Razlaga izvida
Spoštovani!
Zanima me samo nekaj v zvezi z izvidom glede delovanja ščitnice. Glede na simptome in počutje ter družinsko anamnezo sem se odločila, da bi preventivno pregledala delovanje ščitnice. THS izvid je znašal 16,09, danes pa sem izvedela, da je izvid za T3 in T4 v mejah normale (natančnih vrednosti ne vem). Kako si lahko to tolmačim, čemu pripisati tak izvid, kaj sploh pomeni?
Nadaljnja navodila zdravnica so bila, da se bo posvetovala s tirologinjo glede na izvide. Kaj lahko pričakujem, da sledi, bi bil vseeno potreben pregled? Glede na počutje, ki me spremlja že dalj časa, vseeno sumim, da nagaja ščitnica…
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor ter vas lepo pozdravljam.
SlKaPa
TSH 16,9 je precej visok in kaže, da nekaj s ščitnico ne štima. Mene so pri nižjem TSH (9) poslali v tireološko ambulanto na polikliniko, kjer so mi z ultrazvokom in pregledom protiteles postavili končno diagnozo in predpisali zdravljenje (nadomestni ščitnični hormoni). To naj bi bila nekako uveljavljena pot za takšne primere.
Povišan TSH sicer pomeni, da ščitnica deluje premalo, za točen vzrok (npr avtoimuna bolezen) pa je potreben dodaten pregled.
Najlepša hvala za Vaš odgovor.
Sem vedela, da me občutek ne vara. Vendar sem iz glasu med.sestre razbrala, kot da so izvidi OK in če ne bi vprašala, kaj sledi, bi verjetno tu končali. V četrtek bom vedela več oz.kako se je odločila, vendar v primeru, da ne dobim napotnice, vseeno lahko prosim za nadaljnji pregled?
Aha, še vprašanje…Zakaj pa je samo TSH povišan, T3 in T4 pa ne?
Lepo vas pozdravljam,SlKaPa
Pozdravljeni,
prosim Vas za razlago izvida, kaj pomenijo te vrednosti in če je ev. potrebna kakšna terapija.
TSH – 4,73 (0,27-4,20)
anti-TG -52,6 (do 4,11)
anti TPO -1000 (do 5,61)
ft3 in ft4 ter TSI so ok.
Hvala!
@ SlKaPa – tak izvid vsekakor ni ‘normalen’, saj je zgornja meja za TSH 4,20. Jaz bi v vsakem primeru ‘zatežila’ za nadaljni pregled oz. za napotnico.
Kako točno sta povezana TSH in T3 in T4 vam bom morda točneje znala povedati katera od drugih metuljčic (morda ga. Meta), moja (laična) razlaga pa je, da ščitnica ne dela dovolj, zato telo izloča povečano količino TSH (hormona, ki stimulira ščitnico), medtem ko pretvorba samih hormonov, ki jih ščitnica izloča (T3 in T4) poteka nemoteno in zaenkrat še v mejah normale (torej – ščitnica se ‘matra’, ampak zaenkrat še zagotavlja normalno količino hormonov).
@bina – TSH je rahlo povišan, prav tako so povišana proti-ščitnična protitelesa, kar kaže na vnetje ščitnice. Poznam samo en takšen primer, pri katerem je bila diagnoza ‘subklinično vnetje ščitnice’. Terapija ni bila predpisana (vsekakor pa bo v prihodnosti), samo redno spremljanje TSH (ko se poviša, se predpiše terapija). Meni so pri višjem TSH (in tudi višjih protitelesih) predpisali nadomestno hormonsko terapijo (Euthyrox), tako da imam hormone urejene, protitelesa pa še vedno čez vse meje.
V redu, bom pa malo “zatežila” oz. bom videla, kaj se bomo zmenile jutri. Najlepša hvala še enkrat 😉
Javljam se na kratko iz (še vedno ) Hrvaške- problem interneta.
