Razlaga izvida (MR kolena)
Pozdravljeni!
Še enkrat se vam lepo zahvaljujem za vaše odgovore v zvezi zmojim kolenom. Še vedno čakam na pregled pri ortopedu. Zanima me ali bi lahko prišla k vam na pregled. Sem iz okolice Maribora in sem slišala, da delate tudi v mariborskem kliničnem centru. Če je možno z napotnico, če ne pa tudi samoplačniško.
LP
Spoštovana,
možna sta oba načina. Za pregled v UKC Mb se lahko dogovorite v centru za naročanje travmatološkega oddelka vsak delavnik med 13.00 in 15.00 na telefon 02 321 1396, za privatni pregled pa na telefonu 041 654 330 ali na elektronskem naslovu: info @arthron.si.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Sem star 26 let. Aktivno se ukvarjam z športom 4 leta. Že nekaj časa čutim bolečino v obeh kolenih. Odpravil sem se k ortopedu kar je zahteval rentgen in magnetno resonanco. Po opravljeni MR sem na dom dobil izvid in ostalo dokumentacijo zato bi vas prosil za razlago izvida
Desno koleno:
Majhen izliv, nežni pliki medio in lateropatelaris.
Fokalen edem lateralne fasete retropatelarnega hrustanca, povrhne fisure na meji med
medialno in lateralno faseto na arealu velikem približno 1cm.
Mnenje:
Majhen izliv,
Retropatelarna hondropatija grandus 2
Levo koleno:
Minimalni izliv.
Retropatelarni hrustanec je izrazito heterogenega signala, vendar ohranjene debeline –
najverjetneje gre za posamezne fisure, ena v področju medialne fasete zagotovo sega do
kortikalisa.
Fokalem edem infrapatelarnega maščevja superolateralno.
ostale strukture izgledajo v mejah normalnega.
Mnenje:
Retropatelarna hontropatija grandus 2 do 3
Nakazan ekscesivni in lateralni presijski sindrom patele.
Hvala v naprej lp: Sebastian
Spoštovani,
v izvidih MR navajajo okvare sklepnega hrustanca obeh pogačic (desno do polovice debeline, levo pa tudi čez polovico debeline), nekoliko več tekočine v obeh kolenih in levo tudi oteklino zgornjega zunanjega dela podpogačične maščobne blazinice.
Dolgoročno odsvetujem sunkovite obremenitve pokrčenaga kolena (hojo navzdol, tek, skoke), priporočam pa: okrepitev štiriglavih stegenskih mišic, injekcije hialuronske kisline v koleno in jemanje glukozamina.
Opozarjam na to, da nasveti temeljijo le na izvidih MR. Bistveno zanesljivejši so v primeru, če se ugotovitvam MR doda tudi ugotovitve kliničnega pregleda.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
zaradi bolečin v desnem kolenu sem bila na pregledu pri ortopedu i slikanju na MR
LEPO PROSIM ZA RAZLAGO IZVIDA MR.
MR desnega kolena
Srednje velik izliv
Večja ruptura zadnjega roga ter obsežna deformacija medialnega meniskusa s 7 mm veliko parameniscealno cisto ob sprednjem rogu
Skoraj do kosti stanjšan hrustanec v medialnem kompartmentu tako na femoralni kot tibialni strani z izrinjenim medialnim meniskusom.
Lateralni meniskus in hrustanec v lateralnem kompartmentu sta v redu
Križna ligamenta sta ohranjena
Nekoliko stanjšan MCL. Lateralni ligmentarni kompleks je ohranjen
tetiva kvadricepsa in ligament patele je ohranjen
Patelarni hrustanec je v redu
skelet ima normalen signal
Nap.dg.. Ruptura medialnega meniskusa, ruptura ACL,artroza
Mnenje. izliv. Ruptura in deformacija medialnega meniskusa s parameniscealno cisto anteriorno. Artroza medialno.
Lepo prosim, če mi poveste vaše mnenje o tem izvidu. stara sem 58 let. V zadnjem času pa imam tudi bolečine v levem, še ne pregledanem kolenu. Mi močno škriplje in poka, velikokrat mi kar klecne in pri tem močno boli, ne morem ga pokrčiti oz iztegniti pri hoji. Največ bolečin imam pri hoji navzdol, oz. stopnicah, in ponoči, če se s kolenom dotikam drugega kolena. Ne morem poklekniti. Neprestano imam pekoč občutek.
Dobila sem napotnico za pregled pri ortopedu. Hvala
Dušica
Spoštovana,
v izvidu opisujejo veliko raztrganino notranjega meniskusa s cisto (prostor napolnjen s tekočino) v sprednjem delu ter napredovalo obrabo sklepnega hrustanca v notranjem delu kolena.
