razlaga spermiograma
Hvala za odgovor.
Zakaj prej ne napotijo moškega na pregled spermiograma pa me je zanimalo iz perspektive osebnega zdravnika. Prepričana sem, da bi bilo marsikateri ženski lažje čakati 12 mesecev in potem pregledovati sebe, če bi vedela da je z moškim vse ok. A tudi tu se “priporoča” čakanje 12 mesecev za pregled spremiograma. Bi ga vi priporočali prej?
pri moških mi ni znana takšna omejitev. Seveda res nima smisla spermiogramov delati iz radovednosti, ampak to je neinvazivna preiskava, podobno kot npr. UZ preiskava rodil pri ženski in nikogar kaj dosti ne bremeni, zato ni treba slediti tolikim etičnim zadržkom, preden se lotimo preiskave, kot je to pri kirurških in drugih, invazivnih preiskavah ali res pregrešno dragih zdravljenjih. Moški ensotavno gre k svojemu osebnemu splošnemu zdravniku in ga prosi za napotnico za spermiogram. Kako pa naj zdravnik preveri, koliko časa že poskuša? Sam bi rekel, da bi se lahko moški dali testirati po recimo polletnem neuspehu.
Pozdravljeni, prosila bi vas za razlago izvida.
spolni post:2dni
količina: 2.0ml
ph:7,5
barva:bledorumena
utekočinjenje(končano): da
viskoznost:0
gibljiva semenčica:hitro: 0,35
počasi:0,15
na mestu gibljiva sem: 0,05
negibljiva: 0,45
vitalnost nobarvanih-živih: 0,60
obarvanih:0,40
aglutinacija semenčic:0, repi
koncentracija semenčic; 98×10 na 9l
število semenčic: 196×10 na 6
morfologija:
normalnih:0,33
nenormalnih:0,67
nepravilne glave:0,67
levkociti:0,98
okrogle celice:1,96
imunološki test: +/-20%,
Testna kapaciteta: swim up 30-35 dobro giblj. sp HPF
Dolgoživost po 24h: poz.
Hvala za odgovor.
mislim, da spermiogram izpolnjuje minimalna merila za normalen izvid.
Pozdravljeni
V odgovoru ste mi na pisali, da spermiogram izpolnjuje minimalna merila za normalen izvid, kaj točno pa bi to lahko pomenilo pri zanositvi, a je možno zanositi po naravni poti, glede na ta izvid. Ali je možno izboljšati spermiogram. Kaj bi mi lahko predlagali za nadaljnjo zdravljenje.
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor.
to pomeni, da ob dotičnem spermiogramu pričakujemo normalno možnost zanositve, če je pri ženski vse v redu. O možnostih izboljšanja spermiograma je ogromno napisanega, dokazanega pa bore malo. Trenutno se v ta namen reklamira Astasan. Velja poskusiti.
Pozdravljeni,
prosiva za razlago spremiograma.
volumen: 4 ml
utekočinjenje: normalno
konzistenca: primerna
videz: normalen
pH: 7,4
mikroskopska analiza:
koncentracija semenčic (x10^6/ml): 32
število semenčic (x10^6): 128
št. gibljivih semenčic(x10^6): 57,6
hitro progresivno gibljivi (%): 15
počasi progresivno gibljivi (%): 15
neprogresivno gibljivi (%): 15
negibljivi (%): 55
stopnja gibljivosti (1-4): 3
aglutinacije: ne
morfološka analiza;
normalni (%): 18
nepravilne glave (%): 62
nepravilni vratovi in sprednji deli (%): 13
nepravilni repi (%): 7
diagnoza: astenozoospermija
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
izvid je nekoliko slabši ampak ne kritično, zato je oploditev možna v relativno normalnem času. Morda bi kandidatu predlagal, da nekaj časa (kakšne 3 mesece) uporablja Astasan in nato da seme pregledati ponovno.
Spoštovani,
v bistvu 0 pomeni popolnoma 0 in le redkokdaj se potem najde kak spermij v izlivu. Če bi ne vedel za takšne izjemne primere, bi rekel, da je to nemogoča. No, vsekakor s tem ne gre slepo računati, zato je pri takšnem izlivu potrebno narediti še punkcijo epididimisa ali biopsijo testisa, s čimer se včasih dobi spolne celice za oploditev z metodo ICSI, če tudi tu ni kaj dobiti, pa je smiselno narediti kariotip pri partnerju, da se preveri njegova kromosomska zgradba. Končni ukrep je običajno donorsko seme.
Pozdravljeni,
vidim da mnogim radi pomagat, pa bi vas tudi jaz prosila za pomoč pri razlagi spermiograma, kajti nama ni ravno veliko jasno, ali je uredu ali ne oz. kaj točno je narobe.
