Razlaga izvida (MR kolena)
POZDRAVLJENI
MRI DESNEGA KOLENA
zacetna tendioza medialneg nitja kite kvadricepsa.
patelarni ligament jebp. obsezen edem je periligamentarno.malo izliva je v glubogi patelarni bursi.suprapatelarnapalica.manjsi izliv i drobna BAKERJEVAcista .
patelofemoralni hrustanec je normalno debel,v hrustancu medijalne fasete patele je blister v ostalem pa je sklepni hrustanec glatke povrsine
SKULTURNE SPREMEMBE SU V MEDIJALNEM MENISKUSU,LATERNI MENISKUS JE BP.
nEKOLIKO NEHOMOGENE STRUKTURE JE SPREDNJI KRIZNI VEZ SICER NORMALNO DEBELA TER ZADNJI KRIZNI VEZ V FEMORALNI POLOVICI.KOLETERALNI VEZI STA BP
SKLEPNI HRUSTANEC TIBIJOFEMORALNO JE NORMALNO DEBEL GLATKE POVRSINE ZADEBELJENA JE POSTERIORNA SKLEPNA OVOJNICA V MEDIJALNI POLOVICI
MNENJE
ZACETNA HONDROPATIJA PATELE
STRUKTURNE SPREMEMBE V MEDIJALNEM MENISKUSU V SPREDNJI I ZADNJI KRIZNI VEZI
ZADEBELJENA POSTERIORNA SKLEPNA OVOJNICA MEDIJALNO
PROSILA BI VAJU ZA VAINO MNENJE HVALA V NAPREJ
Spoštovani,
v izvidu navajajo začetne okvare sklepnega hrustanca na pogačici, spremembe v notranjem meniskusu in v obeh križnih vezeh, zadebeljeno sklepno ovojnico v zadnjem delu, nekaj prekomerne količine tekočine v kolenu, delno okvaro kite štiriglave stegnenske mišice ter znake dražanja ob pogačični vezi.
S kliničnim pregledom je potrebno ugotoviti, kaj od naštetega Vam tudi povzroča težave. Od ugotovitev pregleda bo nato tudi odvisno zdravljenje.
Pozdravljeni,
Zaradi zmernih bolečin v kolenu (malce nad njim) sem šel k ortopedu na pregled in ta me je poslal na MR kolena, saj obstaja verjetnost lateralnega presijskega sindroma.
Sedaj sem dobil izvid MR kjer pa ke navedeno, da je vse v mejah normale. Skratka, koleno je zdravo.
A lateralni presijski sindrom ni viden s pregledom MR, ali pa je ta s počitkom “izginil”?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
je viden.
Priporočam, da se s posnetki MR oglasite na pregledu. Kombinacija kliničnega pregleda in pregeda posnetkov MR je najboljši način za postavitev pravilne diagnoze (za ugotovitev, kaj v kolenu je narobe).
Spoštovani,
prosim. Usmerjeni pregled posnetkov MR, na osnovi podatkov, dobljenih pri kliničnem pregledu, lahko z bistveno večjo verjetnostjo pokaže, kaj je narobe.
Spoštovani,
lateralni presijski sindrom se lahko odpravi z usmerjeno okrepitvijo stegenskih mišic, včasih, sicer redko, pa je potrebno tudi operativno zdravljenje.
Pozdravljeni,
prosila bi za razlago izvida MR kolena in kakšne so opcije za zdravljenje:
Majhen izliv.
Majhna globoka fisura oz erozija velikosti 2 mm centralnega dela hrustanca medialne fasete patele ter suspektne povrhnje fisure v centralnem delu lateralne fasete na arealu velikem 1 cm.
Hiperintenziven signal posteriornega dela telesa in posteriornega roga medialnega meniskusa – v področju telesa brez prepričljivega širjenja do sklepne površine, v lateralnem delu posteriornega roga verjetno do sklepne površine – možnost rupture.
Ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega.
Hvala in lep pozdrav
Tjaša
Spoštovani,
v izvidu navajajo okvare sklepnega hrustanca pogačice ter okvare obeh meniskusov, pri zunanjem navajajo tudi možnost raztrganine.
