razlaga izvida – kardiologija
Cenjena dr. Cerarjeva,
nujno vas prosim, če mi lahko razložite naslednji izvid:
Deček ima hemodinamsko nepomembno valvularno stenozo in regurgitacijo.
…to je zadnji izvid našega sončka, ki je star 13 mesecev. Redno smo hodili na preglede na Pediatrično kliniko v Lj in tam so bili zelo redkobesedni… Zato Vas prosim, da mi prosim razložite, zakaj sploh gre…
Imeli smo tudi luknjico, ki pa se je spontano zaprla, valvularna stenoza pa nam je ostala. In zdaj ne vem, ali bo njegov razvoj potekal povsem normalno…
Lepa hvala in lepo pozdravljeni,
Valvularna stenoza pomeni, da je predel zaklopke zožen. Regurgitacija pa pomeni, da zaklopka slabše tesni, zato se kri preko nje vrača nazaj v srčno votlino.
Kar je trenutno najpomembneje, je oznaka, da je sprememba hemodinamsko nepomembna – kar pomeni, da (zaenkrat) ne vpliva na delovanje srca in obtočil in je ni potrebno zdraviti. Prav tako niso potrebne nobene omejitve v telesnih obremenitvah ali normalnem življenju 1-letnika.
Ali jo bo kdaj potrebno zdraviti (predvsem z operacijo), pa morate vprašati kardiologa!
pozdrav,
Cenjena zdravnica,
zahvaljujem se vam za odgovor. Pozabila sem napisati, da nam o “nadaljnjem” zdravljenju zdravnik ni nič povedal.
Na izvidu imava še napisano, da nadaljnih navodil s strani srca deček ne potrebuje. Kontrolo imava čez 1 leto.
A se lahko pojavijo težave kasneje (operacija,…)
Do odg. vam prav lepo pozdravljam
Glede na napisano sem skoraj prepričana, da je pričakovati zmanjšanje sprememb na zaklopki in ne bo potrebna nobena operacija ali zdravljenje z zdravili.
Kontrolni pregled na eno leto je najdaljša časovna “enota” za naročanje – kar v praksi pomeni, da je kardiolog skoraj prepričan, da bo vse v redu, za tisti 1% dvoma pa si želi, da malčka pregleda ponovno.
Za eno leto lahko kar “odmislite” zdravnike, vsaj kar se tiče fantovega srca.
Pozdrav,
Spoštovani,
na tole vprašanje vam lahko natančno odgovori le kardiolog, ki je opravljal preiskavo srca pri vašem otroku. Takole na daleč lahko le pripomnim, da so zožitve in regurgitacije večinoma spremembe, ki se z rastjo omilijo in jih ni treba zdraviti. A ker so lahko tudi izjeme, ki se z rastjo slabšajo, vam “garancije” ne morem zapisati.
Pozdrav,