Razlaga MR L /S hrbtenice
Pozdravljeni,
Prosila bi za razlago izvida mr:
Sinistrokonveksna skolioticna deviacija, blazji pomik teziscnice anteriorno.
Zacetne spondiloticne spremembe.
Izguba intenzitete signala i. v. Diskov L4-L5, L5-S1 zaradi degeneracije.
V aksialni ravnini je v nivoju L4-L5 vidna manjša centralna herniacija i. v. Diska, ki minimalno pritiska na duralno vrečo.
V nivoju L5-S1 je centrodesnosttranska protruzija i. v. diska, brez pomembne utesnitve.
To je izvid od jun 2019, 2018 pa je na rtg slikah bil blago znižan i. v. prostor L4-L5 in nakazana spina bifida S1.
Zanima me, ali je stanje v 1letu dosti slabše?.. Kaj lahko naredim da preprečim slabšanje, predvsem pa močne bolečine, ki so prisotne že kar kot stalnica, občasno se pojavlja izrazito pikajoca in neznosna bolecina v visini ledvic…. Zadnja 2 meseca imam pogosta vnetja sečil oz. Ledvic in od decembra mi uhaja urin. Delam v vrtcu v mlajši skupini, kjer je dvigovanje in predklon neizogiben. Zraven me še pestijo avtoimune bolezni kot je lichen sclerosus ( 10 let) , kontaktni dermatitis (od rojstva) psoriaza dlani in stopal (1leto), ter obrabe palcnih sklepov na dlaneh – sedlasti sklep (1,5let), tumor v dojkah C3 (od 2015).
Prosim, da mi svetujete, kateri strokovnjak bi lahko celostno obravnaval moje težave. Bi lahko bile vzrok vsemu kakšne hormonske motnje in kdo se ukvarja s tem.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem in se opravičujem za ‘teženje’, saj me resnično skrbi.
Spoštovani!
Gre za dve različni preiskavi, ki se jih ne da primerjati – RTG in MR. Glede na MR imate obrabljeni in izbočeni dve medvretenčni ploščici, L4-L5 nekoliko bolj in L5-S1 manj. Živčne strukture niso utesnjene ali stisnjene. Z ortopedskega stališča operacija ni potrebna, svetujem vaje za globoko trebuyšno muskulaturo – PLANK in fizioterapijo. Glede ostalih diagnoz vam svetujem pregled eventuelno pri revmatologu, kirurgu plastiku (za sedlasti sklep palca).
Lep pozdrav!