Razlaga izvida MR cervikalne hrbtenice
Pozdravljeni,
prosim za razloga izvida MR cervikalne hrbtenice.
Spondiloza z i.v. hondrozo od C3-C7, v teh nivojih disk osteofit kompleksi utesnjujejo prednji likvorski prostor in nekoliko imprimirajo medulo.
Izguba intenzitete signala medvretenčnih ploščic zaradi dehidracije.
Medula spinalis je primerne intenzitete signala.
Znakov edema skeleta ali mehkih tkiv ni.
V nivojih C3-C5 širokobazni disk osteofit kompleks utesnjuje prednji likvorski prostor in nekoliko imprimira medulo, nevroforamni so nekoliko utesnjeni.
V nivojih C5-C7 širokobazni disk osteofit kompleks utesnjuje prednji likvorski prostor nekoliko imprimira medulo, v obeh nivojih je levi nevroforamen zmerno utesnjen, nekoliko tudi desni.
Izvid se poslala nevrologa, po pošti prejmem njegovo mnenje: MR cervikalne hrbtenice kaže na degenerativne spremembe z diskretnimi utesnitvami medule spinalis. S te strani priporočam posvet z nevrokirurgom, da poda mnenje glede eventuelne operativne terapije.
Stara sem 55 let, 35 let delam za računalnikom (prisilna drža), nevrologu sem bila napotena zaradi težav: ob premiku glave oz. zasuku vratu čutim ostro bolečino v glavi, zateguje mi vrat, bolečina se širi v ramo in roko, vrtenje v glavi, skoraj padanje v nezavest itd.
Prosim za razlago, ker iz izvida magnetne ne vem točno kaj je. Zanima me ali bo vsako leto slabše, kako resna je zadeva? Ali bo potrebna operacija? S čim omiliti težave, česa se moram izogibat, da se ne bo stopnjevalo?
Ali mislite, da bi bilo dobro še naredit magnetno za vratne žile?
Za odgovor najlepša hvala.
Spoštovani!
MR je pokazal obrabo na nivoju C3-C5, kjer so nevroforamni malo utesnjeni, na nivoju C5-C7 pa sta nevroforamna nekoliko bolj utesnjena (mesto izstopišča živca). Verjetno operacija ne bo potrebna, vseeno pa opravite pregled pri nevrokirurgu, da pregleda MR posnetke. Stanje sicer še ni alarmantno, težko je pa predvideti, kako bo obraba napredovala. Opravite fizioterapijo, delajte vaje za vratno hrbtenico, izogibajte se sunkovitim gibom in prisilne drže. Lahko opravite še magnetno za vratne žile.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Lahko opravite tudi MR glave.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Lahko opravite tudi MR glave.
Lep pozdrav!