Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje razlaga izvida ščitnice

razlaga izvida ščitnice

Pozdravljeni,

Prosim za razlago izvida ščitnice na katerem sem bila pred 1 tednom, saj sem popolnoma iz sebe in potem pomislim tudi na najhujše;

TSH; 2,53
FT4; 15,5
FT3;4,51
TG;7,2
SR;9
recovry ; 96%

Citološka analiza;
V manjši kapljici aspirata so poleg elementov krvi še različno zreli limfociti in plazmatike, histociti ter drobna limfogradularna telesca, V nekaj zgoščenih skupinah so še trpbmocit z zmerno velikimi jedri pravilne in deloma tudi nehomogene zgradbe kromatima. Citoplazma je nekoliko bazofilna, ponekod dobro omejena.
Mnenje;
POsamezne vnetne celice in tirociti z znaki profiliracije in deloma atipije, Celice so precej poškodovane in zanesljiva ocena , če so spremembe poseldica vnetnega procesa ni možna ter priporočam punkcijo ponoviti (Bethesda 3)

UZ ščitnicee;
žleza je izooehogena, nehomegena, mere desnega režnja 14x16x35 mm, mere levega režnja 15x15x40 mm, V desnem režnju je hipoehogen nodus velikosti 6x5x6 mm, Citoliška analiza je navedena .

Terapija brez specifičnega zdravljenja
Diagnoza ; Solitarni gomolj v ščitnici
Kontrola čez 1 mesec

Hvala in lep pozdrav

Spotovani,

glede na navedeno gre za majhen gomolj ščitnice in citološko analizo, ki govori za nespecifično proliferacijo celic, verjetno vnetne narave. Potrebno je spremljanje velikosti gomolja in v primeru rasti biopsijo ponoviti.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani.

Stara sem 34 let, v 22.tednu nosečnosti, pred cca 5 leti sem imela diagnosticirano
blago latentno hipotirozo, zdravil nisem nikoli jemala. V nosečnosti si redno vsak mesec kontroliram ščitnične hormone, izvidi so bili do danes v mejah normale.
Danes pa sem imela sledeč izvid: FT3: 5, FT4: 10.2, TSH: 3.3
Zanima me ali bi na podlagi izvidov morala pričeti z jemanjem zdravil.
Kaj svetujete?
Hvala za ogodovor.

S spoštovanjem. Ines

Spoštovani,

Mejno znižana vrednost pT4 je lahko fiziološka v 22.tednu nosečnosti. Zdravljenje ni potrebno.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close