Našla sem tole mnenje dr.Pirnata: http://med.over.net/forum5/read.php?135,5006083
Ooo najlepša hvala. Sem prebrala…Dejansko sem v podobnem stanju, kot ga opisuje punca, vendar sem jaz tudi brez energije, utrujena, zaspana, brez volje, dobesedno kot cunja… V vsakem simptomu, ki kaže na nepravilno delovanje ščitnice, se najdem. Bomo videli, kaj naprej! Lepe pozdrave na Hrvaško 🙂
Pozdravljene!
Je sicer trajalo, ampak sem naposled dobila napotnico NUJNO za tirologa. Danes bila na Polikliniki pri eni fejst prijazni in lušni zdravnici. Izvide še prejmem, kri odvzeta, rekla je da morda se bo v roku 1 leta od poroda samo popravilo, pa dobila sem recept za Euthyrox, ampak me bo še poklicala, če bo potrebno jemati. Ampak glede na počutje bi bilo kar fajn kako pomagat…V območju grla/žrela sama pekočina, bolečina, cmok, občutek sluzi, težje požiranje, ipd.
Hvala za pomoč, lep dan še naprej 🙂
Zopet lepo pozdravljene!
Bom žal malo daljša danes, ampak da razčistimo 😉 Izvidi so prispeli dokaj hitro. Piše pa takole:
TSH 4,185 (0,55-4,78); FT4 14,6 (11,5-22,7); FT3 5,15 (3,5-6,5); antiTg 389,9 (do 60); antiTPO >1300 (do 60).
Ob današnjem pregledu je klinično evtirotična, frekvenca pulza 66/min. Ščitnica je palpatorno čvrsta. TSH je v zgornji polovici normalnih vrednosti, prosta hormona sta normalna. Zvišana so protitelesa Tg in TPO. UZ: žleza je primerne velikosti, hipoehogene in nehomogene strukture. Svetujem nizek odmerek Euthyroxa in kontrolo TSH pri osebnem zdravniku čez 2-3 mesece, nato enkrat letno, v primeru nosečnosti pa pred zanositvijo, v prvem in drugem trimesečju ter 2-3 mesece po porodu. Zdravljenje z Euthyroxom bo predvidoma trajno. Terapija Euthyrox 25 dnevno, diagnoza Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto).
Zakaj tako hiter poskok TSH iz 16,09 na 4,185? Kaj pomenijo povišana protitelesa? Ostalo je v redu?
Pa še en nasvet bi potrebovala. Obe sestri imata drugo osebno zdravnico, ki pa nerada pošilja paciente na nadaljnje zdravljenje. Pri starejši sestri je na probleme s ščitnico posumil ginekolog in ji sam predpisal hormone, ki so ji malce pomagali, zdaj pa se ne zdravi več in ne vem, kaj se s ščitnico dogaja. Mlajša sestra pa je bila na šolskem sistematskem pregledu, pretipala ji je vrat in rekla, da je povečana. Ko je pri svoji osebni zdravnici zahtevala pregled krvi, ji je v tem ugodila, vrednosti so bile normalne in stvar zaključena. Kaj lahko v tem primeru naredita, ker recimo moje vrednosti so trenutno tudi normalne, pa se zdravim?
Najlepša hvala ponovno za pomoč, želim Vam lep preostanek tedna.
SlKaPa
Zakaj je TSH hitro padel ne vem. V začetku bolezni itak cse niha, telo gre lahko celo od hiper na hipo itd… (laično..)
Imaš pa povečana protitelesa in to kaže na bolezen, zato si dobila tablata, kar je OK. Že zato, ker je po pričevanju bolnikov počutje najboljše pri TSH 2 ali manj. in tablete ti ga bodo še znižale.
Glede na diagnozo ti bo ščitnica delala dolgoročno vedno manj, zato bo doza tablet sčasoma večja.
Fajn je, da že imaš tablete, veliko bolnikov jih zlepa ne dobi, dokler ni njihovo počutje že krepko na psu.
Zdravniki pregledajo samo TSH – v štartu, in če je OK, nič drugega. Sestri gresta lahko pregledat protitelesa (kot jih imaš ti v izvidu) samoplačniško in potem glede na rezultat odreagirata dalje.
