razlaga izvida ortopeda
Prosim za razlago izvida ortopeda, ki je pregledal boleče levo koleno moje
13 letne hčerke, ki trenira in tekmuje v odbojki: “levo koleno je mirno in brez izliva, klinično je povečan Q kot in sicer lateralizacija tuberoz.tibije, pri flex.se dobi preskok pogačice, ki pa na podlago ni boleča, prav tako ni luksabilna. Ugotavljam hondropatijo pogačice na l.kolenu, kot posledico zmerne patelo-fem.displazije. MR l.kolena je sicer v mejah normale. Menim, da pride v poštev izključno konzervativno zdravljenje z razteznimi vajami za lateralne strukture, predvsem tract.il.tibial.Vsekakor pa bi priporočal spremembo fizičnih aktivnosti.
DIAGNOZA: HONDROP.PATEL.GEN.SIN.
Doktor nam je odsvetoval, da bi hčerka še naprej trenirala odbojko in je kot edini šport priporočal plavanje. Glede na to da moji hčeri igranje odbojke zelo veliko pomeni, me zanima vaše mnenje do kakšnih poškodb bi lahko privedlo njeno nadaljevanje s treningi. Bolečine v kolenu se ji pojavljajo leto in pol in niso posledica kakšne poškodbe. Odbojko pa trenira 5 let.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
ortoped je ocenil, da gre za okvaro sklepnega hrustanca na pogačici. Le ta je prav posebno obremenjen pri sunkovitih obremenitvah pokrčenega kolena (tek, skoki, hoja navzdol), česar je (predvsem prvih dveh) pri odbojki obilo.
Obremenitve v sprednjem delu sklepa se lahko zmanjša s pravilno okrepitvijo štiriglave stegenske mišice, sklepni hrustanec pa nekoliko okrepiti s preparati, ki vsebujejo glukozamin sulfat. Če bi slednji ukrepi bolečine povsem odpravili, bi bilo nadaljevanje treninga odbojke varno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih