razlaga MR izvida
Pri svojih letih (50) imam precejšnje težave s hrbtenico – predvsem med lopaticama ter v sprednji del, prsa. Ob nepravilnem gibu ali obešanju perila me “useka” v hrbtenici, da se kakšen teden ne morem premakniti, dihati…res pravo krizno stanje. Ob pazljivem obnašanju, ne preveč sedenja ali stanja je situacija obvladljiva, ne pa ravno super. Ker sem na borzi, se nekako pač živi, če bi bilo potrebno opravljati 8 ur dela, bi bila zadeva precej neprijetna, tega se zavedam. (imam ekonomsko šolo, včasih tudi opravljala delo natakarice).
Prosim za razlago izvida ter kako zadeve urediti. Odkrili so mi tudi psoriatični artritis (revmo), po opravljenih pregledih grem na biološka zdravila. Predvsem zaradi sprememb v medenici ter rokah. Revmatolog me je tudi dal na MR prsne hrbtenice, saj so najhujše bolečine ravno v tem predelu. Že ob samem nošenju modrca mi pritisk povzroči precejšnje bolečine, ki se nato razširijo v spodnji del reber spredaj.
So kriva leta, včasih precej ukvarjanja s športom, sedaj manj.. Kakšna je kaj nehvaležna napoved sčasoma? Je to kaj nevarnega, ali samo pač težava? Ker samo življenje s tem je precej boleče in neprijetno.
Hvala
Izvid MR
MR TORAKALNE HRBTENICE (N)
Preiskavo opravimo v standardnih sekvencah in ravninah, v T2 aksialno v poljubnih nivojih.
Nekoliko poudarjena torakalna kifoza z dekstrokonveksno deviacijo prsne hrbtenice.
Vidne so začetne spondilotične spremembe pretežno srednjih in spodnjih nivojev ter manjše Schmorlove hernije ob terminalnih ploščah spodnjih nivojev.
V STIR sekvenci brez znakov edema skeleta ali mehkih tkiv.
Medula spinalis primerne širine ter intenzitete signala.
V nivoju TH7 – TH8 je po desni strani paracentralna protuzija i.v. diska, ki nekoliko odriva duralno vrečo, utesnjen prednji likvorski prostor in sega do medule, nevroforamna sta prosta.
V ostalih nivojih brez bistvenih stenozantnih sprememb.
Pozdravljeni,
omenjeni artritis je precej resen problem, ki ga je potrebno zdraviti. Izvid torakalnega dela hrbtenice je precej brez posebnosti oz. so obrabne spremembe v mejah normale za vašo starost, kljub temu, da težave občutite v prsnem delu, pa ta del ni vzrok oz. izvorna točka vaših težav. Gre za reflektorne simptome, ki jih skoraj zagotovo povzročajo spremembe v vratnem delu hrbtenice. Prsni del je namreč precej negibljib, ponavadi nima resnih sprememeb in tudi ne povzroča težav. Izvroni del je v podobnih primerih v veliki večnini primerov vratni del hrbtenice.
V kolikor je možno, bi vam priporočal, da opravite MRI ali pa vsaj RTG vrstne hrbtenice, s slikami pa se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij. S tehnikami manualne medicine namreč uspešno zdravimo številne podobne primere.
Lep pozdrav,