razlaga izvida skolioza
lep pozdrav prosila bi vas za razlago izvida,,,za dgovor se vam ze v naprej zahvaljujem.
RTG LH
vidna je začetna dekstrokonveksna skolioza torakalne hrbtenice.nakazuje se začetni kifotični potek torakalih vreten.drugih patoloških sprememb na TH ni videti.
RTG LSH IN CILJANI POSNETEK LS PREHODA
vidna je začetna kompenzatorna sinistrokonveksna skolioza LSH.fiziološka lordoza in kot prehoda med lumbalno in sakralno hrbtenico sta začetno poudarjeni.
v lateralnem desnem delu je zožen i.v prostor med vretencema L2-L3,L3-L4. drugih patoloških sprememb na LSH ni videti.
RTG MEDENICE S KOLKI STOJE
na prikazanih medeničnih kosteh patoloških sprememb ni videti. na posnetku kolkov sta oba sklepna prostora primerno široka. položaj sklepnih teles ni spremenjen, patoloških sprememb ni videti.
Pozdravljeni,
zelo posebno je, da RTG izvid ledvenega dela hrbtenice opisuje destrokonveksno skoliozo, RTG lumbosakralnega dela pa sinistrokonveksno skoliozo, Glede na to, da ne navajate vaše starosti, niti opisa simptomov, vam lahko obrazložim le, da gre v zgornjem delu za ukrivljenost hrbtenice v desno, v spodnjem pa v levo stran. Prisotne so obrabne spremembe, predvsem v predelu L2-L3 in L3-L4, kolki so brez posebnosti.
Ukrivljenost je lahko posledica otroške skolioze, ki se jo žal ne da pozdraviti in lahko dokaj uspešno zdravimo le simptome, ki/če jih povzroča, bolj verjetno pa je, da gre za ukrivljenost kot odgovor na bolečine zaradi draženja enega od živčnih pletežev v tem delu.
Za bolj natančen nasvet bi morali opraviti natančen pregled zdravstvene dokumentacije in klinični pregled. V kolikor se odločite za zdravljenje v eni izmed naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
se opravicujem za nepopolni opis,,,stara sem 24 let.najprej mi je bila ugotovljena samo skolioza,,po porodu se je zacelo slabsati bolecine so postajale veliko hujse,,na pregledu je zdravnik ugotovil da se mi je desna noga skrajsala za 1cm..zato me je poslal na ponovno slikanje ki je pokazalo vse to..glede na to da se je po porodu poslabsalo ali je mozno da bi se sedaj se vedno slabsalo…in ce bi se kaj se da storit,,hvala za odg
Pozdravljeni,
vezano na vaš izvid gre verjetno v zgornjem delu na napako v prepisu in sicer gre za RTG torakalnega (prsnega) dela hrbtenice. Ocenjujem, da je stanje posledica otroške skolioze in ne ukrivljenost kot posledica antalgične drže. Gre namreč za klasično ukrivljenost, ki jo povzroči otroška skolioza: ukrivljenost v desno v prsnem delu hrbtenice in v levo v ledvenem delu.
V fazi rasti (največ do 18 leta starosti) je držo še mogoče uspešno porpaviti, sicer pa s tehnikami manualne medicine zgolj bolj ali manj uspešno zdravimo simptome, ki ob tem nastanejo.
Poleg spremenjene drže izvid kaže tudi obrabne spremembe v ledvenem predelu hrbtenice, predvidevam, da gre za prezgodnjo obrabo kot posledica otroške skolioze.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/ Na prvi pregled prinesite vse izvide in slike.
Lep pozdrav,