Najdi forum

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem imela zaradi dlje trajajočih hudih bolečin v križu, ki segajo v levo nogo, opravljen MR v TE sekvenci v sagitalni in transverzalni ravnini, v STIR sekvenci v koronarni in sagitalni ravnini ter v TA sekvenci v sagitalni ravnini. Prejela sem izvide, za katere bi prosila razlago. Prav tako ne zanima, ali bi bila operacija smiselna če mojem primeru ali bi raje zadevo nekako popravila le z fizioterapijami (na katere sem v vsakem primeru že naročena)? In kako si lahko še drugače lajšam bolečine, ki trajajo že dober mesec in pol. Predpisane imam namreč zelo močne tablete (doreta, Naklofen forte), ki jih jemljem le ob ekstremnih bolečinah a me zaradi trajanja zdravljenja z zdravili že konkretno skrbi zaradi posledic dolgotrajnega jemanja protibolečinskih tablet.

————— izvid ————-

Blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice s primerno oblikovano lordozo.

Višina korpusov je ohranjena.

Dehidriran, blago znižani i.v. disk L3-S1.

Začetna spondiloza. Začetna spondilartroza L/S prehoda.

Konus medule ter kavda ekvina sta v mejah normalnega.

Začetna maščobna transformacija paravertebralne musculature.

V nivoju L3-4 protruzija diska blago odriva duralno vrečo. Vidna je fisura anulusa.

V nivoju L4-5 paracentralno levostranska ekstruzija i.v. diska zmerno zožuje desni recesus ter izrazito zožuje levi recesus. Blago zožena sta oba nevroframna.

V nivoju L5-S1 spondiofiti disk kompleks ob spondilartrozi začetno zožuje oba nevroframna.

Najlepša hvala za pomoč.

Pozdravljeni,

od nepravilnosti navajajo blago ukrivljenost ledvene hrtenice v levo, okvarjene in nekoliko znižane medvretenčne ploščice med 3. ledvenim in 1. križničnim vretencem, začetne okvare malih sklepov na prehodu ledvene hrbtenice v križnico, začetne maščobne spremembe v obhrbteničnih mišicah, izbočenje in poko vezivnega obročka medvretenčne ploščice med 3. in 4. ledvenim vretencem,  izvrženje želatinoznega jedra medvretenčne ploščice med 4. in 5. ledvenim vretencem navzad in v levo, ki zožuje prostora, skozi katera izstopata živčni korenini v tej višini in podobno (izbočena medvretnečna ploščica in kostni izrastki malih sklepov) tudi med 5. ledvenim 1. križničnim vretencem (zožitev prostorov, skozi katera izstopata živčni korenini).

Glede na opis menim, da bo zelo verjetno zadoščalo fizioterapevtsko zdravljenje.

Odločitev o zdravljenju je sicer odvisna predvsem od prizadetosti živčnih korenin, kar je mogoče ugotoviti s kliničnim pregledom in/ali z EMG (elektromiografsko) preiskavo.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close