Razlaga izvida MR Lumbo-sekralne hrbtenice
Spoštovani,
Prosim za razlago izvida MR spodnjega dela hrbtenice. Pred ca. 3 tedni so se mi pojavile močne bolečine v spodnjem levem delu hrbtenice, v levi ritnici in po levi nogi navzdol. Bolečine spremljajo mravljinci v levi dlani. Imam podrt stopalni lok na levi nogi. Ca. 5 let nosim obutev barefoot in me zanima, ali je obutev lahko povezana z mojimi težavami.
Izvid:
– Blažja sinistrokonveksna skoliotična deviacija,
– Blažje spondilotične spremembe,
– Blažja izguba intenzitete signala i.v. diskov zaradi degeneracije,
– Višina i.v. prostorov je primerna,
– Blažja spondilartroza malih sklepov,
– V aksialni ravnini je v nivoju L4-L5 in L5-S1 videti minimalni protruziji i.v. diskov, spinalni kanal ni utesnjen,
– l.v. foramni in lateralni recesusi so prosti.
Za vaš odgovor se Vam v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Glede na MR imate dve manjši protruziji L4-L5 in L5-S1 brez utesnitve živcev. Operacija zaenkrat ni potrebna, moral bi pa videti MR posnetke za dokončno mnenje. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Možno, da je vzrok tudi barefoot obutev.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Stara sem 50 let. Imam težave s karpalnim kanalom desne roke, kar so ugotovili tudi na merjenju elektromiografije EMG. Tam je napisal ortoped, da mi priporoča operacijo karpalnega kanala za desno roko.
Da ne bi šla takoj na operacijo, sem šla k manualnem terapevtu, pri čemer mi je odsvetoval kakršnokoli ukvarjanje s športom za čas šestih terapij. Nekako po eni seansi pri njemu sem imela MRI cervikalne hrbtenice. Opravljen je bil standardni protokol. Izvid je naslednji: Korpusi vratne hrbtenice so ohranjene višine. Na nivoju C4-C5 so vidne protruzije diska intraforaminalno obojestransko, desno so pridruženi tudi spondilofiti. Na nivoju C5-C6 je videti napredovale degenerativne spremembe, poudarjene diskspondilofit komplekse obojestransko intraforaminalno, izraziteje je zožen desni nevroforamen. Na nivoju C6-C7 diskspondilofit kompleks tudi več zožuje desni nevroforamen, Do prikazanega korpusa TH4 je signal hrbtenjače primeren. Mnenje: Degenerativne spremembe v spodnjem delu vratne hrbtenice z ožjimi nevroforamni na opisanih mestih , na obeh spodnjih nivojih CH sta ožja desna nevroforamna.
Sedaj sem tri tedne hodila k manualnemu terapevtu, opravila šest terapij in se mi izboljšuje stanje. Nisem pa še olimpijska. Po šestih terapijah mi je naročil, naj delam vaje za raztegovanje, naj segrevam področje okoli lopatic in naj se en mesec še ne ukvarjam s športom, lahko samo grem na krajše sprehode, malo plavam v topli vodi.
Zanima me, kaj pomeni izvid MRI in kakšno je vaše mnenje, kaj naj storim.
Vnaprej hvala za razlago izvida MRI!
Lep dan,
Nada
Spoštovani!
Imate obrabo vratne hrbtenice in stisnjene živce na nivoju C5-C6 in C6-C7 desno. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje glede operacije. Svetujem pregled s slikami pri ortopedu. Do takrat pa svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Kar nadaljujte s terapijami, kot ste jih izvajali do sedaj. Glede na to, da se stanje izboljšuje, operacija verjetno ne bo potrebna.
Lep pozdrav!