Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Razlaga UZ izvida

Razlaga UZ izvida

Spoštovani.
Pred 23 dnevi sem s sicer zelo težkim porodom rodila sina. Porod se je začel spontano, vendar se otrok ni spuščal primerno, kasneje je prišlo do zastoja v med.dnu, zaradi česar so urgirali in na koncu sem rodila z vakuumom. Otrok je bil zelo velik ob rojstvu (4720-57-39), tudi ni takoj zajokal, morali so ga aspirirati, njegove ocene so bile 7,9,10.
Imeli smo kontrolo z UZ glavice in izvid je sledeč:
Subarahnoidni prostor primeren, prav tako interhemisferična fisura. Corpus calosum primeren. Minimalna asimetrija v velikosti stranskih vemtriklov na račun nekoliko širšega levega, ki pa je tudi še primernih mer. Nekoliko višja ehogenost periventrikularno, izraziteje levo. Pridruženih nepravilnosti ni.

Sam izvid naj ne bi kazal, da je kaj hudo narobe, pa vendar so nam svetovali ponovno kontrolo, ker vendarle ni vse čisto v redu. Zaradi poteka poroda in teh preiskav sem zelo zaskrbljena, zato vas vljudno prosim za razlago tega izvida in vaše mnenje, kaj bi lahko bilo narobe oz. ali menite, da bi lahko moj otrok imel kakšne posledice, ter katere, kasneje? V primeru, da bi šlo za kakšno nepravilnost, ali jo je mogoče pozdraviti? Zanima me tudi, kaj je razlog za morebitne nepravilnosti, to, da je prišlo do zastoja ali to, da je bil rojen z vakuumom? Kaj se dogaja z otrokom, ko pride do zastoja, kot se je zgodilo v mojem primeru? Naj še povem, da so ob odpustu iz porodnišnice na odpustnico navedli naslednje diagnoze: Zelo veliknovorojenček, konjunktivitis in dakrocistitis novorojenčka ter kefalhematom zaradi porodne poškodbe. Mi lahko pojasnite te diagnoze (razen velikosti, to pač razumem), prosim? Zelo rada bi si prišla na jasno kaj točno se je dogajalo zmojim otrokom med porodom ter kakšne so bile posledice in kakšne posledice se morda lahko še pokažejo.

Vnaprej se najlepše zahvaljujem.

Spoštovana,

v času sodobnega porodništva imamo na voljo toliko mehanizmov nadzora ploda, da se mora zgoditi v porodni sobi nekaj zelo nepričakovanega (npr. da plod izkrvavi ob mrenskem izvodu popkovnice, kjer se žile pretrgajo v trenutku, ko odteče plodovnica), da plod doleti pomanjkanje kisika, ki bi pustilo posledice v njegovem razvoju (večina tragičnih zgodb se prične še doma – in je ob prihodu v porodnišnico že zelo pozno, če ne prepozno). Prav tako velja, da je pomoč z vakuumsko ekstrakcijo glavice delana pravočasno – in ne šele takrat, ko ni časa niti za urgentni carski rez, ker se plodi godi slabo (kar se je dogajalo npr. pred 50 leti in prineslo zlovešč sloves vakuumu).

