RAZLAGA MR IZVIDA
Pozdravljeni,
Že 2 meseca imam močne bolečine na levi strani glave in v sencah, še posebej se mi pojavljajo ponoči ali kadar se uležem na hrbet. Do zdaj so pokazale preiskave MR glave, da je vse v redu, sum je na glavobol v rafalih ali pa da bolečine izvirajo iz hrbtenice.
Lepo bi vas prosila, če mi lahko razložite, po izvidu MRJA, če je možno, da bolečine izvirajo iz hrbtenice?
Izvid:
Nekoliko poudarjena cervikalna lordoza. Radikularni cisti C7-T2 desno.
Blaga hondroza in spondiloza C5-6. Disk je malenkost herniiran dorzalno, bolj dorzolateralno levo, utesnjen prednji likvorski prostor, zaradi osteofit-disk kompleksa malenkost ožji levi foramen brez jasnega pritiska na korenino.
Drugih patoloških sprememb tudi na hrbtenjači od AOP do zgornjega dela T4 ne vidim.
V primeru, da izvirajo bolečine iz hrbtenice me zanima, kakšni so ukrepi v tem primeru?
Vnajprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam.
Spoštovani!
Imate blago obrabo na nivoju C5-C6 brez večje utesnitve živcev, tako da je malo verjetno, da bolečine izvirajo iz vratne hrbtenice. Vseeno svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!
Živjo
Lahko prosim za razlago izvida MR
MR CERVIKALNE HRBTENICE
Izvid:
Zravnana cervikalna lordoza.
Primerna struktura prikazanega dela aksialnega skeleta.
Disk C5-6 zmerno herniiran po večjem delu oboda, utesnjen prednji likvorski prostor; zaradi osteofit-disk
kompleksa pritisk na korenino v za tretjino zoženem desnem foramnu, malo ožji tudi levi i. v. foramen.
Nepomembno komaj kaj protrudiran tudi medvretenčni disk C6-7, še manj diska T4-6.
Drugih patoloških sprememb tudi na hrbtenjači od AOP do T6 ne vidim
Lp
Spoštovani!
Imate obrabo vratne hrbtenice in stisnjene živce na nivoju C5-C6 desno. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje glede operacije, ki pa verjetno ne bo potrebna. Svetujem pregled s slikami pri ortopedu. Do takrat pa svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!