S kliničnim pregledom je najprej potrebno ugotoviti, kaj od navedenega Vam povzroča težave. Če je to sklepni hrustanec pogačice, je verjetnejše neoperativno zdravljenje (krepitev stegenskih mišic, zmanjšanje velikih in sunkovitih obremenitev, injekcije plazme bogate s trombociti, hialuronske kisline in/ali matičnih celic), če sta vzrok za težave meniskusa, pride v poštev tako artroskopsko operativno zdravljenje kot tudi neoperativno zdravljenje.
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvida MR kolena. Poškodba je bila hud padec na desno koleno. Nekaj stvari v izvidu razumem, vendar bom napisal vse, ki so napisane na izvidu.
– Obsežen izliv v kolenskem sklepu.
– Križna ligamenta sta ohranjena.
– Meniska sta v mejah normale.
– V poteku kolateralnih ligamentov ni vidnih posebnosti.
– Edem kostnine medialnega kondila tibije in medialnega kondila femorja.
– Fokalne globoke fisure hrustanca medialnega platoja tibije.
– Hrustanec izgleda ostalih predelih ohranjen.
– Malo tekočine ob distalnem poteku mišice biceps, nekaj tekočinskih trakov ob distalnem delu mišičnine.
Mnenje: Kontuzija kostnine medialnega komparmenta, poškodba mišice biceps femoris gradus 1/2.
Kaj izvid pomeni za rehabilitacijo kolena, predvsem me skrbijo tisti deli kjer omenjajo kosti, mišica se verjetno bo zacelila.
Zanima me še nekaj, ob poškodbi kolena sem imel tudi poškodbo gležnja (zvin, rentgen ni pokazal poškodb kosti), poškodba se je zgodila 25.11.2020, torej po 6 tednih od poškodbe so bolečine še vedno kar prisotne, stopim sicer lahko na nogo (previden sem tudi zaradi kolena) ampak me boli, oteklina je še vedno prisotna (sicer manjša), si pa gleženj povijam. Koliko časa traja, da se gleženj vzpostavi v normalno stanje brez bolečin. Razmišljam o MR gležnja, mislite, da je potrebno ali je to normalen potek te poškodbe?
Najlepša hvala in lep dan,
Marko B.
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo od nepravilnosti veliko prekomerne tekočine v kolenu (znak draženja), oteklino končnega notranjega dela stegnenice in začetnega notranjega dela golenice, globoke poke sklepnega hrustanca na notranjem začetnem delu golenice ter tekočino ob končnem delu dvoglave stegenske mišice.
Moti me nesorazmerje med navedenimi poškodbami in veliko količino čezmerne tekočine v kolenu. Priporočam pregled.
Zdravljenje tovrstnih poškodb gležnja traja, odvisno sicer od obsežnosti poškodb tkiv, do 3 tednov, pa vse do 3 mesecev. Običajno priporočam, da se slikanje gležnja z magnetno resonanco opravi v primeru vztrajanja težav več kot 3 mesece od poškodbe, lahko ga pa, predvsem če se z zdravljenjem mudi, opravite tudi prej.
Vodo so mi punktirali že 16.12.2021 ob kontroli, vendar se je po parih dneh ponovno nabrala. Na pregled pa sem naročen 29.1.2021.
Kaj pomenijo ti poki v sklepnem hrustancu, se to s časom pozdravi (koliko časa).
Otekline stegnenice in golenice bodo verjetno s časom izginile?
Lahko postopoma obremenjujem nogo (do bolečine) ali naj raje počakam?
Z MR za gleženj bom pa še počakal.
Hvala in lep pozdrav,
Marko Balantič
Poke sklepnega hrustanca se običajno spontano ne zacelijo. Priporočam prejetje injekcije plazme bogate s trombociti (angl. PRP) ali matičnih celic (angl. stem cells), ki imata tudi regenerativno delovanje (sprožata procese popravljanja tkiv, tudi sklepnega hrustanca), nato pa še zaščito sklepnega hrustanca z injekcijo hialuronske kisline (površinska zaščita) in z rednim jemanjem glukozamin sulfata, 1500 mg na dan (globinska zaščita). Otekline v kosti običajno izzvenijo spontano v približno 3 mesecih. Priporočam obremenjevanje in razgibavanje poškodovanih sklepov do meje bolečine.
Pozdravljeni!