Bilo bi koristno če bi prilagodile prehrano – predvse je treba jesti protivnetno ( o tem smo že pisali), dosti pa je napisano tudi tule: http://www.thyroidpharmacist.com/uploads/1/4/7/1/14712146/sample_chapter.pdf
LP
Najlepša hvala za izčrpen odgovor! Dobila informacij več kot dovolj, me zanima kako mi jih bo obrazložila zdravnica 😉
Lep večer še naprej.
SlKaPa
@SIKaPa – za Hashimota je značilno veliko nihanje v TSH, ker gre načelno za hipo stanje, ki ima vmes izbruhe ‘hiper’ (oz. normalnega) delovanja. To je čisto klasični Hashimoto. Protitelesa so povišana in bodo takšna ostala – ta protitelesa dejansko uničujejo ščitnico (fizično delajo luknje v njo), zato je tudi možno, da se boš kljub terapiji in normalnemu TSH še vedno počutila slabo – ker je in bo tvoj imunski sistem vedno v ‘overdrive-u’. Na žalost imajo zdravila, ki bi to preprečila (kortikosteroidi – zaviralci imunskega sistema) čisto preveč stranskih učinkov, da bi se uporabljala za zdravljenje.
Meni so sicer pri Hashimotu priporočili zmanjšan vnos joda (ker se ta protitelesa vežejo na jod v celicah ščitnice), predvsem v smislu dodatkov (npr multivitaminske tablete vse vsebujejo kar precej joda).
Pa še to – če ima starejša sestra diagnosticirane težave s ščitnico in ‘se ne zdravi več’ je to kar kritično – naj gre nekam (ginekolog, osebni zdravnik, kamorkoli) in zahteva nadaljnje zdravljenje. ščitnica se ne zdravi par mesecev, potem se pa neha, ampak je v večini primerov to doživljenjski proces. Pri mlajši sestri ni nič nenavadnega, da je ščitnica povečana (menda je to kar pogosto) in če je TSH ok, naj ne skrbi. Vsekakor pa, če imata 2 od treh sester težave s ščitnico naj jo kontrolira – enkrat na leto, samoplačniško če bo potrebno. Enako svetuj tudi vaši mami, ker so ščitnične težave (lahko) dedne.
Pozdravljena, Nevija!
Tudi vam hvala za izčrpen odgovor, res se iskreno zahvaljujem za izkazano pomoč.
Sem pa že ravno želela vprašat, kdaj se poznajo učinki terapije, zdaj sem pa kar malo razočarana. Ker kot je napisala ga. Meta, naj bi nekateri dobili zdravilo zelo pozno, ko so res že na psu. Sama se pravzaprav tako počutim in v kolikor se ne bo vsaj malo izboljšalo, bom kar malo razočarana. Res, brez energije, utrujena, nenaspana, nespeča, hitro pridobim kilograme, občutek v grlu/žrelu/na vratu je neznosen, itd itd. Saj poznate simptome 😛 Bom pa pozorna na jod…
Obema sestrama in mami bom priporočila samoplačniški pregled krvi, potem se bodo pa odločile same, od zdravnice vem, da napotnice v lab ne bodo prejele, žal.
Starejša sestra diagnoze nima, je pa ginekolog sumil, pa glede na fizično, še najbolj pa psihično počutje je bilo kar hudo z njo, pa ji je potem sam predpisal neke hormone, nima pa žal diagnoze, niti terapije. Osebna zdravnica pa…Saj sem vam opisala. Od nje je žal težko dobit karkoli na lepe oči. Aha, pri mlajši je to OK? TSH ima okrog 1, ker sem sama prosila za izvide!! Vsekakor pa kontrole 🙁 Verjetno pa je prišlo po mamini strani.
Še enkrat hvala, mirno noč želim 🙂
Učinek terapije se lahko čuti zelo hitro, lahko že v prvih dveh tednih, če je človek bolj občutljiv. Jaz sem že bila, prepozno zdravljena in zelo na robu.