Zelo verjetno bo potrebno artroskopsko operativno zdravljenje, lahko pa tudi sprememba nagiba začetnega dela golenice ali delna (popolna) kolenska proteza.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
začetni del mečnice (fibule) se na MR ponstkih kolena običajno dobro vidi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani…
Po priporočilu ortopeda sem opravila MRI slikanje. Koleno me zelo boli, še posebej ko je v mirovanju, ob pregibu se velikokrat koleno “zatakne”. Ker pa bom še dolgo čakala na obisk ortopeda bi vas prosila samo za razlago enega stavka. :
Mnjenje : Zadebeljena medialna patelarna plika.
Kaj bi to pomenilo, bo potrebna artoskopija?
Najlepša hvala že vnaprej za Vaš odgovor.
Lp, Špela
Spoštovana,
medialna parapatelarna plika je normalno prisotna guba kolenske ovojnice ob notranjem delu pogačice. Ta je pri Vas zadebeljena. Ta je le redko razlog za operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
to se bo na MR vsekakor videlo. V tem predelu so sicer lahko resne poškodbe, ki pa zahtevajo delovanje velike sile na koleno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
pregled z UZ je pri kolenu omejen na površinske strukture, saj kost UZ valov ne prepušča.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni, če Vam ni odveč bi Vas prosil za razložitev izvida in mnenje:
probleme s kolenom ima pri dolgih tekih in po njih, v zunanjem delu kolena se pojavi pekoča bolečina, ki se z nadaljevanjem aktvinosti stopnjuje do nevzdržnega. poškodba se je pojavila iznenada.
Napotna dg.: ruptura medialnega miniskusa
manj kot 5ml izliva
kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni.
blagi entezitisna nasadišču quadricepsove tetive.
zadnji križni ligament je degenerativno spremenjen, sprednji križni ligament je precej stanjšan, degenerativno spremenjen, dopustne so manjše natrganine.
gracilni meniski kažejo kažejo znake začetne degeneracije, v zadnjem in sprednjem rogu medialnega miniskusa pa so manjše lezije.
kondilarni hrustanec je precej stanjšan, prav takp patelarni.
patelarni kaže znake začetne strukturne degeneracije.
lateralizacija patelle.
zanima me tudi običajno zdravljenje omenjene poškodbe oziroma najboljše sanacije le te…
hvala za Vaš odgovor ze v naprej, želim Vam lep dan. r
Spoštovani,
iz opisa MR ni razvidno, kaj Vam povzroča težave. Sami omenjate bolečino v zunanjem delu kolena, v izvidu pa navajajo le manjše lezije (raztrganine?) v zadnjem in sprednjem delu notranjega meniskusa. Opisujejo tudi stanjšan sklepni hrustanec, vendar bi moral za interpretacijo in povezavo z bolečinami videti same posnetke MR. Glede na opisano bolečino, ki se pojavlja pri in po tekih, je najverjetnejši razlo vnetje traktusa iliotibialisa (zadebelitve mišične ovojnice, ki v tem predelu drsti čez kostne izbokline).
Priporočam pregled s posnetki MR, saj je potrebno najprej ugotoviti, kaj je narobe; nato pa lahko sledi v vzrok usmerjeno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
lepo pozdravljeni.Mene pa zanima,razlaga tega izvida..in potek zdravljenja…namreč dotik na fibulo je zeelo boleč..
MR kolena
Minimalen izliv
lateropozicija patele za 8mm,brez znakov za izrazitejši nagib. Krania kavdalna lega patele je primerna.Posteriorno je ob metafizi fibule tekočinska formacija,ki v najširših prečnih premerih meri 2×0,7cm,kranio kavdalno pa 2cm.Lateralno tik ob formaciji poteka skupni peronealni živec,ki pa ima normalen signal.Formacija najverjetneje predstavlja ganglion.
Meniskusa sta ohranjena.
križna lig.sta vredu.
kolateralna lig.kompleksa,tetiva kvadricepsa in lig. patele so ohranjeni.
blag edem suprapatelarnega maščevja ter infrapatelarnega hoffa maščevja.blago strukturno spremenjen hrustanec patele centralno,v ostalih delih sklepa je hrustanec ohranjen.skelet ima normalen signal.
Mnenje:
blaga utesnitev suprapatelarnega maščevja.blaga hondromalacija patele.ganglion posteriorno ob metafizi fibule z blago drinjenim peronealnim živcem.priporočam korelacijo z rtg. najlepša vam hvala za odgovr in lep dan vam želim.
Spoštovana(i),
v izvidu MR navajajo blago oteklino maščevja nad in pod pogačico, blage okvare sklepnega hrustanca pogačice, navzven pomaknjeno pogačico, malo čezmerne tekočine v sklepu ter s tekočino napolnjeno tvorbo ob začetnem delu mečnice, ki pritiska na peronealni živec.
Priporočam pregled (s posnetki MR) in v primeru znakov draženja peronealnega živca s strani tekočinske tvorbe, kirurško odstranitev le-te.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
ne, ne priporočam še enega slikanja z MR, temveč klinični pregled s slikami že opravljene MR. Rentgensko slikanje prikaže kosti boljše kot MR. Iz tega razloga bi bilo dobro pred pregledom opraviti tudi rentgensko slikanje kolena z začetnim delom goleni v dveh standardnih projekcijah.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih