Najdi forum

Spoštovani,

Stara sem 45 let in imam že več let ponoči bolečine v hrbtenici, ki mi otežujejo spanje. Čez dan, z aktivnostjo bolečine izginejo (razen v določenih položajih, ko moram gledati navzdol in me boli vrat). Zadnjih 5 mesecev imam v levi nogi občutek električnega šoka, na začetku me je udarilo nekajkrat v dnevu, zdaj pa tudi večkrat v minuti).
Lepo vas prosim za razlago izvida (skrbi me tudi lezija).
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!

MR VRATNE hrbtenice:
Višina korpusov vretenc je ohranjena.
Intenziteta signala skeleta je primerna.
Dehidrirani i.v. diski, znižana i.v. diska C4-C5, ter C5-C6.
Zmerna spondiloza ter začetna spondiloartroza.
Kongenitalno normalno širok spinal kanal je zaradi kifotične angulacije ožji v nivojih od C4 do C6.
Znaki mileopatije hrbtenjače v nivoju C4-C5 ter C?(v izvidu piše 4).

V nivoju C4-C5 širokobazna protruzija i.v. diska zmerno zožuje spinalni kanal. Sprednji in zadnji likvorski prostor sta zmerno reducirana. Ob spondilofiti disk kompleksu ter spondiloartrozi sta začetno zožena oba nevroframna. Hrbtenjača je nekoliko sproščena.
V nivoju C5-C6 spondilofiti disk kompleks ob spondiloartrozi iztiska likvorske prostore spinalnega kanala, spinalni kanal je zožen za 1/3. Ob spondilofiti disk kompleksu ter spondiloartrozi je zmerno zožen desni nevroframen ter izrazito zožen levi nevroframen. Posteriorno v hrbtenjači je levo v T2 sekvenci hiperintenzivna lezija velikosti približno 4x3x10 mm, lahko post kompresijsko ali demielinezacija druge etiologije.
V nivoju C6-C7 spondiloartroza povzroča minimalno stenozo obeh nevroframnov.

MR PRSNE hrbtenice:
Primerno oblikovana prsna kifoza.
Višina korpusov vretenc in intenziteta signala skeleta sta primerni.
Začetna spondiloza.
Manjše Schmorlove hernije.
Kongenitalno normalno širok spinalni kanal.
Intenziteta signala hrbtenjače je v mejah normalnega.

V nivoju Th6-Th7 levostranska protruzija i.v. diska povzroča minimalno stenozo levega recenzusa. V nivoju Th8-Th9 desnostranska protruzija i.vi. diska minimalno odriva duralno vrečo. Izrazitejše stenoze spinalnega kanala ali nevroframnov prsne hrbtenice ni.

Pozdravljeni,

izvid kaže na zmerno izražene obrabne spremembe v vratnem delu hrbtenice, manj pomembne so tiste v prsnem delu, katere največkrat tudi ne povzročajo simptomatike. Predvidevam, da je v prepisu izvida prišlo do napake in sicer, da je v predelu C4-C5 hrbtenjača nekoliko sploščena (in ne sproščena). S strani radiologa namreč obstaja sum, da bi v tem primeru lahko prihajalo do t.i. mielopatije, (verjetno C4-C5 in C6) zaradi pritiska medvretenčne ploščice na hrbtenjačo zaradi protruzije. Če to drži, gre za resno spremembo, pri kateri je potrebno ukrepati z obiskom nevrokirurga. Namreč simptomi električnega šoka, ki ga opisujete, bi prav tako lahko bili znak mielopatije.
Navedena lezija v predelu T2 naj vas ne skrbi, verjetno gre za dedno posebnost ali posledico stare poškodbe, ki simptomov ne povzroča.
Preko foruma, brez kliničnega pregleda in natančnega pregleda slik, bolj natančnega nasveta oziroma razlage ne morem podati. Za bolj natančen nasvet priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa poleg izvida prinesite tudi slike, ki ste jih prejeli na CD-ju. Poleg tega vam svetujem obisk specialista nevrokirurga, da se preveri sum na mielopatijo C4-C5 (C6).
V kolikor se boste odločili za obisk ene od naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij:https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close