Ravnotežje se sicer vzpostavlja kakšnih 6 tednov, po tem času se TSH že ne spreminja več, tako da je takrat smiselno preverjati pravilnost odmerka. Če so simptomi pomanjkanja še prej zelo očitni, lahko to pomeni, da je bil začetni odmerek ocenjen prenizko in bi ga bilo bolje zvišati že kar prej in šele potem čakati na naslednjih 6 tednov. Tako in tako je počutje tisto, ki bi moralo prevladati pri oceni primernosti terapije.
Sicer pa je vse odvisno od tega, kako pozno oz. zgodaj dobiš zdravila, koliko si vmes že drugih težav nakoplješ, starost tudi lahko vpliva. Nerodna reč je v tem, da za obnavljanje receptorjev za ščitnične hormone tudi potrebuješ te hormone. In če ti jih dolgo manjka, jih potem zaradi pomanjkanja aktivnih receptorjev ne moreš izkoristiti tako kot bi bilo treba niti če jih imaš dovolj. Potem lahko traja dlje časa, da se sestaviš. Lahko počasi napreduješ tudi eno leto. In možni so hiper znaki na začetku, ki potem minejo. Stvari so toliko bolj komplicirane, kolikor dlje životariš v pomanjkanju.
Srečno,
Alenka
Najlepša hvala tudi vam za odgovor.
Moja terapija je predpisana na 25 mikrogramsko tabletko dnevno, počutje pa nič boljše. Res da imamo 9mesečnega fantka doma, ampak veliko minusov v počutju pa zagotovo lahko pripišem ščitnici. Bila sem pri zdravnici, razlage izvidov nisem dobila, sem pa vprašala, kdaj se bo stanje kaj izboljšalo, pa je rekla da bi se že moglo. Jaz razlike ne vidim. Počutim se tako kot prej. Kontrolo imam šele čez 2,3 mesece, potem pa šele čez eno leto in očitno so ocenili, da stanje ni tako slabo, čeprav sem sama katastrofalna.
Želim lep večer še naprej,
SlKaPa
Najbrž je odmerek prenizek. Lahko si malo pomagaš tudi z dobro hrano in s prehranskimi dodatki. Preizkusi, če ti gre kaj bolje, če vzameš B vitamine, magnezij (vsaj 4 ure po ščitničnih hormonih) ali koencim Q10. Pomembno je tudi, kolikšen imaš feritin. Če imaš probleme s hormoni, mora biti kar višji, ni dobro, da visiš v spodnjem delu referenčneg območja.
Tak odmerek so mi predpisali, ne vem. Noben ni nič komentiral. Glede prehrane sem bolj slaba in teh prehranskih dodatkov, tako da bom vesela vsakega nasveta. Aha, pa kak B vitamin ali magnezij ali koencim Q10?? Feritin pa pojma nimam kaj je… 🙁 A v LJ res tako na hitro odženejo paciente??
Hvala, lep pozdrav
SlKaPa
Zdravniki ne morejo ob prvem pregledu povsem natančno določiti odmerek, gre za oceno, popravlja se ga glede na rezultate in počutje. Zato vsem poudarjam, da traja 6 tednov, da se vzpostavi ravnotežje. Kontrola čez 3 mesece te pušča predolgo na odmerku, ki zate najbrž ni optimalen. To je najbrž posledica varčevanja. Moja zdravnica dela drugače, paciente sicer tudi naroča na 3 do 4 mesece, ampak vmes je vedno na razpolago za pomoč po telefonu.
Feritin kaže na zaloge železa v telesu.
Lep pozdrav,
Alenka
Pozdravljeni!
Jaz pregledov/kontrol v tirološki ambulanti nimam več, v izvidu je samo napisano, da naj kontroliramo kri čez 2-3 mesece, nato enkrat letno. V primeru nosečnosti pa preden zanosim (kako pa naj prej vem, razen načrtno??) in pa v prvem in drugem trimesečju nosečnosti, če se prav spomnim, drugače ne. V kolikor pa bi bili izvidi patološki, se mora moja osebna zdravnica preko telefona posvetovati s tirologom, kaj in kako!! Čudno, ne?
Aha, spet železo. Tudi s tem sem imela proti koncu nosečnosti in po porodu težave, ampak naj bi se stabiliziralo.
Hvala,
Karmen 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.