RAZLIČNI IZVIDI
Pozdravljeni!
Sem mamica triinpolletne deklice. Na sistematskem pregledu so ugotovili slabši vid hčerke in jo poslali na pregled k okulistu.
Na prvem pregledu (decembra 2005) hčerka ni želela sodelovati (npr.v katero smer so obrnjene grabljice), zato so jo naročili še enkrat in ji predpisali recept za kaplice 0,5% atropin solutio.
Ker pa svoji deklici želim vse dobro, sem jo naročila na vzporedni pregled pri okulistu zasebniku, kot samoplačnik.
Pregleda sva imeli danes, pred tem pa je v očesi od nedelje dobivala 2x dnevno 1 kapljico atropina.
Izvida (recepta za očala) sta naslednja:
1.recept: desno dsph: +1,25, desno dcyl +0,75, desno axis 83
levo dsph:+1,0, levo dcyl +0,75, levo axis 92
zenična razdalja: 51
2.recept: desno dsph: +1,0, desno dcyl +1,0, desno axis 90
levo dsp: +0,5, levo +1,5, levo axis 100
zenična razdalja 50
Naj povem, da so to meritve, ki so jih predpisali na recepta za očala.
Imam dejanski izvid prvega današnjega pregleda:desno:+2,0, +1,25/83
levo: +1,75,+1,25/92
Pri prvem pregledu so mi povedali, da za očala predpišejo malo nižjo vrednost, kot so meritve, nimam pa dejanskih izvidov drugega pregleda-samo recept.
Za vzporedni pregled sem se odločila, ker sem želela dobiti neko potrditev prvega pregleda, saj se mi zdi zelo pomembno, da tako majhen otrok dobi res sebi primerna očala za korekcijo vida.
Ob drugem, samoplačniškem pregledu sem zdravnici pokazala prvi izvid in prvi recept za očala in kar ni mogla verjeti. Deklico je še enkrat pregledala, še enkrat potrdila svoje meritve. Ni pa mi ni znala razložiti, zakaj tolikšna odstopanja.
Naj povem še to, da so hčerko na prvem pregledu oči pregledali le z aparatom (1x sestra, 1x zdravnica), poleg tega pa ji je zdravnica gledala v oči tudi z neko lučko (če se prav spomnim, je rekla, da gleda ozadje).
Na drugem (samoplačniškem) pregledu pa so ji oči pregledali enako kot na prvem, dodatno pa je bilo še to: zdravnica je približno z razdalje 1 metra svetila z lučko proti hčerki, hčerka pa je morala to lučko gledati skozi “kot neko pokončno ravnilce iz mlečnega stekla z okroglinami (ne bi vedela, ali so to bile luknje, ali pa samo iz krogi iz navadnega stekla).
Sedaj imam dva recepta z meritvami z velikimi odstopanji in ne vem, kako naj se odločim. Občutek imam, da bo kakršnakoli že odločitev napačna in da se bo moji deklici vid slabšal, namesto da bi ji očala pomagala.
Prosim vas za mnenje, saj v tem primeru res ne znam biti pametna.
Hvala in lep pozdrav!
Priznam, da se je res težko kot laiku odločiti in verjamem, da svojim malčkom želimo najboljše. Glede na vrednosti, ki ste jih napisali pa menim, da ni toliko odstopanj, da bi lahko naredili kaj slabega ne v prvem in ne v drugem primeru, ker se po drugi strani kjer je večja dioptrija je manjši astigmatizem in obratno kjer je večji astigmatizem je manjša dioptrija tako da sta na koncu recepta zelo podobna. In tudi osi astigmatizma so v istih smereh tako da se ne izključujejo, kar je seveda zelo pomembno.
Bolj pomembno je, da se z očali, ki jih bo deklica nosila redno kontrolira vid in v kolikor se stanje ne izboljšuje ponovno preveri dioptrijo, ki se lahko spreminja in se dioptrijo zamenja z novo.