Najdi forum

Pozdravljeni,

Danes sem prejel MRI izvid, ki je bil opravljen na desnem koleu in bi bil izredno hvaležen za interpretacijo izvida.
Poškodba se je zgodila pri nogometu, ko sem naredil gib katerega koleno ni zdržalo.

Srednje velik izliv s suspektno hipertrofijo sinovije suprapatelarnega recesusa ter edemom prefemoralnega maščevja.
Ligament patele izgleda ob proksimalnem narastišču zadebeljen, centralno zvišanega signala – najverjetneje insercijski tendinitis oz. skakalčevo koleno, manj verjetno stanje po poškodbi.
Ruptura sprednjega križnjega ligamenta.
Postkontuzijski edem kostnine lateralnega femoralnega kondila posteriornega tibialnega platoja s povsem minimalno impresijsko osteohondralno frakturo v področju lateralnega femoralnega sulkusa z intaktnim hrustancem.
Stanje po distenziji medialnega kolateralnega ligamenta.

Ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega.

Mnenje
Dokaje velik izliv s sinovitisom.
Najverjetneje insercijski tendinitis ligamenta patele oz. skakalčevo koleno, manj verjetno stanje po poškodbi, sicer kontinuiranega patelarnega ligamenta.
Ruptura ACL.
Postkontzuzijski edem kostnine z minimalno impresijsko frakturo v predelu lateralnega femoranega sulkusa.
Stanje po distenziji in manjši parcialni rupturi MCL.

Najlepša Vam hvala za vašo pomoč in vse informacije.

LP, Žiga

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo raztrganje sprednje križne vezi, delno raztrganje notranje stranske vezi in oteklino zunanjega končnega dela stegnenice z manjšim vgreznjenjem kosti ter okvaro pogačične vezi (ta je posledica predhodnih obremenitev kolena in ne zadnje poškodbe).

Zelo verjetno (pri odločanju so pomembne tudi ugotovitve kliničnega pregleda!) bi pri pregledu priporočil operativno zdravljenje – artroskopsko nadomestitev (rekonstrukcijo) sprednje križne vezi.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,

Hvala za hiter odgovor.
Zanima pa me še, kako dolgotrajen je proces rehabilitacije in če je obvezno potrebno na operacijo? Vem da verjetno brez pregleda težko podate mnenje vendar me zanima, če obstaja alternativa. Predvsem bi rad ponovno užival v športu.(nogomet, smučanje, tek,…) Zanima me tudi, kakšen vpliv ima na sklep prejšnja poškodba se pravi okvara pogačne vezi?
Naj še dodam, da je od poškodbe minilo že 3 mesece in da nimam nobene bolečine v kolenu ki be me ovirala pri gibanju. Po posvetu delam vaje za muskaturo predvsem zadnjo ložo, močnejšim in dolgotrajnešim obremenitvam pa se zaenkrat izogibam.

LP, Žiga

Spoštovani,

Zanima pa me še, kako dolgotrajen je proces rehabilitacije in če je obvezno potrebno na operacijo? Rehabilitacija trajo do normalne hoje po ravnem 2 do 6 tednov, do polnih športnih obremenitev 6 do 9 mesecev. Izjema je vgradnja umetne vezi, kjer se lahko v polne športne obremenitve vrnete v 6 do 12 tednih,

Vem da verjetno brez pregleda težko podate mnenje vendar me zanima, če obstaja alternativa. Alternativa obstaja v primeru zadostne stabilnosti kolena. Priporočam, da opravite meritve stabilnosti obeh kolen z robotskim artrometrom, zakar se lahko dogovorite s sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913, nato pa pregled.

Predvsem bi rad ponovno užival v športu.(nogomet, smučanje, tek,…) Zanima me tudi, kakšen vpliv ima na sklep prejšnja poškodba se pravi okvara pogačne vezi? Glede na zdajšnjo poškodbo zanemarljiv.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close