V vašem primeru je bil razlog zastoja poroda na medeničnem dnu (ko se plodova glavice ne more zlahka zriniti po kanalu) velik obseg glavice ob veliki (za povprečne Slovence zeloooo nadstandarni) teži (povprečna teža je 3500 g, obseg glavice pa 35 cm). Na vašo in sinovo srečo se je rodil po naravni poti – in pri tem ste jo in vi in on očitno “odnesli” brez posledic. Vi brez obsežne raztrganine (ki bi se lahko širila tudi v zadnjik in črevo), fant brez kakšne porodne poškodbe (kefalhematom = izliv krvi med kost in pokostnico temensko je nekaj zelo običajnega tudi pri manjših novorojenčkih in ne pušča nobenih posledic, posrka se v nekaj tednih do mesecih) ali znakov pomanjkanja kisika (ocene po Apgarjevi so zelo zgledne, tudi tista 7 v 1. minuti ni nič zloveščega; aspiracija pa je le oznaka na računalniškem izpisu, ki še vedno ni bil posodobljen – v resnici gre za “senzorično stimulacijo”, ko novorojenčka brišemo in ga tako spodbudimo, da zajoka). Tudi diagnoza konjunktivitis (tisti “dakriocistitis” je avtomatski – ob računalniški odpustnici, pomenil bi poleg vnetja veznice še vnetje solznega mešička) ni kaj pomembnega – verjetno je imel izcedek iz oči (morda tudi zaradi kapljic, ki jih v zaščito pred bakterijami dobijo vsi novorojenčki in delujejo kemično dražeče), lahko je dobil antibiotične kapljice v oči (npr. Ciloxan) ali pa tudi ne.
Tudi izvid UZ pregleda glave je povsem normalen – o asimetrijah pišem že skoraj v vsakem odgovoru na temo UZ pregleda glave… Tista povečana ehogenost periventrikularno (več odbojev = bolj svetlo ob stranskih prekatih) pa je tudi opazka, ki jo napišejo mnogi – in ki bi bila pomembna le v primeru, če bi šlo za izrazitega nedonošenčka (donošeni nimajo nagnjenosti, da bi bilo kaj narobe s prekrvavitvijo v tem delu možganovine, pač pa neposredno pod možgansko skorjo).

Ponovna kontrola? Ah, to je pa stalnica v slovenski medicini, ki me vedno malo iritira, saj se mi zdi povsem odveč. A ker UZ pregled ne boli in ni škodljiv, vam tega ne bom (vsaj ne javno) odsvetovala 🙂

Upam, da iz vsega “nametanega” lahko razberete, da je z vami in vašim fantom vse OK in da ste jo odlično “odnesli” – večina žensk novorojenčka z obsegom glave 39 cm ne bi rodila po naravni poti…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani.
Zahvaljujem se za zelo hiter odgovor. Čisto vsega sicer še vedno nisem razumela, vendar mi je pomembno, da je s sinom, kot pravite, glede na navedeno, očitno vse v redu. Rada bi le dodala, da porod vendarle ni potekal tako lahkotno. Glede na napisano si sicer najbrž tudi sami, ker ste iz stroke, to mislite. Pa vendar bi dodala, da glede na to, kaj so mi povedali po porodu, vseeno menim, da je bil vakum uporabljen urgentno. Tudi sam potek dogodkov nakazuje na to, saj se je babica nenadoma odločila, da bom potrebovala “nekaj pomoči”, sama od bolečin sploh nisem razumela, kaj je želela s tem povedati, v porodno sobo pa je nato v nekaj minutah prišlo kakšnih deset ljudi, ki so nato sodelovali pri porodu (pritisikanje na trebuh, oskrba dojenčka…). To, da sin le ni bil povsem v redu sklepam tudi iz dejstva, da mi ga niso položili niti na trebuh, kar je sicer praksa? Ko so ga vzeli, tudi nisem opazila “brisanja”, vem pa, da so nekaj počeli s cevkami, menda so “črpali plodovnico”, tako so mi pojasnili drugi. Poleg tega sem pozabila omeniti, da je bil v temenski vstavi. O tem, da bo uporabljen vakum pa sicer ni bilo rečene nobene besede, sama sem to “dojela”, ko sem videla napravo.
K sreči se res nisem raztrgala v razsežnostih, kot jih navajate, pa vendar sem bila obsežno prerezana, skoraj do zadnjika. Šivana tako zunaj kot znotraj, ampak to je bilo očitno potrebno, o tem pač ne dvomim, sploh ne glede na mere otroka.
Vsega navedenega nisem zapisala, da bi analizirala ali polemizirala o porodu, želela sem le nekako prikazati, da sem vseeno mnenja, da potek oz. zaključek poroda ni bil tako naraven. To, da tako velikega otroka marsikatera ne bi mogla roditi pa povsem razumem, saj so tudi meni povedali, da če bi mi le ginekolog opravil meritve ploda ob koncu nosečnosti in bi imeli podatek, da bo otrok tako velik, sploh ne bi poskušali z naravnim porodom, pač pa bi rodila s carskim rezom. To pa je žal že druga zgodba o nadzoru ploda v nosečnosti, ki ga tudi vi omenjate (drugi in zadnji pripadajoči UZ je na polovici nosečnosti, potem pa nič več…).
Strinjam pa se z vami, da sva oba imela veliko srečo in, da sva jo konec koncev dobro odnesla, za kar gre seveda zahvala tudi celotni ekipi, ki je pri porodu sodelovala…
S spoštovanjem, lep pozdrav.

