Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Razlaga izvida (MRA možganskega žilja, MR glave)

Razlaga izvida (MRA možganskega žilja, MR glave)

Prosim za razlago izvida:

Izvid MRA možganskega žilja: Hipoplastičen V4 segment leve vertebralne arterije – različica v razvoju.

MR glave: desno periventrikularno ob frontalnem rogu stranskega ventrikla ležita dve cisti, večja je septirana (4mm, manjša 3 mm) – subependimalni cisti. Sicer normalne intenzitete signala možganovine.

 

Je od tega kaj nevarnega?

Spoštovana

Izvid cerebrovaskularne magnetne resonančne angiografije (MRA) kaže na hipoplastičen segment V4 leve vretenčne arterije. Ta izvid predstavlja običajno razvojno različico, ki v večini primerov ni patološka. Vertebralne arterije so glavne krvne žile, ki oskrbujejo posteriorno (od zadaj) cirkulacijo možganov. Segment V4 je poseben del teh arterij, ki se nahaja med segmentoma V3 in V5. Hipoplastični segment V4 pomeni, da je ta določen del nerazvit ali manjši kot običajno. Kot sem napisal, to ni neka patološka oblika temveč pač razvojna različica.

MRI skeniranje razkrije dve cisti, ki se nahajata v desnem periventrikularnem območju poleg čelnega roga lateralnega ventrikla. Večja cista meri 4 mm, manjša pa 3 mm. Te lezije ustrezajo subependimalnim cistam. Subependimalne ciste so s tekočino napolnjene strukture.  Čeprav jih je mogoče naključno odkriti pri slikanju, so običajno asimptomatske in ne potrebujejo posebnega zdravljenja. Signal možganovine kaže, da je možganovina brez kakršnih koli nenormalnih ugotovitev ali patologij.

LP

 

New Report

Close