Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje RAZLAGA IZVIDA UZ VRATU

RAZLAGA IZVIDA UZ VRATU

Pozdravljeni,

pred dvemi leti sem prebolela subakutni thyroditis. Lani septembra pa sem začela opažati posamezne znake zmanjšanega delovanja ščitnice, ki se je pojavilo dejansko ponoči z glavobolom in hudim potenjem. Nastala situacija se je vlekla 3 mesece s še drugimi spremljajočimi znaki, potem je vse skupaj za 3 mesece poniknilo in se ponovno pojavilo na precej enak način. Potenje je neznosno, zato sem nekajkrat obiskala svojo zdravnico, ki mi je dala na pregled kri – tudi ščitnične hormone, kar pa ni pokazalo ničesar, niti vnetja. Zato me je poslala na UZ vratu, ki je seveda pokazal kar nekaj stvari:
1. Kronični tiroditis (voluminozen desni lobus ščitnice)
2. Nodus v desnem lobusu ščitnice 6,3 mm velik robno in centralno vaskulariziran nobus
3. Bezgavke na vratu submandibularno (nivo 2) verićžno pozicioniranje vpodolgovate bezgavke do 10mm zabrisanega hilusa brez evidentne hiperemije, sicer levo 2, desno 4 DD – kronični limfadenitis.
Dobila sem napotnico pod zelo hitro za tirologijo. Me pa zanima ali se bodo tudi tam ukvarjali z bezgavkami ali bi to moral pregledat drug specialist. Nmreč kri ni pokazala nič, niti vnetnih parametrov. Imam pa večX dnevno zelo nizek pulz 35-37 udarcev, pojavljajo se mi otekle noge, v preteklosti so se mi pojavljale modrice po telesu, občasno srbeči izpuščaji. Poleg res pretiranega potenja (najhuje je med 4 in 5:30 uro zjutraj), se pojavlja občasno nek blag pekoč občutek v pljučih. Hvala lepa za vaše mnenje in lep pozdrav.

Spoštovani,

glede na UZ izvid je možno, da gre za kronični avtoimunski tiroiditis. Glede na to, da so bili ščitnični hormoni normalni zdravljenje s tiroksinom ne bo potrebno. Manjši nodus (6,3 mm), ki so ga odkrili v ščitnici bo najverjetneje potrebno le UZ spremljati. Bezgavke, ki so glede na opis reaktivne verjetno niso v povezavi s ščitnico. Tudi težave, ki jih navajate (prekomerno potenje, počasen srčni utrip verjetno niso v zvezi z boleznijo ščitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close