Razlaga izvida
Pozdravljene!
Se malo javim…
Počasi bo čas za prvo kontrolo krvi, trenutno jemljem Euthyrox 25, počutje je in ni… Na ORL pregled grem vseeno, kljub malo boljšemu “občutku” v predelu vratu/grla/žrela, da se me zopet kaj ne loti.
Imam pa en velik problem, ki spada k bolezni ščitnice… Po porodu sem vso pridobljeno težko takoj izgubila in pristala na 63kg. Tudi postava je bila zadovoljiva, presenetljiva. Mislim, da sem takole “zdržala” kakšna 2 meseca po porodu, nato pa sem se preprosto začela rediti in sem se razširila absolutno preveč. Ne znam povedati v kakšnem obdobju, ker sem vmes nisem tehtala, je bilo pa to absolutno kratko obdobje, po 1 letu po porodu se teža giblje okrog 75kg, trebuh imam zopet kot nosečnica, poleg tega sem se razširila v zgornjem delu okrog ramen in v bokih. Tudi po obraznih potezah se vidi, da sem preprosto zabuhla in “dobro porejena” 😉 Poskušam s prehrano, počasi bo čas tudi za rekreacijo, v kolikor bo sinek dal kaj prostega časa. Kako si lahko še drugače pomagam, če je krivec ščitnica?
Želim vam vsem skupaj vse dobro v novem letu 2014 pa seveda čim več zdravja, idealno bi bilo brez bolezni <3
SlKaPa
Hm.. če je kriva ščitnica se v večini primerov enostavno določi s krvjo… Koliko je tvoj TSH ?
Mora biti 2 ali manj da se ne rediš… Pa treba je vedet koliko je T3… ?
Lepo pozdravljeni!
Situacijo sem že opisala v prejšnjih objavah, ko sem odprla temo 😉
Na kratko: prvi TSH je bil 16,09 poleti 2013, oktobra 2013 pri tirologi se je spustil na cca 4,7.. Kakšen je zdaj ob jemanju tablet, še ne vem, grem v kratkem na kontrolo krvi, kot je naročil tirolog. T3 in T4 sta v mejah normale, protitelesa kriza…
Aha, našla rezultate za oktober 2013:
TSH 4,185 (0,55-4,78); FT4 14,6 (11,5-22,7); FT3 5,15 (3,5-6,5); antiTg 389,9 (do 60); antiTPO >1300 (do 60).
Lp,
SlKaPa
Kot rečeno, večina se počuti OK šele ko je TSH 2 ali manj …..
Lepo pozdravljena ga. Nevija,
prosim vas za razlago izvida za ščitnico in sicer moje vrednosti so sledeče:
TSH 3,790 (0,36-3,74)
T3 5,03 (3,4-6,1)
T4 12,36 (9,8-18,8)
Imam že napotnico za tirologa, pa me vseeno zanima vaše mnenje in kaj lahko v bodoče pričakujem. Stara sem 29 let in še brez otrok.
Hvala za odgovor
Lep pozdrav
Pozdravljena!
A so spremenili vrednosti za izvide, ker tole so zame dokaj normalni izvidi napram mojim? Razen TSH je malo povečan. V mojih izvidih je zgornja meja 4,7 in ne 3,79, moj TSH pa znaša 4,2…
Zanimivo…
Sploh se je brez veze pogovarjati o zgornji meji TSH, ker je pri večini itak FUUUL previsoka.
Čim je TSH NAD 2 je počutje slabo, človek se redi itd…. !!!!!
TSH mora biti pri večini bolnikov za dobro počutje 2 ali manj, pa laboratorijske meje gor ali dol….
Aha, razumem…
Samo kako naj vem, kakšen je moj TSH?? Predvidena kontrola enkrat na leto. Samoplačniško mi pa žal ne znese…
Pa še ena stvar me zanima mimogrede, ko sem ravno forum pregledovala… Ne vem, od kdaj točno izvirajo moje težave s ščitnico. Glede na to, da sem začela 9m po porodu s terapijo, so se lahko kakšne težave prenesle na sina, kako se da to preverit?
Novorojenčke testirajo, ob rojstvu je torej moral sin imeti ščitnične hormone v redu. Seveda se lahko s ščitnico kaj začne dogajati tudi kasneje, ampak če se otrok normalno razvija, ni razloga za skrb. Sicer pa je tako, da če nosečnica nima urejenih hormonov, se lahko to odraža na razvoju in zdravju otroka.
Aha, v redu, potem nobene panike 😉
Se opravičujem, ker težim s toliko vprašanji, ampak nisem dobila nobenih informacij glede ščitnice in glede moje bolezni niti od osebne zdravnice niti od tirologa, zato sem se obrnila na vaš forum.
Še enkrat hvala za vse odgovore <3
Ne preostane ti drugega kot samoplačniško… razen če zatežiš OZ.da se ful slabo počutiš, naj ti pregleda TSH in povej da želiš da je 2 ali manj !
V Adrialabu je bil izvid TSH 5 € – ne vem koliko je trenutno…
Se bom poskusila zmenit drug teden z zdravnico, ko grem na kontrolo. Ker dejansko se slabo počutim, psihično in fizično s skoraj 15kg plusa 🙁 Sem gledala cenik našega laboratorija in posamezna preiskava stane 9eur…
Lepo pozdravljene!
Ponovno se malo javljam… Po 5m jemanja Euthyrox 25 sem končno uspela naredit kontrolo krvi. T3 in T4 v redu, TSH pa se je ponovno povišal iz 4,2 na 10!! V torek izvem, kaj sledi, ampak verjetno me čaka višje doza,ne?
Kljub temu, da sem imela abnormalno povišane vrednosti antiTG in antiTPO okt.2013, pa pri nas tega v lab ne preverjajo. Me mora tudi to skrbeti oz.mora to preveriti tirolog?
Lep teden vam želim,
SlKaPa
SiKaPa – meni protiteles nikoli (več) ne preverjajo, čeprov so bila obakrat čisto iz območij, ki jih meritve pokrivajo. Kot so meni rekli – to jih ne briga, ker nimajo kaj naredit v zvezi s tem (meni so se opazno (tretja meritev) znižala samo, ko sem jemala Medrol, zaradi drugega stanja – kar je sicer logično, je pa Medrol čisto prehudo zdravilo s preresnimi stranskimi učinki (kortikosteroid, imunosupresant) za zdravljenje oz. zniževanje ščitničnih protiteles).
Torej – glede na izvide ti verjetno sledi povišanje Euthyroxa. Česa drugega verjetno ne bodo naredili.
Skratka, na kratko… Celo življenje bom glodala iste tablete z vedno večjo dozo, počutila se bom kot cunja, pa še sama moram spremljat bolezen in njeno napredovanje… Čemu so potem tirologi?
Hvala za obrazložitev,
SlKaPa
Če imaš diagnozo že postavljeno, protiteles res ne merijo več, le še odmerek prilagajajo. Dokler ne pristaneš na polni substituciji. S primernim odmerkom bi se morala dobro počutiti, če se ne, bi lahko bilo bolje z drugimi zdravili. Tudi protitelesa lahko povzročajo težave. Veliko ljudi ima kakšne probleme s prehransko intoleranco, paziti je treba tudi na spolne hormone, zaloge železa.
Želim ti čim hitrejše izboljšanje.
Alenka
izvid. TSH 138,019 mE/l(0,55-4,78mlU/L) prosila bi za razlago. Lp. Majdak
Forum je zaprt za komentiranje.