Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Razlaga izvida punkcije

Razlaga izvida punkcije

Pozdravljeni,
na vas se obračam za pomoč pri interpretaciji izvida.
V desni dojki imam bulico-fibroadenom, pregledan z UZ. Naredili so tudi tankoigelno biopsijo pod kontrolo UZ-ja.
Stara sem 35 let, nisem še rodila.

Klinični vtis: Dojki zelo gosti, nehomogeno vozličavi, zlasti na meji zg. kvadrantov. V zg. kvadrantu D dojke tipna pomična elastična zatrdlina. Koža, mamili in regionalne bezgavke brez posebnosti.

Biopsija: zmerno celularen precej degeneriran vzorec v katerem so skupki in manjše krpe degeneriranih duktalnih celic. V ozadju degenerirana gola jedra, tkivna vlaga, kapljice proste maščobe. V vzorcu še maloštevilni fragmenti vezivne strome.

Boiopsija – diagnoza/mnenje: najverjetneje benigen proces. Ocena je manj zanesljiva, ker so celice v vzorcu degenetirane. Prisotna je tudi atipija duktalnih celic, ki je posledica degeneracije (c3). Potrebna je ponovna punkcija.

Naročena sem na kontrolni UZ čez 6 mesecev, priporočeno mesečno samopregledovanje. Na izvidu biopsije piše da je potrebna ponovna punkcija, vendar me nanjo niso naročili. Lahko prosim za vaše mnenje glede izvida? Bi bila vseeno potrebna ponovna punkcija? Kaj pomeni atipija duktalnih celic ki je posledica degeneracije?

Nisem panična, vseeno pa nisem ravnodušna do prejetega izvida…

Za vaš odgovor se najlepše zahvaljujem.

Pozdravljeni,

seveda, da niste ravnodušna do tega kar se vam dogaja. Tak odziv je popolnoma normalen, saj si vsi želimo, da bi bili skozi celotno življenje zdravi.
Še najbolje bi bilo, če bi za dodatno razlago izvida prosila zdravnika, ki vas je popotil na preiskavo, saj najbolje pozna vaš primer. Upam, da boste razumela, da lahko tukaj na forumu podajam samo svoje osebno mnenje.
Iz razbranega in iz poteka preiskav je videti, da gre za benigen proces, ker pa je v punktatu tudi nekaj degeneriranih celic (kar ne pomeni nujno rak dojke!) bodo punkcijo najverjetneje ponovili ob kontrolnem ultrazvoku, katerega bi naj imela čez 6 mesecev. Zakaj ne takoj ? Rak dojke se ne razvija zelo hitro, saj rabi tumor, da zraste do 1 cm v povprečju 3-5 let. Zato je smiselno z naslednjo kontrolo počakati nekaj mesecev, da bo lahko zdravnik ocenil dinamiko rasti tumorja.

Upam, upajva, da bo temu tudi res tako, da bo naslednji ultrazvok ter punkcija res potrdila, da gre za benigen proces. Srečno !

New Report

Close