Razlaga izvida (MR kolena)
Spoštovana,
kot prvi naslednji korak priporočam slikanje kolena z magnetno resonanco (MR), ki bistveno boljše prikaže kolenenske strukture kot ultrazvok (UZ) in nato pregled s posnetki in izvidom. Opisana cista zelo verjetno ne bo izginila sama od sebe.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
prosim za razlago MR izvida in nadaljnjo usodo kolena.
Kompleksna ruptura telesa in posteriornega roga medialnega meniska, del rupturiranega meniska je uvihan kavdalno ob plato tibije.
Kratka horizontalna ruptura posteriornega roga lateralnega meniska na femooralni površini. Neravna površina sklepnega grustanca medialnega kondila femurja namestu največje obremenitve ter posamezne povrhne fisure sklepnega rustanca obeh faset patele.
Sprednja križna vez je elongirana, zvijugana in tanka, vendar del vlaken izgleda kontinuiran – večja delna ruptura.
Stanje po distenziji ali delni rupturi proksimalnega dela medialnega kolateralnega ligamenta.
Ostali ligamentarni aparat je primeren.
Manjši izliv. 3×1 cm velika Bakerjeva cista.
Zaključek: ruptura obeh meniskov.Stanje po delni rupturi LCA in LCM. Hondropatija gradus 2 na opisanih mestih.
Hvala in lepo pozdravljeni
Spoštovana,
v izvidu navajajo raztrganje obeh meniskusov ter delno raztrganje sprednje križne in notranje stranske vezi. Zelo verjetno bo potrebno operativno zdravljenje. Najpomembnejše pri odločitvi so sicer Vaše težave in ugotovitve kliničnega pregleda.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
v mesecu januarju se mi je dvakrat zgodil izpah pogačice v levem kolenu,prvič nekakšnih močnih bolečin ni bilo, ko se je zgodilo drugič, sem odšla na Urgenco, kjer sem dobila bergle, protibolečinske tablete,svetovali naj koleno miruje in naj ga hladim z obkladki,to se je zgodilo 31. 1.,1.2. mi je koleno oteklo, oteklina je po kakšnem tednu izplahnela,zaradi bolečin sem bila 12.2. pregledana v Travmatološki ambulanti, napotena na MRI kolena.
IZVID MRI LEVEGA KOLENA:
Srednje velik izliv. Medialno ob pateli je v izlivu trakast hipointenziven fragment velikosti ca 1,5 cm.Verjetno gre za st. po avulziji hrustanca z nedialne fasete patele,kjer je podobno velik defekt. Suprapatelarno še nekaj trakastih v vseh sekvencah hipointenzivnih fragmentov, največji meri skoraj 3 cm. Ker večjih dodatnih osteohondralnoh defektov ni, gre najverjetneje za nekrotične dele maščevja.
Tetiva kvadricepca in ligment patele sta ohranjena.
Skozi zadnji rog medialnega meniskusa poteka tanka fisura,zanesljivo razlikovanje me večjo delno in majhno popolno rupturo ni možno. Lateralni meniskus je ohranjen.
Križna ligmenta sta v redu.
Kolateralna ligamentarna kompleksa sta ohranjena.
hrustanec v femorotibialnem kompartmntu je ohranjen.
Skelet ima normalen signal.
MNENJE
defekt hrustanca medialne fasete patele s prostim fragmentom hrustanca medialno ob pateli. Verjetno več nekrotičnih maščobnih, manj verjetno kostnih, fragmentov suprapatelarno-svetujem korelacijo z rtg. Suspektna majhna fisura medialnega meniskusa.
Bolečine so se včeraj, dan po opravljeni magntni resonanci ponovile,v desnem predelu kolena je čutiti nekakšno bulico, ki na otip močno zaboli, ko se je dotaknem se skrije in dobim občutek kot bi plavala po kolenu, bolečina pri hoji je tako močno prisotna, da si pomagam z berglami, čutiti je kot nekakšen pritisk v desnem kolenu. stara sem 30 let in močnejše postave.
Prosila bi za vaše mnenje, razlaga izvida , kaj naj bi bilo na podlagi tega potrebno.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Nina
Spoštovani,
tako na osnovi izvida MR kot tudi na osnovi Vaših težav je zelo verjetno, da se je sklepni hrustanec na notranji strani pogačice ob izpahu odkrušil in sedaj prosto plava v kolenu. Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Najlepša hvala za odgovor.
