Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo razlika med tipom1 in 2

razlika med tipom1 in 2

Spoštovana dr.med. Karmen Janša,

prosila bi vas, če mi razložite, ali je možno, da se po dveh letih ugotovi, da ne gre za sladkorno bolezen tipa 2, ampak, da gre za tip 1?
Sama sem se potrudila na vse možne načine, da bi imela dobro urejeno sladkorno. Tableti pri meni niso imeli oz. nimajo posebnega učinka, dieta ima večji učinek. Trenutno jemljem 1 in pol Diaprela zjutraj, vendar se mi je po mesecu in pol odličnih rezultatov (eno leto in pol je bilo stanje nihajoče, zadnje povprečje 8%) stanje spet izjemno poslabšalo. Kar čez noč, pri istem načinu obravnavanja diete, zdravil in življenja nasploh. Pri prehrani pazim že od vsega začetka in izgleda, da je to delovalo toliko časa, dokler je moje telo imelo še kaj maščevja. Sedaj pa, ko ga nima več in sem suha trlica, pa sladkor niha iz normale v velike višine.
Kot mi je znano, pri meni niso ugotavljali tipa sladkorne, ker sem stara 54 let in smo takoj govorili o tipu 2. Ali je morda kakšna postavka na krvnem izvidu, iz katere je razvidno, da gre za tip 1?
Sicer nisem žejna, ne uriniram pogosto, le lačna sem:(

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Saša

Pozdravljeni,

poleg klasične oblike tipa 1 sladkorne bolezni in tipa 2, obstajajo še razne druge oblike. V vašem primeru bi lahko postavili dg: LADA – Late Avtoimune Diabetes in Adult, to se pravi oblika, ki jo osebno najraje poimenujem tudi sladkorna bolezen tipa 1,5. Po strokovni klasifikaciji bolezni jo uvrstimo med tip 1, če imamo dokazana Pt (kar pa ne delamo, ker je predrago in za zdravljenje tudi ni pomembno) in med tip 2, če nimamo dokaza. Zato običajno damo šifro za tip 2. Pomembno pa je, da dg lahko postavimo klinično, to se pravi v primerih, če je oseba normalne telesne teže, če je glede na rezultate zelo hitro prišlo do potrebe za inzulinsko zdravljenje, običajno v nekaj mesecih. Lahko bi se poslužili tudi določitve nivoja inzulina, kar tudi delamo zelo redko. Zdravljenje pa je povsem enako. Pričnemo s peroralnimi zdravili – tabletami in če s tem ne uredimo krvnega sladkorja, uvedemo inzulin.

Najverjetneje imate to obliko sladkorne bolezni. Če krvni sladkor ni urejen, je potrebno insulinsko zdravljenje.

Lep dan vam želim

Karmen Janša

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za hiter odgovor. Medtem sem si dala pregledati še hormonsko sliko in ugotovili so popolnoma porušeno hormonsko stanje vseh hormonov. Zdravnica mi je razložila, da je pomanjkanje testosterona lahko razlog za nihanje sladkorja, kot ga imam jaz. Kot rečeno, se vse dogaja zelo netipično. Po dveh letih kolikor toliko stabilnega stanja je prišlo za en mesec in pol do izjemnega poboljšanja (sladkor med 4 in 6), nato pa v zadnjem mesecu spet do precejšnjega poslabšanja.
Predvidevam, da v primeru LADE ni takih izboljšanj oz. mi to iz literature ni znano. Kakorkoli, očitno trebušna slinavka še deluje, čeprav je izboljšanje neodvisno od hrane ali količine tablet.
Vkolikor se vam zdi možno, da gre pri meni za kakšno “menopavzično” obliko sladkorne, vam bom hvaležna za odgovor. Pred 10 leti so mi jodirali ščitnico, kar je na žalost tudi vzrok marsikaterih mojih zdravstvenih težav.
Kar se tiče preiskav, se velikokrat odločim kar za samoplačniške, le do razlage izvidov je težje priti. Zato sem vam hvaležna za odgovore, ki jih tako izčrpno dajate preko elelktronske pošte.

Hvala in lep večer vam želim.

Saša

Pozdravljeni,

menopavza in hormonske motnje gredo kar lepo skupaj, kajne? Saj veste, če damo hormone na tehtnico, imamo na eni strani inzulin, ki niža krvni sladkor in na drugi strani tiste hormone, ki ga zvišujejo. Poleg hormonov bi lahko na tehtnico dali tudi naše dogajanje v življenju, na eni strani tiste dogodke, ki višajo in na drugo stran tiste, ki nižajo krvni sladkor. Pri sebi razmislite, kateri vaši dogodki sodijo na prvo in kateri na drugo stran tehtnice. Morda se v vašem življenju dogajajo različne stvari, med njimi je tudi menopavza. Tukaj pa so tudi ljudje, ki nas obkrožajo, služba, domači, prijatelji.. eni nam prinašajo sprostitev, drugi nas vodijo v stres. Malo potehtajte.
Glede vaše telesne teže pa je tudi potreben razmislek, zakaj vam pada. Ali ste kontrolirali tudi ščitnične hormone? Ali jeste večkrat na dan in zadosti? Če ne, zakaj ne? Ali ste preobremenjeni n nimate časa za hrano ali se bojite, da vam bo po hrani narastel krvni sladkor? Na ta vprašanja poiščite odgovore, morda bodo tudi rešitev za vašo sladkorno, ne glede na njen tip.

Predvsem pa uživajte v prihajajočih praznikih in se veselite druženja in prostih dni, ki jih izkoristite za sebe

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close