Najdi forum

Razlaga Mr L/S hrbtenice

Pozdravljeni

Lepo bi prosila razlago MR in kaj naj storim. Noga mi dreveni vsaki dan bolj. Bolečina pojenja ob analgetikih, zaspana noga ostaja vendar “dreveni” vse više od prstov navzgor, kjer se je začelo  in zdaj po meči proti kolku. Občutek v meči je kod, da je zategnjena mišica in seveda mravljinčenje.

Je to za operacijo ali se da rešit z fizioterapijo?

Opravimo MR L/S hrbtenice v standardnih sekvencah in ravninah.
Izravnana je ledvena lordoza.
Znižan i. v. prostor na segmentu L5-S1, ostali i. v. prostori so primerno visoki, i.v. foramni so primerno široki.
Na segmentu L4-5 je širokobazna posteriorna protruzija i. v. diska, ki obojestransko blago odriva sprednjo duralno vrečo, brez stika s koreninami.
Na segmentu L5-S1 je levostranska posteriorna ekstruzija i. v. diska, ki sega v levi lateralni recesus ter ga obliterira – utesnitev korenine S1 levo.
Mali sklepi ledvene hrbtenice so predvsem v spodnjih segmentih blago do zmerno naplasteni – spondilartroza. Znižana je intenziteta signala iz i. v. diskov na segmentih L4-5 ter L5-S1 – desicirana
diska, signal iz ostalih diskov je primeren.
Signal kostnine ter medule je primeren.
V okolnih mehkih tkivih razen 5,6 cm velike parenhimski cisti desne ledvice ni posebnosti.
Mnenje: Blage degenerativne spremembe ledvene hrbtenice z ekstruzijo i. v. diska na segmentu L5-S1 ter utesnitvijo korenin S1 levo.

 

Že v naprej se vam zahvaljujem za nesebično pomoč.

Hvala in lp.

 

Spoštovani!

Vsekakor je za pregled pri hrbtenično usmerjenem kirurgu. V kolikor imate težave v levi nogi, jih MR pojasnjuje (utesnitev korenine S1). Kirurško je možno pomagati. Ali je to v vaši situaciji smiselno pa težko ocenim. Hujše kot so težave, hujše kot je drevenenje, hujši kot je izpad funkcije, bolj se nagibamo k operaciji. Bolj kot so težave znosne, bolj se nagibamo k čakanju, analgeziji in ev. FTH.

Priporočal bi, da se naročite na pregled h kateremu izmed spinalnih kirurgov (predvidoma ortopedu ali nevrokirurgu) in se z njim neposredno posvetujete.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljen

Najlepša hvala za odgovor.

Lp.

New Report

Close