Je potem možno, da boli ta plavajoči del hrustanca, razviden je bil tudi iz RTG slikanja,ampak so mi na Travmatološki rekli, da naj bi se mi to zgodilo pri prvem izpahu pogačice, ker so njegovi deli zaobljeni.Ne vem , zakaj se je ta izpah zgodil dvakrat v enem mesecu, če naj bi bile vezi zdrave, je kakšna možnost da se mi to zopet zgodi, imam strah pred tem. Boli močno v desnem predelu ob hoji in sedenju, ko koleno raztegnem se skrije,bolečina preneha,se pa pojavi zopet v prednjem delu kolena, pri vezeh ob hoji, tudi avtomobila ne morem voziti,ker me v tem prepogibu premika noge zaboli.
hvala Nina
Najleša hvala za odgovor.
Vprašali bi Vas,če je možno,da ta del plavajočega hrustanca boli na dotik, ker se mi na desni strani pojavi bulica,ki na otip močno zaboli in izgine v notranjost kolena,pri čemer čutim med hojo močan pritisk in bolečino,ki seva v sprednji del kolena,zaradi te bolečine,tudi avtombila ne morem voziti.
Hvala
LP Nina
Spoštovani,
sam odluščen hrustanec ne boli, ker ni oživčen, bolijo pa strukture v kolenu, na katere ta pritisne in ki so dobro oživčene (sklepna ovojnica, podhrustančna kost…).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Ravnokar sem po pošti dobila izvid svojega mri slikanja.
Pred dvema letoma sem imela operacijo sprednjih križnih vezi in sredi decembra prejšnje leto, sem 2 dni po rokometni tekmi začutila hude bolečine v istem kolenu. Nisem ga mogla iztegniti, ne skrčiti, ne normalno hoditi. po dveh mesecih sem še vedno čutila bolečine, toda bile so vedno manjše. Je pa res, da sem tudi veliko počivala in delala le vaje za moč.
Torej diagnoza se glasi:
Stanje po rekonstrukciji ACL. Osteohondrtis disekans 1. stopnje interkondilarno.
Najbolj pa me zanima, ali to pomeni, da je potrebno koleno operirati oz. ali lahko zopet normalno treniram. Križna vez je namreč nepoškodovana, ravno tako kosti in hrustanec pogačice.
Edino hrustanec v interkondilarnem predelu je znižane intenzitete signala na MEDIC sekvenci velikosti približno 6 mm. Površina je še gladka. Lateralni in medialni meniskus sta na sagitalnih ravninah trikotaste oblike, na aksijalnih posnetkih homogene strukture in nizke intenzitete signala. Sprednji rog, osrednji del ter zadnji rog meniskusov je gladkih kontur in kontinuiranih robov.
Hvala že vnaprej za vaš odgovor,
Urška
Spoštovani!
Zanima me razlaga mojega MR izvida, ki se glasi: Osteohondrtis disekans 1. stopnje interkondilarno.
Na istem kolenu sem že imela operacijo ACL, vendar v izvidu piše, da je s tem vse v redu. Moje vprašanje pa je, kaj točno ta diagnoza pomeni in ali lahko se zopet ukvarjam z rokometom po dveh mesecih od poškodbe, glede na to, da je 1. stopnja..
Hvala za vaš odgovor,
Urška
Spoštovani,
gre za poškodbo/okvaro sklepnega hrustanca in podhrustančne kosti. Sunkovite in velike obremenitve odsvetujem VSAJ 3 mesece od poškodbe oziroma do takrat, ko boste POVSEM brez bolečin. Če bodo bolečine trajale več kot 3 mesece, priporočam ponovno slikanje kolena z MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
od kirurško pomembnih navedb so: izrazita obraba sprednjega in notranjega dela kolena, zmerna obraba zunanjega dela kolena, raztrganje notranjega meniskusa, oslabela sprednja križna vez in izliv v kolenu.
Zelo verjetno bi po kliničnem pregledu in pregledu posnetkov MR priporočil (artroskopsko) operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
v izvidu navajajo kompleksno (zapleteno, večsmerno) raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa. Če imate tudi z meniskusom povezane težave (tu je pomemben predvsem klinični pregled kolena), priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
popolno raztrganje sprednje križne vezi ter poškodba povsem zadnjega dela zunanjega meniskusa. Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lepo pozdravljeni,
moja hči je bila na MR in je dobila izvid.
– fokalno hiperintenzivni signal na lateralni strani sklepnega dela patele
– edem hrustanca
– nakazan subhondralni edem kostnine
– hondromalacija patelle 1. stopnje
Prosila bi vas za vaše mnenje, stara je 14 let.
Hvala in lep pozdrav
Klavdija
Spoštovani,
navedli so začetne okvare sklepnega hrustanca na zunanjem delu pogačice in nakazano oteklino pod-hrustančne kosti (predvidevam, da v tem področju). Oboje je znak prekomernih obremenitev v tem delu kolena. Te so lahko posledica nesorazmerja mišic in/ali slabega položaja pogačice. Priporočam pregled s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih