Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Razlaga izvidov

Razlaga izvidov

Pozdravljeni,

potem, ko sem videla trojno sliko, ki se je premikala, so me napotili k nevrologinji. Postavila je diagnozo migrena z auro in me poslala na CT in zaradi slabosti v mišicah rok in mravljince, ko obračam glavo v skrajne položaje, na RTG vratu. Točnih izvidov nimam več, vendar približno vem, kaj je pisalo, kar se CT tiče je šlo za možgansko atrofijo frontalno obojestransko, vsi mi pravijo, da je to normalno, mene pa vseeno zanima kaj zdaj to pomeni zame, stara sem 43 let in si ne predstavljam upad možganov pri teh letih – to ni imela niti moja teta, ki je dočakala 100 let in 1/2. Nobeden v družini ni imel tega, ali se bo stanje slabšalo ali to nakazuje na kakšno drugo bolezen in zanima me tudi RTG vratu, ki v izvidu pravi na nalomljeno os med C4/C5 in začetek skolioze med C4/C5, tudi tukaj me podrobno zanima kaj vse skupaj pomeni zame. Lepo, lepo prosim za delček vašega časa, kljub “nepomembnosti” mojih obeh diagnoz,
že vnaprej vam bom zelo hvaležna,

LP

Pozdravljeni,

opisovane spremembe možganovine obojestransko frontalno so verjetno le normalna anatomska varianta ali pa včasih pretiravanje radiologov v opisovanju atrofičnih sprememb možganovine. Ko ležite na CT mizi, ležite na hrbtu in ker so možgani premična struktura so sprednji likvorski prostori normalno videti širši. Vsekakor pa te spremembe nimajo nobeno povezavo z vašimi težavami, ki jih je nevrologinja že opredelila.
Lomljena os na C4-C5 predstavlja minimalne začetne degenerativne ali če že moram reči starostne spremembe ( te se na hrbtenici, predvsem vratni, začnejo kazati že po 25 letu starosti), lahko pa so tudi posledica kakšne stare poškodbe.Vsekakor zelo nepomembne spremembe, ki jih ima skoraj vsak po 30 letu.
Če sumiram vaše izvide je v bistvu vse v redu.

Lepe pozdrave,

doc.dr. Katarina Šurlan Popovič dr.med.

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close