Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema Razlaga izvida MR lumbalne hrbtenice in zdravljenje

Razlaga izvida MR lumbalne hrbtenice in zdravljenje

Ponovno prosim za odgovor. Sem pisala že konec avgusta…

Spoštovani,

stara sem 33 let. Že tri leta imam bolečine v ledvenem delu hrbtenice, ki so se jim v letošnjem letu pridružile neznosne bolečine v medenici in nogah. Do leta 2016 sem bila rekreativna športnica: tekačica in hribolazka. Bolečine so skozi leta napredovale, v zadnje pol leta tako rapidno, da danes zaradi bolečin ne zmorem niti daljših sprehodov, niti krajših v hitrem tempu, saj me v nogah, križu in medenici trga. Bolečine so prisotne v mirovanju in med aktivnostjo, ponoči se umirijo. Medikamentozna terapija z Nalgesini ne pomaga (v povprečju vzamem 3 550 mg tablete na dan).

Izvid MR lumbalne hrbtenice z dne 13.8.3019 je sledeč:

Začetne degenerativne spremembe v smislu spondiloze na vseh segmentih, začetna spondiloartroza kot hondroza od L3 navzdol.

Med L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena, spinalni kanal primerno širok, oba nevroforamna prosta.

Med L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna je manjša protruzija degenerativno spremenjega diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečko. Spinalni kanal je rahlo zožen, oba nevroforamna nista videti prizadeta.

Med L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna je manjša centralna protruzija degenerativno spremenjega diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečko. Spinalni kanal je rahlo zožen, oba nevroforamna nista videti prizadeta.

Prosim za razlago izvida in svetovanje: Kako si lahko pomagam pri odpravi bolečin, izboljšanju stanja? Fizioterapija, zdravila, masaže, manualna terapija itn.? Želje so seveda odprava bolečin zavoljo običajne dnevne aktivnosti, vrnitev k teku in planinarjenju.

Hvala za razlago izvida in priporočila oz. usmeritev glede zdravljenja.

Spoštovani,

izvid kaže začetne do zmerne degenerativne spremembe, ki so sicer za vašo starost nekoliko bolj izrazite. Spremembe medvretenčnih ploščic na nivojih L4_L5 ter L5-S1 so prisotne, vendar niso kritične. Zelo pozitivno je, da izvid nikjer ne opisuje spremembe signala hrbtenjače, niti stika z nevroforamni.
Simptomi, ki jih opisujete, z izvidom ne sovpadajo. Opisane spremembe jih namreč ne bi smele povzročati. Verjetno je, da gre za močno razdraženost enega ali več živčnih pletežev, ki je sicer na slikah vidna, je pa izvid ne opisuje. Priporočam, da pridete na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa poleg izvida prinesete tudi slike. Na podlagi kliničnega pregleda vam bomo lahko natančno svetovali glede nadaljnjega zdravljenja. S tehnikami manualne medicine sicer uspešno zdravimo številne podobne primere.
Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij ordinacij: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close