Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Nevrokirurgija Razlaga MR izvida hrbtenice

Razlaga MR izvida hrbtenice

Pozdravljeni 

Prosim za razlago izvida MR hrbtenice. Zanima me ali še naj enkrat opravim MR glede na nove simptome. Rad bi se sicer izognil operaciji. Lepo se vam zahvaljujem. Začel sem hoditi na fizioterapijo ter k osebne trenerju s katerim krepima globoko hrbtne mišice. Že vnaprej se zahvaljujem. Lp, Matjaž

Nekoliko izravnana ledvene lordoza.

Blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice. Začetno posteriorno poseden korpus L5. Višina ostalih korpusov vretenc je ohranjena.

Blaga aktivna i.v. osteohondroza L4-L5. Začetna spondiloza ter spondilartroza. Conus medule ter kavda ekvina sta v mejah normalnega. Paravertebralna mehka tkiva so v mejah normalnega.

V nivoju L4-L5 protrudiran disk zmerno zožuje desni recesus ter začetno zožuje levi recesus. Spondilofiti disk kompleks ob spondilartrozi začetno zožuje oba nevroforamna.

V nivoju L5-S1 protrudiran disk s fisuro anulusa blago odriva duralno vrečo. Minimalno zožena sta oba recesusa. Spondilofiti disk kompleks ob spondilartrozi začetno zožuje oba nevroforamna.

Ta MR je bil opravljen marca 2024, takrat se je pojavljajo samo mravlinčenje v spodnjem delu noge. V maju se je pojavilo  zategovanje hrbtne mišice.

Konec junija se je pojavila bolečina v nogi pod kolenom. Bolečina in mravlinčenje sem zmanjšal z sprehodi. Če so se pojavile bolečine med sprehodom sem jih lajšal z dvigom rok. Zjutraj ob zbujanju je prisotna ostra bolečina in zategnjenost v nogi.

V začetku avgusta so se začele bolečine pojavljati sredi noči. Topa in ostra bolečina pod kolenom in nad gležnjem. Bolečino olajšam z sedenjem, hojo po stanovanju. Pomagam si tudi z protibolečinskimi tabletami.

Zategnjenost mišice sem tudi zmanjšal z vajami za stabilizacijo in hojo, vendar še je vedno prisotno.

 

 

 

Spoštovani!

Glede na izvid MR imate izbočene ploščice L4-L5 in L5-S1, ki blago do zmerno pritiskata na živce. Glede na ta izvid operacija ni potrebna. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Če se je pa simptomatika poslabšala, pa lahko opravite kontrolno MR preiskavo.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close