V oklepaju so zapisane Orientacijske ref. vrednosti
SPOLNI POST: 2 DNI
KOLIČINA: 3.5 ml ( 2.0-5.0)
BARVA: bledorumen
UTEKOČINJENE: ne
VISKOZNOST: 1 (0)
PH: 7.8
V SMERI GIB. SEM-HITRO: 0,60 ( > 0.25)
V SMERI GIB. SEM-POČASI: 0,05
NA MESTU GIBLJIVIH SEMENČIC: 0,05
NEGIBLJIVIH SEMENČIC: 0,30
NEOBARVANIH ŽIVIH: O,63 ( (3,4)
AGLUTINACIJA SEMENČIC: 0
KONCENTRACIJA SEMENČIC: 7 Enote 10^9/L ( >20)
ŠTEVILO SEMENČIC: 24 ENOTE 10^6 (NAD 40)
NORMALNIH: 0,70 (>50)
NENORMALNIH: 0,30
NEPRAVILNE GLAVE: 0,17
NEPRAVILNI VRAT: 0,04
NEZRELE RAZVOJNE OBLIKE: 0,02 (POD 0,02)
FRUKTOZA KVALITATIVNO: 1
KOMENTAR VZORCA: V preparatu prisotni diplokoki, koki in levko.
Bi vas prosila, če nama lahko obrazložite malo ta izvid ter kako sploh keže tak izvid pri upanju na naravno zanositev, ter v primeru da se izvid ne spremeni (poboljša), kako se postopa naprej..
NAJLEPŠA HVALA ZA VAŠ ČAS
Spoštovani,
hm…???… izvid je pravzaprav zanimiv in redko vidimo takšno kombinacijo. Koncentracija in število spermijev je za cca 50% pod normalo, hkrati pa je znotraj tega nadpovprečno veliko zdravih in normalnih, torej je v bistvu število zdravih in normalnih tako rekoč toliko kot v normalnem izvidu z večjim številom spermijev. Mislim, da bi sicer dobili diagnozo oligozoospermija, vendar menim, da bi bilo mogoče s takšnim izvidom skoraj normalno zanositi. malo moti prisotnost kokov, kar kaže na prisotnost infekcije, ampak ta ne kaže posebnih učinkov na izvidu (pričakoval bi manj živih – neobarvanih in več mrtvih – obarvanih). Morebiti priporočam ustrezno antibiotično zdravljenje ter Astasan za 3 mesece, nato ponovitev preiskave.
hmm.. torej je nekako še uredu, vendar premala količina. Ginikolog ni pa nič omenil zdravljenje z antibiotiki. Astasan in selen+cink pa sedaj že jemlje en mesec. Pa vendar, a mislite da je možna naravna zanositev? Kajti poleg tega je problem prisoten tudi pri meni in sicer povišan prolaktin ter zaradi tega odsotnost ovulacije. Se pa zdravim z bromergonom a o ovulaciji ne duha in sluha.. Sploh ne vem kakšne postopke pričakovati v naprej.
Je pa ginokolog rekel da se vidimo v začetku aprila, ko bo on naredil nov spremiogram ter ko bo mene pregledal ta vidi kako so kaj moji jajčniki?!? A mislite da se v mojem primeru lahko predpiše klomifen, za spodbuditev ovulacije? Se pa trudiva že dve leti.. tko da očitno vse skupaj je težava.. 🙁
Spoštovani,
no, če obstaja kombinacija problemov, se ti med seboj samo seštevajo oziroma množijo. za zanositev je potrebnih kar precej idealnih okoliščin, sicer statistična verjetnost zanositve hitro pade. Takole, instant, po pošti žal ni mogoče dajati ocen, kolikšna možnost obstaja za zanositev, če je narobe še to in ono….kot vidim, ste v rokah strokovnjaka, ki bo že poskrbel, da bo opravljeno vse, kar zna medicina in kar zmore proračun.
Pozdravljeni,
tudi midva bi Vas prosila za pomoč pri razlagi spermiograma.
SPOLNI POST: 3 dni
BARVA: bleduromen
KOLIČINA: 1,6
pH: 8,0
UTEKOČINJENJE: da
HITROST GIBLJIVIH SEMENČIC: 0,30
POČASI GIBLJIVIH SEMENČIC: 0,10
NA MESTU GIBLJIVIH SEM.: 0,10
NEGIBLJIVIH SEMENČIC: 0,50
STOPNJA GIBLJIVOST: >3
OBLIKA GIBANJA: 3 in 4
KONCENTRACIJA SEMENČIC: 10 10^9/L
ŠTEVILO SEMENČIC: 16 10^6
NORMALNIH: 0,32
NENORMALNIH: 0,68
NEPRAVILNE GLAVE: 0,68
NEPRAVILNI VRAT: 0
NEPRAVILNI SREDNJI DEL: 0
NEPRAVILNI REP: 0
NEZRELE RAZVOJNE OBLIKE: 0
LEVKOCITI: 0
OKROGLE CELICE: 0
Is-Fruktoza: 22,8
Is-Kisla fosfataza: 27,6
Najlepša hvala za odgovor.
