Razlaga radiološke preiskave
Spoštovani!
Lepo bi vas prosila za razlago radiološke preiskave:
MR ledvenokrižnične hrbtenice
Ledvena lordoza je poudarjena, položaj križnice nagnjen.
V nivoju L2 – L3 je disk degenerativno znižanega signala brez pomembne protruzije, blaga do zmerna spondilartroza, brez utesnitev.
V nivoju L3 – L4 je disk degenerativno znižanega signala brez pomembne protruzije, zmerna spondilartroza, blago ožja foramna, ohranjen spinalni kanal.
V nivoju L4 – L5 je disk degenerativno znižanega signala z blago dorzolateralno protruzijo več na desni, izražena spondilartroza in minimalno anterolisteze L4 stopnje 1, blago zožen spinalni kanal, blago do zmerno ožji desni foramen in blago ožji levi foramen.
V nivoju L5 – S1 je disk degenerativno znižanega signala z blago centralno dorzalno protruzijo, levo dorzolateralno majhna hernija 2 – 3 mm, ki blago zožuje levi foramen, blaga do zmerna spondilartroza ter blago degenerativno ožji tudi desni foramen, ohranjen spinalni kanal.
V skeletu ob terminalnih ploščah L5 – S1, L4 – L5 maščobna infiltracija v sklopu kronične osteohondroze, eventualnega edema ne najdem. Višine korpusov so ohranjene.
Najlepša hvala!
Spoštovani!
Na nivoju L4-L5 imate nekoliko izbočeno ploščico in nekoliko stisnjeno izstopišče živca, bolj desno. Na nivoju L5-S1 je pa že manjša diskus hernija, ki utesnjuje živec na levi strani. Verjetno operacija ni potrebna, moral bi pa videti MR posnetke za dokončno mnenje. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!
Spoštovani, prosim za mnenje o izvidu. Ali se lahko izognem op. Težave so se pojavile v februarju. Trenutno boli obcasno zadnjica in noga in kriz a znosno.
Izvid:
MRI lumbosakralne hrbtenice:
Opravljen je standardni protokol.
Korpusi LSH so ohranjene višine. Na zgornjih treh nivojih LSH so diski primerni, na nivoju L4-L5 je videti
začetno degeneracijo diska z blago protruzijo desno intraforaminalno z manjšo rupturo anulus fibrosus. Na
nivoju L5-S1 je disk degenerativno znižan, videti je diskus hernijo s sekvestrom vidnim dorzalno centralno ter
na nivoju levega lateralnega recesusa do polovice višine korpusa S1.
Mnenje: HD L5-S1 dorzalno centralno ter v levi lateralni recesus s sekvestrom debeline do 1,5 CM, prečno 2cm.
Pozdravljeni,
prejela sem naslednji izvid (spodaj). Doma imamo ogromno opravil, saj je sezona skladiščenja drv, dela na njivi ipd. in ne bi želela izpasti črna ovca, katero bodo gledali vsi postrani. Prosila bi za smernice glede gibanja, katerim gibom naj se popolnoma izogibam, da ne poslabšam stanja dobljenega izvida in vseeno vsaj malo pomagam doma.
Bolečina se mi zaradi teh ”rahlih” hernij diskov širi po celi levi roki, še zlasti okoli lopatice in ramena. Roka je tudi malo šibkejša, bolečine, ki se pojavljajo so različne: včasih ščipa, včasih boli,…bolečina pod lopatico pa je prisotna vseskozi že zadnji dve leti.
Povem naj še, da sem danes v pisarni poizkusila narediti nekaj vaj, ki jih poznam iz fizioterapije vratne hrbtenice iz preteklosti, vendar mi je po teh vajah slabše, saj me danes že cel dan posledično boli cela hrbtenica.
Stanja ne bi želela še poslabšati.
Prejšnji teden sem drva pomagala zlagati in prekladati normalno, bolečina med delom ni bila močno prisotna, sem pa nato pri vožnji z motorjem ugotovila, da se sploh ne smem nagibati nad bilanco, torej usločiti trupa naprej, pritiskati na bilanco, ker je bila bolečina v levi roki večja in ščipanje v roki se je še povečalo do te mere, da sem morala roko večkrat spustiti in sprostiti. Vožnja z motorjem tako seveda odpade. Fizioterapijo pričnem konec meseca, vendar bi vas prosila za kakšen napotek, da si bolečine ublažim in da jih ne poslabšam.
Lepo vas prosim za usmeritev in nasvet in že vnaprej hvala!
IZVID: MR TORAKALNE HRBTENICE
Preiskava : MR torakalne hrbtenice
Opravimo običajne sekvence za prikaz struktur spinalnega kanala v sagitalni ravnini ter T2 v transverzalni ravnini v izbranih nivojih.
Korpusi so homogene strukture, višine so ohranjene.
Spinalni kanal je razvojno normalno širok. Hondroza diska TH6-7 in TH7-8.
V nivoju TH6-7 je minimalna desnostranska paracentralna protruzija diska, ki ne povzroča pomembnih utesnitev.
V nivoju TH7-8 je majhna centralna protruzija, prav tako brez pomembnih utesnitev.
Pomembne degeneracije ostalih diskusov ni videti.
Na preostalih nivojih protruzij diskov ali utesnitev ne vidim.
Intramedularno patoloških sprememb signala ali drugih posebnosti ne vidim.
Zaključek:
Minimalni hernij diskov TH6-7 in TH7-8.
Spoštovani!
Na nivoju L5-S1 levo imate večjo diskus hernijo s sekvestrom (del hernije je spolzel navzdol), kar vam pritiska na izstopišče živca. Glede na to, da nimate tako izrazitih težav, operacija verjetno še ni potrebna, vendar bi moral videti MR posnetke za dokončno mnenje. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Opravite tudi pregled pri ortopedu.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Imate rahlo izbočene ploščice na nivoju Th6-7 in Th7-8 brez večje utesnitve nevralnih struktur. Operacija ni potrebna. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Vaje si lahko pogledate tudi na youtubu, vtipkajte elastic band exercises for scapular muscles and rotatory cuff. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS). Priporočam tudi lokalno masažo in valjčkanje med lopaticama.
Lep pozdrav!