Najdi forum

Razlaga RTG in MR hrbtenice

Pozdravljeni!

Lepo bi vas prosil za mnenje izvidov in nasvet kako ravnati, da bi se stanje izboljšalo.

RTG izvidi:

Zmerna sinistrokonveksna deviacija prsne hrbtenice.

Blaga dekstrokonveksna skoliotična deviacija lumbalne hrbtenice. Izravnana ledvena lordoza. Blaga i.v hondroza L4-L5. Zmerna do izrazita v posteriornem delu i.v hondroza L5-S1

MR L/S H izvidi:

Standardne sekvence. Nekoliko izravnana lordoza. Zmerna spondiloza. C diskov L4-S1 z znižanima i.v. prostoroma. Zmerna spondiartroza. Signal medule je primeren.

L3-L4: Nakazana levo foraminalna protruzija. Nakazano ožji levi foramen.
L4-L5: Koncentrična, nekoliko več levostranska protruzija s fisuro. Nakazano ožja recesusa, več levo. Ob degenerativnih spremembah je nekoliko ožji levi foramen.
L5-S1: desnostranska protruzija, ki utesnjuje desni recesus. Ob degenerativnih spremembah je nekoliko ožji desni foramen.

Degenerativne spremembe ter zožitve na opisanih mestih, največ L5-S1 desno.

Star sem drugače 24 let, s športom sem se dokaj redno ukvarjal do začetka bolečin. Bolečina se mi pojavlja na čisto spodnjem delu hrbtenice in sicer na desni strani, je pa bolečina, ko je prisotna toliko huda, da ne morem z desno nogo niti koraka naredit, ker je enostavno nemorem dvignit čeprav mi bolečina ne prehaja v nogo, tako, da je gibanje nemogoče. Zanimivo je to, da pa levo nogo lahko normalno brez bolečin dvigujem. V bistvu opažam, da mi najbolj pomaga počitek, ob vajah se mi bolečina stopnjuje desno spodaj stopnjuje.

Prosim za vaše mnenje in najlepša hvala že vnaprej!

Pozdravljeni,

izvid opisuje številne obrabne spremembe, ki pa niso kritične. Vidni so znaki bolečin (sinistrokonveksna deviacija prsne hrbtenice, desnokonveksna deviacija ter izravnana lordoza ledvenega dela hrbtenice). Hrbtenica namreč zaradi bolečin sčasoma kot posledico zakrčenih mišic razvije ukrivljenost, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec (enega ali več), temu poljudno rečemo protibolečinska drža. Zelo pozitivno je, da izvid ne opisuje sprememb hrbtenjače (signal medule je primeren). Sicer pa so spremembe najbolj izražene v prostorih L3-S1, kar je morda posledica preobremenjenosti alipretiravanja z aktivnostmi, predvsem športom. Spremembe so namreč za starost 24 precej izražene. Dvig noge, kot ga opisujete, po vsej verjetnosti omejujejo zakrčene mišice zaradi razdraženega enega ali več živčnih pletežev v coni ledvene hrbtenice.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Obrabnih sprememb, ki so že nastale, sicer s terapijami ne moremo odpraviti, lahko pa učinkovito odpravimo simptome, ki se zaradi sprememb pojavljajo. Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja bi morali opraviti klinični pregled, poleg izvida pa pregledati tudi slike. V kolikor se odločite za obisk ene izmed naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij. Najlažje je telefonsko naročanje: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close