razlaga MR hrbtenice
diagnoza: Bolečina se pojavlja na moji levi strani zadnjega predela ob ritnici in kolkom, kot simptom išijasa. Star sem 38let. Moje vprašanje je ali se da to pozdravit z fizioterapijo ali je potrebno kaj več kot kiropraktika ali potencijalna operacija?
MR L/S hrbtenice
Nekoliko zravnana ledvena lordoza.
Začetno poseden korpus L5.
Kronična ter minimalna aktivna i. v. osteohondroza L5-S1.
Začetna spondiloza ter spondilartroza L/S prehoda.
Konus medule ter kavda ekvina sta v mejah normalnega.
Paravertebralna mehka tkiva so v mejah normalnega.
V nivoju L5-S1 ekstrudiran disk zmerno do izrazito zožuje oba levi recesus ter zmerno zožuje desni recesus. Spondilofiti disk kompleks minimalno zožuje oba nevroforamna.
Izrazit edem subhondralne kostnine desnega SI sklepa – za korelacijo s klinično sliko, lahko
aktivni sakroileitis.
Pozdravljeni,
Vaš MR izvid ledveno-križnega dela hrbtenice kaže na več degenerativnih sprememb, vključno z iztiskom (ekstruzijo) medvretenčne ploščice na ravni L5-S1 (hernija), kar vam povzroča zožitev živčnih kanalov, kar je verjeten vzrok vaših bolečin, značilnih za išias. Prav tako je prisotna začetna obraba sklepov in možen vnetni proces (sakroileitis) v desnem križno-črevničnem sklepu.
Glede na vse skupaj vam svetujem pregled pri ortopedu, da boste skupaj z njim ocenili, ali je potrebna operacija, saj je to preko spleta v vašem primeru nemogoče oceniti.
Lep pozdrav!