Spoštovana,

sporočila, kot je vaše, so vedno dobrodošla, saj temeljijo na resničnih doživetjih in dogodkih – mi je pa žal, da sem vam v odgovoru očitno pisala prezapleteno, da bi vam bilo vse “kristalno” jasno.

Morda le nekaj o “vakuumu” – ta poseg je praviloma “urgenten”, odločilen je občutek izkušene babice, da vse skupaj predolgo traja, da pa je glavica dovolj nizko, da bo postopek uspešen. “Načrtovani” vakuumi so le v primerih, ko porodnica ne sme “pritiskati” – npr. zaradi nevarnosti odstopa mrežnice pri zelo hudi kratkovidnosti ali v primeru kakšnih prirojenih srčnih napak.

In drži, da praviloma ni časa, da bi vse o vakuumski ekstrakciji jasno razložili porodnici, še zlasti, če je ta že v “oblakih” zaradi bolečin in sredstev proti bolečinam. Drži tudi, da se porodna soba v času postopka napolni s številnimi ljudmi – poleg vsaj 2-3 babic je tu vsaj 1 porodničar (največkrat pa 2, dopoldne so tu še mladi ginekologi – porodničarji), pokliče se tudi pediatra – neonatologa (če bi novorojenček potreboval postopke za oživljanje), pokliče se anesteziologa in anestezijsko medicinsko sestro (ki bi v primeru težav pri materi ali hudih bolečin poskrbela za urgentno oskrbo). Večina teh ljudi se le pripravi na morebitno ukrepanje – in je res včasih (če se ne predstavimo ali za to ni časa) videti, kot da “pasemo firbec”.

Polaganje novorojenčka na trebuh je rutinsko v večini porodnišnic, pri večini babic – ni pa pravilo ali strokovno priporočilo (stroka celo priporoča, da je novorojenček v višini maternice – torej med materinimi nogami – vse dotlej, dokler ne preneha utripati popkovnica – da dobi še nekaj zaloge krvi; če je na maminem trebuhu, lahko kri teče nazaj proti posteljici – maternici; šele po prekinitvi popkovnice in primarni oskrbi – brisanju se ga položi k materi na trebuh, s čimer se pri materi poveča izločanje hormona sintocinona – ki spodbudi laktacijo in krčenje maternice…).

Če je imel vaš fantek v zgornjih dihalih veliko plodovnice in se je zdelo, da bi ga to lahko oviralo pri dihanju, je razumljivo, da so s cevko to tekočino posrkali. A ker nisem bila prisotna ob tem, lahko le predvidevam…

Temenska vstava pomeni, da se plodova glavica ni povsem pravilno obrnila – zato je v porodni kanal (skozi medenico) vstopil z večjim obsegom kot bi ob pravilni vstavi (ki ji rečemo zatilna). Zato ste res “super mama”, da ste spravili ven takšnega velikana – vsemu rezanju in šivom, ki se bodo hitro zacelili, navkljub.

Verjetno se boste spraševali, zakaj ni bil ob zastoju poroda narejen carski rez – ki pa ne bi rešil ničesar, če je bila glavica že nizko. Poleg tega je navkljub “ljudskemu” prepričanju o njegovi varnosti za žensko in za otroka carski rez velika operacija, tako za mamo kot za otroka. Zapletov je veliko, še zlasti je za naslednje nosečnosti pomembno tveganje za napačno vraščanje posteljice, ki je povezano s hudimi krvavitvami. Tudi otroka z velikim obsegom glave in veliko težo ni prav enostavno izvleči iz maternice (ki je kot napeta, mišičasta debela žoga) – in dojenčki, rojeni na ta način, imajo precej več težav pri adaptaciji na samostojno življenje, zlasti zaradi prepočasnega vsrkavanja tekočine iz pljuč.

Bolečine so sedaj (vsaj upam) že mimo – v naslednji nosečnosti pa si želite drobno, nežno punčko, ki vas (in ekipe) ne bo tako namučila kot vaš moški velikan.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close