik ali zakon, ki to prepoveduje ali o tem govori?

LP!

Kolikor jaz vem, ti nikakor ne mora zaračunati več kot je v predračunu, če se nista naknadno dogovorila oz. če te obrtnik že med delom ni opozoril na višje stroške. To je njegova dolžnost, ker to lahko naredi le s tvojim dovoljenjem. Obrni se na tržnega inšpektorja, pa ti bodo več razložili. Računa mu pa jaz ne bi preplačala.
LP

Obstaja finta in sicer, da ti v predračunu piše da se na koncu obračuna po dejanskih stroških. Da se temu izogneš daš v izdelavo “na ključ”, kjer mora cena ostati ista iz predračuna.
Sicer pa pri obrtnikih nikoli ne veš!

cena v predračuno in računu se lahko razlikuje maksimalno 10%

Ko se odločiš za nekega ponudnika,,,se odločiš zato, ker se strinjaš glede cen,,,potem podpišeta pogodbo s temi cenami in to je to…
Cene se ne bi smele spreminjati,,,razen seveda količina porabljenega materiala….

Ponavadi ima predračun rok veljavnosti, npr. 30 dni, preveri še to.

Spremeni se račun samo zaradi spremenjene količine materijala in posledično povezane količine dela. Za delo pa mora ostati cena enaka. Zato tudi ponavadi napišejo, kako dolgo velja taka ponudba. Tudi cena materiala se ne sme spremeniti, če ste dali avans za material (s tem ste si zagotovili ceno materiala).

Zavod za varstvo potrošnikov
Koprska 94, 1000 Ljubljana
Tel.:1 423 13 21, fax: 01 256 88 77
e-mail: [email protected]
http://www.zavod-zvp.si/

Ukvarjajo se z varstvom potrošnikov na pdročju gradenj/adaptacij/nakupov nepremičnin.Svetuje vam tudi njihov pravnik.Nasveti so koristni, prijazni in brezplačni. Preverjeno pred 4 leti!

lp,anchy

Preglej kaj piše v predračunu o t. i. režijskih stroških. V tem običajno tiči problem. In tu se lahko govori tudi o 30% odstopanju od predračunske cene. Poznam nekaj takih primerov. Tudi sodišče jim ni pomagalo…

New Report

Close