Najdi forum

Razlaga izvida – MR leve rame

Pozdravljeni,

Prosim za razlago izvida:

Mr leve rame :

Edem kostni ne v okolici AC sklepa v sklopu degenerativnih sprememb. Tu tudi blag sklepni izliv.

Brez izliva v glenohumeralnem sklepu.

Dve parcialni rupturi v področju na rastišča kite supraypinatusa. Obe sta ob narastišču na artrikularni strani. V anteriolnem delu meri ruptura prečno 10 mm, v AP smeri prebližno 2-3 mm, zajema pa polovico do 2/3 debeline kite.

Druga parcialni ruptura se nahaja  posteriorno, deloma tudi v področju narastišču kite intaspinatusa. Prečno meri 8 mm, v dolžino približno 3mm, zajema pa približno polovice debeline kite na artrikularni strani.

Kita supraspinatusa in kita intaspinatusa v njenem zgornjem delu sta zadebeljen, zvišane ga signala, vsebuje tudi kalcinacije, širine do 8 mm.

Labrum je nacefrana v superiornem delu Slap 1 lezija.

Kita dolge glave biceps je delno ruptiraba ob narastišču. V zgornjem delu je kita tudi difuzno zadebeljena in zvišane ga signala.

Degenerativne spremembe v področju AC sklepa zožujejo prostor kite supraspinatusa za do 5 mm.

Akromion je tip 2.

V subakromialno subdeltoidni burzi tanek plašč tekočine, debeline do 1 mm.

Mnenje : Dve parcialni rupturi rotatorne manšete ob narastišču. Zmeren kalcinajoči tendinitis rotatorne manšete. Parcialna avulzija kite biceps ob narastišču.

Zanima me ali je operacija nujna in kaj se lahko zgodi, če se zanjo ne odloči. Mož je imel pred nekaj meseci hude bolečine, sedaj pa se je po fizioterapiji zadeva čisto umirila. Je že 3 mesece brez bolečin.

Lp

Pozdravljeni!

Nujno ni nič. Ob delnih raztrganinah sicer poškodba pogosto napreduje v popolno raztrganino, vendar tudi ob tej poškodbi del posameznikov dobro funkcionira.

Je pa res, da so vztrajajoče težave ob takšnem stanju pogoste. V kolikor bi se bolečina vrnila in postala močno moteča, bi glede na izvid MR preiskave vseeno priporočal operativni poseg.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Mi mogoče lahko svetujete kakšnega dobrega operaterja za to vrstne težave, kajti želela bi se prepustiti nekomu, ki je strokovnjak za ramena.

Lp

Pozdravljeni!

Dobrih artroskopskih operaterjev za področne ramena je v Sloveniji kar nekaj. Navedel jih bom nekaj (upam, da mi ne bo kateri zameril, če ga bom izpustil).

dr. Nabergoj, dr. Marjanovič – oba OB Valdoltra

dr. Kozic – travmatologija UKC Mb

dr. Kelc – ortopedija UKC Mb

dr. Stražar, dr. Martinčič – Ortopedska klinika Ljubljana

center Arbormea Ljubljana (dr. Kovačič, dr. Golob)

center Artros Ljubljana (dr. Mikek)

Seveda pa moram na tem mestu omeniti tudi naš center (Arthron), kjer menim, da moj oče (Iztok Pilih) spada v skupino zgoraj navedenih.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close