Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema Razlaga MRI izvida lumbosakralne hrbtenice

Razlaga MRI izvida lumbosakralne hrbtenice

LEpo pozdravljeni,

lepo prosim za napotek, kako naprej. Stara sem 28 let in imam hude bolečine v ledvenem predelu hrbtenice. Poslana sem bila na RTG in MRI, slednjega izvid je: “L3-4 primerno širok spinalni kanal. Diskopatija z manjšo centralno protruzijo diska. L4-5 primerno širok spinalni kanal. Dikopatija s centralno protruzijo diska, ki za več kot pol cm prominira v kanal in ga utesnjuje.” Natančnega pričetka težav oz. bolečin se ne spominjam, vem le, da me je že pred dobrim desetletjem bolel ledveni del, pred letom in pol pa sem imela hujšo nesrečo s kolesom, kjer pa me niso poslali na kakšne dodatne preglede… Močna bolečina, koncetrirana na ledveni predel, se je pričela letos januarja, ko sem v telovadnici dvigovala uteži in je “počilo”, nato sem bila več dni v postelji in počivala, bolečina je bila neznosna. Sedaj me boli, ko sedim, ležim, stojim – vsa, kar je dolgotrajno, tako mirovanje kot gibanje…

Naj povem, da sem v zadnjih letih sem bistveno spremenila življenjski slog in prehranjevalne navade in sem iz debelosti shujšala 40 kg (v 3 letih) ter se pričela aktivno ukvarjati s športom – tek (tudi po 5 km in več), spinning, boks, dvigovanje uteži, plavanje, planinarjenje itd. Še vedno imam prekomerno telesno težo, a se ta počasi a vztrajno manjša. Gibanje je postalo bistveni del mojega vsakdana in se zato neizmerno bojim, da imam nepovratno poškodovano hrbtenico. LEpo prosim za kakršenkoli nasvet, kako dalje. Sem bila pri dveh fizioterapevtih, vsak mi je povedal drugače: prvi, da se bo dalo z pravilno vadbo in gibanjem še vse pozdraviti (utrjevanje hrbtnih, stranskih in trebušnih mišič, kardio itd… a zaenkrat nič teka, nič skakanja, nič nenadnih gibov in dvigovanja težkih predmetov), medtem ko pa mi je drugi fizioterapevt oz. delovni terapevt napovedal bolj “črno” prihodnost v smislu, da se pozdraviti ne bom mogla nikoli, da pa lahko moje bolečine le omejujem oz. imam pod kontrolo. Slednji tudi zaenkrat odsvetuje utrjevanje “core muscles” – torej mišic hrbta, stranskih in trebušnih, dal pa mi je vaje za razgibavanje ledvenega dela in medenice… Ne vem komu naj verjamem, zato se obračam na vas… Ali se bom lahko še normalno ukravjala s športom, tekla, skakala – ali pa je tega konec? Ter kaj menite, kakšne vaje naj delam, naj poslušam prvega ali drugega terapevta…

Najlepša vam hvala, resnično cenim vsakršen odgovor ter vas lepo pozdravljam,

Pia

Pozdravljeni,

delno se strinjam z mnenjima fizioterapevtov, določeno stanje, kot na primer obrabne spremembe, se ne da “pozdraviti”. Seveda pa lahko uspešno lajšamo oziroma zdravimo simptome, ki nastanejo kot posledica le-teh.
Izvid kaže na spremembe, ki pa nikakor niso kritične. Telovadba je priporočljiva zgolj kot preventivna aktivnost, v fazi bolečinskih občutkov pa je lahko celo škodljiva. Sprva je torej potrebno stanje stabilizirati in odpraviti bolečine, nato pa nadaljevati u ustreznimi športnimi aktivnostmi.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za bolj natančen nasvet pa bi bil potreben pogled izvida tudi pregled vseh slik, pa tudi klinična slika.
V kolikor se odločite za zdravljenje pri nas, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close