Najdi forum

Razlaga izvida MR gleženj

MR levega gležnja,

Brez izliva intraartikularno.

4 mm širok defekt hrustanca lateralnega roba trohlee talusa sega do kosti s signalom blagega edema kostnine. Blag edem kostnine medialnega maleola. Signal blagega edema kostnine ob steni trohlee talusa medialno posteriorno.

Ostali skelet ima normalni signal

Kolateralna ligamentarna kompleksa sta ohranjena.

Fleksorske, ekstenzorske, peronealni tetivi, Ahilova tetiva in plantarna fascija so ohranjene.

Sinus tarsi je v redu.

Mnenje:

Majhen defekt hrustanca stopnje 4 trohlee talusa medialno.

Blagi kontuziji ali obremenitveni reakciji kostnine lateralnega maleola in lateralne stene trohlee talusa posteriorno.

….

Star sem 25 let, zanima me koliko dolgo traja da se vse to popravi, in kaj lahko storim da pripomorem k temu, želim si čimprej spet športat.

 

Spostovani,

na izvidu MR opisujejo manjši defekt hrustanca na trohlei talusa – v predelu zgornjega skočnega sklepa oz. gležnja, ki se pogosto pojavi zaradi poškodbe ali preobremenitvene reakcije.
Odvisno od vzroka, tipa poškodbe in vaših simptomov je odvisno tudi trajanje okrevanja, ki je ocenjeno na nekaj tednov do mesecev. Priporočam razbremenjevanje, začasno prekinitev športnih aktivnosti, eventuelno fizioterapijo, v koliko bi težave vztrajale dlje časa, pregled pri specialistu.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Pozdravljeni.

Mene pa zanima mr izvid levega gležnja. Kaj pomeni? Kakšno je zdravljenje? Na slikah vidim tudi takšno črto na prededelu kosti fibie malo višje od gležnja ( ne vem ali bi lahko bil zlom), ki pa na izvidu ni omenjeno.

Videti je blag edem podkožja ob lateralnem maleolu. V zgornjem skočnem sklepu je majhen izliv. Videti je edem na medialni strani talonavikularnega sklepa dorzalno ter nekaj osifikacij – lahko degenerativno ali po starejši abrupciji ligamenta. Hrustančne površine zgornjega skočnega sklepa in ostalih prikazanih sklepov so normalne. Blag edem je na lateralni strani talusa posteriorno – po ligamentarni distenziji. Ni prepričljivih znakov sveže poškodbe skeleta. ATFL je zelo stanjšan – najverjetneje stanje po starejši parcialni poškodbi. Znaki blage distenzije PTFL ter CFL. Lahko je prišio tudi, do distenzije distalne tibiofibularne sindezmoze, brez poškodbe ligamentov. Prikazane tetive so ohranjenih kontinuitet. Zmeren tenosinovitis fleksor halucis longus. Narastišče plantarne aponevroze in Ahilove tetive na petnico je brez posebnosti. V ostalih mehkih tkivih ni MR vidnih posebnosti.

Svetujem klinično korelacijo opisanih najdb

Hvala in lp

Spoštovani,

 

na MR opisujejo edem na notranji in zunanji strani talusa (ene izmed kosti v predelu gležnja), ki je najverjetneje posledica poškodbe. Kaj več vam brez kliničnega pregleda in brez, da vem več o tipu poškodbe in težav, ne morem svetovati. Predlagam posvet pri travmatologu.

 

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***
Objava čaka odobritev

New Report

Close