Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Razlaga izvidov MR d.kolka

Razlaga izvidov MR d.kolka

Spoštovani,
Prosim za razlago izvida. Imam več mesecev trajajoče močne bolečine v kolku, ki me omejujejo pri hoji. Hodim s pomočjo bergel.

MR d. Kolena
Minimalno tekočne intraartikularno

Anterosuperiorni labrum in hrustanec sta nekoliko degenerativno spremenjena. Možna je manjša fisura labruma ob bazi na približno 1. do 12. uri, večje rupture pa ni videti. V preostalih delih izgleda hrustanec še primeren. Narastišča prikazanih tetiv so ohranjena. Prisotna je blaga tendinoza oz. entezopatija narastišč tetiv gluteusov na veliki trohanter. Trohanteričnega burzitisa ni videti. Preostale prikazane tetive so brez posebnosti.
Normalno širok ishiofemoralni prostor.
V poteku nevrovaskularnih struktur brez posebnosti.

Hvala

Spoštovani!
Imate poškodbo hrustanca in labruma (vezivno hrustančna ploščica v kolku, podobno kot meniskus v kolenu). Glede na težave vam svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda slike in oceni, če bi bila potrebna operacija – artroskopija. Lahko pridete tudi k meni.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Spoštovani,
že dobro leto imam bolečine v dimljah, šepam, posebej so problematični vsi premiki in rotacije leve noge, obračanje v postelji. Po sedenju šepam bolj, kot kasneje, ko se razhodim.
Vmes sem bila na operaciji dimeljske kile in sem mislila, da bodo težave odpravljene.
Izvid MR artrogafije levega kolka je pokazal blago artrozo kolka z robno rupturo acetabularnega labruma v zgornjem delu.
Ortoped navaja še začetno obrabo in strganje vezivno hrustančne ustnice čašice medenice levo v zgornjem delu.
Predlagal je injekcije plazme s trombociti, injekcije hialuronske kisline. 1 x sem to prejela.
Ker se stanje ne popravi, ali se naj pri 60 – vdam in računam na stalno bolečino in šepanje?
Kdaj je to indikacija za operacijo in kako uspešna je artroskopija kolka? Ali naj si še naprej plačujem injekcije?
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor in strokovno mnenje.
Lepo vas pozdravljam.
Ajla

Prosim vas za mnenje. Imam bolečine v kolku, težko obračam nogo, šepam, ko vstanem.. MR navajajo blago artrozo z robno rupturo ac. labruma v zgornjem delu. Pri ortopedu mnenje: začetna obraba in strganje vezivno hrustančne ustnice čašice..). Predlog: prejetje injekcij.
Glede na izrazite bolečine, ali ni smiselna artroskopija?
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!
Glede na težave vam svetujem operacijo in artroskopijo kolka, da se labrum zašije. Mislim, da bi vam operacija pomagala.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Spoštovani!
Glede na težave vam svetujem operacijo in artroskopijo kolka, da se labrum zašije. Mislim, da bi vam operacija pomagala.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Spoštovani prosim za razlago.

Naredil sem MR levega kolka.

Tekočinsko občutljivi sekvenc v tre ravninah, maščobno tkivo sekvenci v koronarnih ravnini.

Koksa valga(kot izmerim na 140)

Glavica femurja je večja kot pričakovano in ovalne oblike, ob tem je slabše pokrita z acetabulumom.

Majhen izliv v kolcnem sklepu.

V anteriornem delu acetabula je več subhondralnih cist kostnine.

Hrustanec kolcnega sklepa je izrazito stanjsan, v področju nosilne površine je skoraj povsem denudriran, v področju nosilne površine je prisoten subhondralnih edem kostnine.

Ligamentum teres je stanjsan, se le slabše diferenciran, vendar je verjetno kontinuiranega poteka.

Sled tekočine v trohanterni burzi.

Blago do zmerno izražene robne naplastitve kolcnega sklepa.

V področju prirastišča glutealnih tetiv na veliki trohanter ni posebnosti.

Mnenje

Blaga do zmerna koksartroza ob displaziji kolka.

 

Naj se povem da sem star 39 in imam 87kg

Spoštovani!
Imate že dokaj izraženo obrabo kolka, operacija zaenkrat še ni potrebna. Svetujem zmanjšanje fizičnih obremenitev, izogibajte se predvsem teku in daljši hoji po asvaltu, delajte vaje za obkolčno muskulaturo, lahko poskusite tudi s kolagenom in hialuronsko kislino (Active Move), v poštev pridejo tudi injekcije hialurosnke kisline, PRP-ja ali matičnih celic. Kontrola pri ortopedu 1x letno za kontrolno slikanje kolka in spremljanje obrabe.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58
Objava čaka odobritev

New Report

Close