Pred 1 mesecem sem si izpahila pogačico, kar se je zgodilo že drugič. Stara sem 22 let in me zanima razlaga izvidov MR.
Izvidi so naslednji:
Meniskusa sta ohranjena in brez znakov poškodbe, signal sklepnih hrustancev je letom primeren, signal kostnine je normalne, ligamentarni aparat je ohranjen, ni znakov za rupturo MPFL.
Zmeren edem kostnine lateralne konture lateralnega kondila femurja in interomedialnega roba patele – stanje kontuzijskega edema po lateralni luksaciji patele.
Orientacijsko izgleda TT – TG razdalja na zgornji meji normalnega.
Lepo se vam zahvaljujem za vašo pomoč
Lp
Urša
Lep pozdrav !
Bila sem na magnetni resonanci desnega kolena in sem dobila sledeči izvid
Viden je manjši izliv v sklepu .Sprednji križni ligament je blago edematozen v tibialnem narastišču, lahko gre za parcialno rupturo. Zadnji križni ligament je primeren. V posteriornem rogu medialnega meniska je proti interkondilarni eminenci vidna radialna ruptura. V lateralnem menisku ni patološkega signala ali znakov za svežo rupturo. Medialni in lateralni kolateralni ligament sta ohranjena .V poplitealni kotanji je vidna Bakerjeva cista premera 50 x 10 mm. Patelofemoralno so vidne začetne hondralne lezije stopnje 1 s strani palete trohleje femurja stopnje 2 .Tetiva kvadricepsa in ligamentnt palete sta primerna .
Prosim za razlago izvida in sprejmite prav lep pozdrav !
Alenka
Pozdravljeni,
od nepravilnosti navajajo manjši izliv (znak blagega draženja), blago oteklino sprednje križne vezi ob goleničnem narastiču (lahko delna raztrganina), prečno raztrganino v zadnjem delu notranjega meniskusa (vezivno-hrustančne ploščice), zakolensko cisto 50 x 10 mm (znak draženja v kolenu), začetne okvare sklepnega hrustanca v sprednjem delu kolena, nekoliko bolj na strani stegnenice (segajo do polovice debeline sklepnega hrustanca).
Priporočam hkraten klinični pregled kolena in pregled posnetkov slikanja kolena z magnetno resonanco, katerega izvid ste navedla, saj je potrebno ugotoviti, kaj od navedenega vam tudi povzroča težave.
Spoštovani,
na izvidu Mr desnega kolena
-viden manjši izliv v sklepu
-sprednji križni legiment je blago edematozen,ohranjenega poteka
-v korpusu medialnega meniska so vidni znaki začetne degeneracije
-vidni so znaki parcialne rupture medialnega kolateralnega legimenta notranjih vlaken
-patelofemoralno so vidne začetne hondralne lezije stopnje I doII
-infrapatelarno lateralno so vidni znakiutesnitve Hoffa maščevja
Za MR sem se odločila zaradi poškodbe kot posledica padca.
Prosim obrazložitev oziroma mnenje,
Hvala in lep pozdrav,
Olga
Spoštovani,
-viden manjši izliv v sklepu – malo prekomerne tekočine v sklepu, znak draženja
-sprednji križni legiment je blago edematozen,ohranjenega poteka – blaga oteklina sprednje križne vezi (delna poškodba)
-v korpusu medialnega meniska so vidni znaki začetne degeneracije – znaki začetnih okvar v telesu notranjega meniskusa (polmesečaste vezivno-hrustančne ploščice)
-vidni so znaki parcialne rupture medialnega kolateralnega legimenta notranjih vlaken – znaki delne raztrganine notranje stranske vezi, njenega globokega dela
-patelofemoralno so vidne začetne hondralne lezije stopnje I doII – začetne okvare/poškodbe sklepnega hrustanca v sprednjem delu kolena, ki segajo do polovice debeline
-infrapatelarno lateralno so vidni znakiutesnitve Hoffa maščevja – oteklina v zunanjem delu podpogačične maščobne blazinice
Priporočam prejetje kombinirane injekcije plazme bogate s trombociti in hialuronske kisline ter s pomočjo fizioterapevta doseči polno gibljivost sklepa (če je ta omejena) ter okrepitev stegenskih mišic.