Razlaga izvida MR vratne hrbtenice
Spoštovani,
Lepo bi vas prosila za kratko razlago MR vratne hrbtenice. MR ostalega dela hrbtenice nisem opravila. Stara sem 50 let, že 30 let delam za računalnikom, že 16 let mama “samohranilka”.
Težave so predvsem občasne pekoče bolečine v vratu, občasne vrtoglavice, letos pa opažam, da se desna noga ob hoji občasno čudno obnaša, kot da bi noga rahlo brcnila ali podrsala po tleh.
Glede telovadbe – redno hodim. Obiskujem tudi jogo, pri kateri pa se veliko raztegujemo in ne vem, ali je takšna vadba v redu za moje težave z vratno hrbtenico?
Želela bi se tudi oglasiti pri vas na pregledu.
Najlepša hvala za mnenje in vaš čas.
Izvid:
Nekoliko izravnana fiziološka lordoza. Signal kostnine primeren. Blage degenerativne spremembe fasetnih sklepov.
Blaga i. v. hondroza z nekoliko znižanimi in blago dorzalno izbočenimi i. v. diski CR/C4, C4/C5 ter C6/C7. Na teh nivojih je sprednji likvorski prostor duralne vreče le minimalno stisnjen, pomembne stenoze spinalnega kanala ali i. v. foramnov ni.
Na nivoju C5/C6 je i. v. disk zmerno znižan, dorzolateralno pa je zmeren disk-osteofit kompleks, ki blago zožuje sprednji likvorski prostor duralne vreče, intraforaminalno pa povzroča zmerno do izrazito zožitev obeh i.v. foramnov – draženje C6 korenin?
Spoštovani!
Glede na MR vratne hrbtenice imate rahlo izbočene medvretenčne ploščice na nivoju C3-C4, C4-C5 in C6-C7 brez večje utesnitve živcev. Na nivoju C5-C6 pa imate zožane nevroforamne – izstopišča živcev. Operacija verjetno ni potrebna, za dokončno mnenje bi pa moral videti MR posnetke. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS). Jogo lahko izvajate, vam ne bi smela delati škode. Glede noge pa vam svetujem še MR ledvene hrbtenice, da ni okvarjen živec in imate zato lahko padajoče stopalo. Kar naročite se k meni na pregled na eno izmed spodnjih lokacij.
Lep pozdrav!