Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Razlaga izvida UZ glave

Razlaga izvida UZ glave

Pozdravljeni, prosila bi za razlago izvida uz glave. S hčerko sva bili na uz glave že kmalu po rojstvu (stara 10 dni) in tudi po cca. 1 mesecu, je izvid kontrolnega uz-ja ostal enak. Torej:
Subarahnoidni prostor je primeren, instrahemisferična fisura je primerna in leži na sredini, korpus kalosum je prisoten. Stranska ventrikla imata primerno obliko in velikost. Nakazano višja ehogenost v področju bazalnih jeder levo. Striatna vaskulopatija. Zadnja kotanja izgleda primerno.
Apgar je bil 9/9/10. Stara 1,5 dni je imela povišan bilirubin – 217 enot ( kmalu po rojstvu so opazili veliko količino podplutb na obrazu). Max vrednost bilirubina je bila 4 dan po rojstvu in sicer 297 enot. V hemogramu je bila prisotna policitemija. Skupno je potrebovala 60 ur fototerapije.
Zanima me:
– glede na uz glave in stanje po porodu me skrbi, ali bi lahko imela kakšne resnejše posledice?
– kaj pomenijo te spremembe v možganih?

Se opravičujem, ker sem napisala pravi roman, ampak sem želela zajeti vse informacije, ki so se mi zdele pomembne.

Hvala in lep pozdrav,
Pikapoka11

Pozdravljeni,
kot sem že večkrat napisala, je ultrazvočna preiskava do določene mere subjektivna – kar se nekomu zdi “presvetlo” (višja ehogenost), je za drugega povsem normalno. Enako velja za poudarjeno žilje v bazalnih jedrih (striatna vaskulopatija). Vse ostalo opisano pa je itak več kot normalno. Kar šteje največ, je spremljanje razvoja in rasti – kar pa bo zanesljivo opravila vaša izbrana pediatrinja.
Podplutbe po obrazu (in še kje drugje) so po rojstvu nekaj povsem običajnega – kar pomislite, kako težko se novorojenčki zrinejo skozi vse ožine na poti na svet. Drži pa, da lahko pripomorejo k dolgotrajni blagi zlatenici.
Policitemija pomeni višje število rdečih krvničk – ki je v današnjem času mnogokrat posledica striktnega upoštevanja odložene prekinitve popkovnice, s katero dobi novorojenček zalogo krvničk. In je prav tako “umetno postavljena” diagnoza, ki se je ne zdravi in je redko povezana s težavo zaradi preveč goste krvi, tim. hiperviskoznega sindroma.
Nekonjugirani bilirubin je povečan pri vseh novorojenčkih – in ima svojo funkcijo (“narava ne dela napak!)”: je eden najmočnejših antioksidantov, ki ščiti novorojenčka pred prostimi radikali kisika, ki nastajajo zaradi prehoda iz materničnega okolja z malo kisika (kjer so pogoji enaki kot na Mount Everestu) v zunanje okolje. In vrednosti, ki so bile zabeležene pri vašem dojenčku, sploh ne sodijo med zelo visoke!
Na kratko: vse opisano ni nič takega, kar bi smelo motiti vašo srečo in miren spanec.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za odgovor. Zelo ste me pomirili in imam občutek, kot bi mi en Triglav padel z srca.
Lp

New Report

Close