Razlika med derpesijo in serotoninskim sindromom?
“Serotoninske živčne celice, so nevroni, ki izločajo živčni transmiter serotonin; izpraznjene zaloge serotonina povzročijo serotoninski sindrom, ki se kaže kot motnje spanja in razpoloženja… “
ter
“Več serotonina ko proizvede telo, srečnejši, bolj jasnogledi in bolj vzneseni smo. Serotonin je odločilen za duševno uravnovešenost, poleg tega pa vpliva na odnos do hrane, na cirkadiani ritem, na razpoloženje, na spolno vedenje in občutek za bolečino. “
Oboje sem našla na internetu.
Prebrala sem tudi tole, kar ste vi napisal:
Spoštovana,
zdravnik bo izbral tip antidepresiva glede na dodatne lastnosti pacienta, pri zavrtosti se bo prej odločil za noradrenalinski tip, pri vznemitjenosti pa za serotoninskega….
Kar me zanima je pa to: Kako se razlikuje serotoninski sindrom od depresije?
Hvala.
Serotoninski sindrom je posledica pretirano zvišanega nivoj serotonina in se pojavi ob istočasnem jemanju zaviralcev ponovnega prevzema serotonina in zaviralcev MAO ali istočasnega jemanja serotonergičnih preparatov ( triciklični antidepresivi)Motnja se odvija na nivoju 1A serotoninskih receptorjev.
Znamenja serotoninskega sinsdroma so:
A Motnje avtonomnega živčnega sistema
1.preobilno znojenje
2.zvišan arterijski krvni tlak
3.prehitro bitje srca
4.driske
B Psihične motnje
1.Agresivnost
2.zmedenpst
3.halucinacije
C Motorične motnje
1. drget
2.krči
3.ekstremno izzivni refleksi.
Splošna znamenja depresije so izguba ali pomanjkanje volje,upad razpoloženja,nespečnost,izguba ali upad apetita, znižanje mišičnega tonusa in moči,v hujših primerih samoobtoževalne blodnje ali samomorilnost.Vidite torej, da je med obojim kar pomembna že navzven opazna razlika.