razlaga MR izvida ter možnost zdravljenja z manualno medicino
Lepo vas pozdravljam!
Lepo vas prosim če mi lahko pojasnite izvid MR SPINALNEGA KANALA VRATNE HRBTENICE. Kifotična angulacija na nivoju C6-C7. Ventralna in dorzolaterna spondiloza. Znaki degeneracije diskov. Znižan i.v. prostor C6-C7 z degenerativnimi spremembami terminalnih plošč Modic 1 in 2. Manjša anterolisteza korpusa C4 napram C5 za 22 mm, stopnje I.
NIVO C2-C3 prominetnejša desnostranska posterolateralna osteofita.
NIVO C4-C5 ob anterolistezi večjih utesnitev ni videti.
NIVO C5-C6 diskretna centralna protruzija brez pomembnejših zožitev.
NIVO C6-C7 prominentnejša posterolateralna osteofita ter do 2mm velika koncentrična protruzija. Delno je utesnjen sprednji likvorski prostor, nekoliko več levo. Nakazano ožja tudi foramna. Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.
MNENJE: Degeneretivne spremembe ter utesnitve na opisanih mestih.
Kifonična angulacija.
Spondilolisteza C4- C5.
Gospod doktor prosim, če mi lahko poveste, ali je, glede na moje stanje, tudi možnost manualnega zdravljenja. Zdravnik ortoped me je zelo prestrašil,ko je gledal MR slike rekel da imam hrbtenico 70 letnika. stara pa sem 46 let. DAL me je na spinalno ambulanto katero se še moram naročit. omenil je operativni poseg . PROOOOSIM VAS ZA ODGOVOR ZELO BOM HVALEŽNA. L.P. BRANKA
Pozdravljeni,
najprej: operativni poseg v vašem primeru nikakor ne pride v poštev, niti ni priporočljiv. Edina resna sprememba vašega izvida je t.i. anterolisteza, ki pomeni zdrs vretenca, vendar gre v vašem primeru za zelo majhen zamik, 2,2 mm (zapisali ste 22 mm, najbrž gre za tipkarsko napako), brez kakršnih koli znakov utesnjenosti hrbtenjače. To je zgolj subjektivna ocena, sam npr. zamik za 2,2 mm ne bi označil za listezo, pač pa zgolj za nestabilnost. Priporočal bi vam, da opravite funkcionalno sliko vratnega dela hrbtenice. Lahko, da gre pri nestabilnosti zgolj za odgovor na obrabne spremembe. Vsekakor je veliko možnosti stabilizacije stanja brez operativnega posega.
Tehnike manualne medicine so pri zdravljenju tovrstnih primerov zelo uspešne. Vabim vas na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi klinične slike lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
S seboj prinesite tudi vse izvide in slike.
Lep pozdrav,