Pozdrav,
Mateja
izvid kaže na slabši spermiogram, ki sicer lahko privede od oploditve, a redkeje. Spermijev je približno pol premalo, tudi volumen izliva je malo pod mejo, deleži oploditve sposobnih spermijev pa je relativno normalno. Priporočam vitamine antioksidante oziroma Astasan ter čez 3 mesece ponovni pregled semena.
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi prosil za razlago spermograma ,zanima me, če so to normalni povprečni razultati za naravno zanositev?
Poskušava že 6,7 mesecev ,pa me zanima ,če je v meni mogoče problem?!
Spolna abstinenca: 2 dni
MAKROSKOPSKA ANALIZA:
Volumen: 2ml
Utekočinjenje: normalno
Konzistenca: primerna
Videz: normalen
pH: /
MIKROSKOPSKA ANALIZA:
Koncentracija semenčič (x106/ml): >20 18
Število semenčič v ejakulatu (x106/ml): >40 36
Število gibljivih semenčič (x106/ml): >20 16,2
Hitro progresivno gibljivi (%): >25 15
Počasi progresivno gibljivi (%): / 15
Neprogresivno gibljivi (%): / 15
Negibljivi (%): >50 55
Stopnja gibljivosti(1-4): 2
Aglutinacije: ne
MORFOLOŠKA ANALIZA
Normalni (%): >14 15
Nepravilne glave (%): / 72
Nepravilni vratovi in srednji deli (%): / 10
Nepravilni repi(%): / 03
Morfološke značilnosti semenčič ne odstopajo od normalnih vrednosti.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
hm….?…vsi parametri se gibljeno jekje na meji, malo pod ali malo nad njo. Rekel bi, da je s takšnim izvidom mogoče zanositi, da pa bo morda trajalo malce dlje ali pa tudi ne. Morda bi poskusili jemati Astasan in spermiogram ponovili čez 3 mesece.
Pozdravljeni! Prosil bi vas za razlago oz. mnenje v zvezi z vzroki za moško neplodnost. Približno pred dvema letoma sem opravil 1. spermiogram, rezultati naj ne bi bil nič posebnega, skratka po razlagi ginekologinje naj ne bi odstopali od normalnih. Glede na potek dogodkov kasneje sva se s partnerko dobro leto kasneje odločila pričeti z zdravljenjem v androloški ambulanti, ki sem ga pričel z dvema spremiogramoma, prvim januarja in drugim pred dobrim tednom. Rezultat obeh je diametralno nasproten, kaže na 4x premajho količino/koncentracijo spermijev od minimalne (2,5 milj/ml), gibljivostjo nekje na spodnji meji oz. nekoliko višje (45,8 oz. 32% progresivno gibljivih) in praktično na 100% nepravilno morfologijo spermijev. V pogovoru/razlagi so mi bili predstavljeni tudi morebitni vzroki za praktično nezmožnost spočetja otroka na tradicionalen način – nezdrav življenjski slog, morebitne okužbe in poškodbe ter med drugim tudi nošnja oprijetega spodnjega perila. Ker se rezultati v obdobju 2 let tako zelo razlikujejo in ker je edina resnična sprememba (sicer živim zdravo, ne pijem alkohola, ne kadim, indeks telesne teže imam 23, s športom se rekreativno tedensko redno ukvarjam), ki bi potencalno lahko vplivala na slabe rezultate spremiograma nošenje resnično bistveno bolj oprijetega spodnjega perila – oprijete spodnje hlače in redno dviganje mod v trebušno votlino – me zanima če je po vašem mnenju lahko to razlog, ki bi vplival na tako slab sprermiogram. Skratka, zanima me koliko lahko vpliva na kvaliteto in količino spermijev povišana temperatura okolice mod v času nastajanja spermijev. Hvala za mnenje in morebiten nasvet. LP!
Spoštovani,
težko bom rekel kaj konkretnega, na splošno pa je lahko preveč oprijeto perilo odgovorno za težave zato, ker modom ne dovoljuje naravnega hlajenja in se ta posledično pregrevajo, to pa ima lahko odločilen vpliv na razvoj spermijev in njihovo funkcijo.